NinaFrom Muista pitää huolta itsestäsi!

Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee bordellissa?

Olipa ikä mikä tahansa, asian miettiminenkin nostattaa niskavillat pystyyn. Mitä sinä ajattelet?

Seksin osto-myynti –keskustelu saa mieleni joka kerta kuohumaan. En ymmärrä sitä, että jos ihminen nauttii seksistä, miksi sitä pitäisi sitten myydä? Jos ihminen haluaa läheisyyttä ja rakkautta, miksi sitä pitäisi yrittää ostaa, kun rakkaus ei ole ostettavissa? Miksi kaikki pitäisi hyväksyä? Miksi ihmisen pitäisi olla kauppatavara? Kuka on kuollut seksin puutteeseen? Nälkään ja janoon moni on kuollut.

Palaan otsikkoon ja aiheeseen seksin laillistaminen Suomessa. Miksi? Mitä hyvää se tuo? Minusta jo pelkkä hyväksyminen, bordellien salliminen ja toiminnan laillistaminen vaikuttaa asenteisiin: hyväksymme ihmiskaupan. Jos emme hyväksy Suomessa seksin ostoa ja myyntiä, vaikutamme monen nuoren asenteeseen: ihmisen ostaminen ei ole hyväksyttävää. Kuka haluaisi kuulla omalta lapseltaan, että hän työskentelee bordellissa? En ainakaan minä!

HS pääkirjoituksessa kerrottiin, että oston kokonaan kieltäminen tarkoittaisi sitä, että ihmiskaupan ja parituksen uhrit tulisivat paremmin suojelluksi. Nykyinen laki on käytännössä osoittanut, että kompromissilla ei ole saavutettu lain keskeistä tavoitetta, eli kaikkien heikompien suojelua. Usein syynä ovat näyttövaikeudet. Kriminalisoinnista huolimatta tarvitaan edelleen sosiaali- ja terveyspalveluita sekä etsivää sosiaalityötä.

En oleta, että ehkä maailman vanhimman ”ammatin” harjoittajat poistuvat muuttamalla lakia kokonaan kaupanteon kieltäväksi. Kyse on, kuten aiemmin mainitsin, mm. asenne – ja käytösnäkökulmista. Tavara on tavara, jota voi ostaa, ken haluaa, ihminen ei ole tavara.

Seksikauppaan liittyy usein myös muita negatiivisia asioita, kuten järjestäytynyttä rikollisuutta. Lisäksi seksityöläisen taustalla on usein köyhyyttä ja päihteiden käyttöä. Eikö muita elannon ansaitsemiskeinoja tosiaankaan ole?

Onko koskaan tutkittu ja julkistettu tuloksia siitä, kuinka kauan itsensä myyvän ihmisen psyyke ”kestää”? Mitä vaikutuksia sillä on loppuelämään. Perhesuhteisiin, ystäviin, sukulaisiin. Entä tosiaan, omaan itseensä?

Moniko entinen itseään myynyt, vanhaksi aikanaan tullut ihminen miettii: ”olipa ihanaa aikaa, kun myi itseään”?

Mitä, jos bordelli sitten sijoitettaisiin naapuriisi? Lähelle asuinaluettasi? No, jos niitä sijoiteltaisiin metsiin, alueille, joissa olisivat pois silmistä? Onko se sitten pois mielistä, kun niihin ei törmäisi mitenkään, eivät olisi työmatkan varrella, työpaikan lähellä? Miten valvonta sitten onnistuisikaan? Kuka saisi oikeudet perustaa bordelli, millä perusteella?

 

Pimeä työ näkyväksi –ajatus

 

Anteeksi kuinka? Voitaisiinko ennemminkin miettiä sitä, miten ylipäätänsä saadaan harmaa talous kuriin? Harmaa talous Suomessa on niin moninaista ja laajaa, että voisimme siirtyä puheesta jo tekoihin. On todettu aikaa sitten, että rakennus- ja ravitsemusala ovat yleisimpiä harmaan talouden aloja. Ohi kassan ja kirjanpidon tehdään pimeää työtä myös mm. hius- ja kauneudenhoitoalalla. Rakennekynsiä tehdään paljon ilman kuittia. Monet alat, joilla ostajina ovat yksityiset henkilöt, ovat taipuvaisempia käymään kauppaa ilman kassaan lyöntiä (kuittia ei tarvita). Iso osa tekee töitä kotonaan, asiakkaita tulee tuttavapiirin kautta.

Jokainen meistä voi tehdä palvelujen ostamiseen liittyen, oikeita valintoja, joka kerta.

Yksi keino on lisätä heti resursseja harmaan talouden torjuntaan. Ihmisten työllistäminen tätä kautta ja siten pimeän kaupan kitkeminen merkitsee Suomelle huomattavien verotulojen kasvua.  Resurssien lisääminen maksaa siis hyvin pian itsensä moninkertaisesti takaisin. Toinen ajatus, jota on ehdotettu, on kuitinantovelvollisuus. Kolmas: kassakoneet, jotka ovat tyyppihyväksyttyjä, sopivat moneen kauppaan. Konettahan on mahdoton ohjelmoida hyväksymään ohimyyntiä. Toimiva malli on esim. pakollinen henkilöstöpäiväkirja, jonka avulla saadaan luettelot liikkeessä työskentelevistä henkilöistä sekä heidän työvuoroistaan. Hyvä muutos on rakennusala, jolle on tullut pakollinen henkilökohtainen veronumero, jota ilman työtä tekevät voidaan poistaa työpaikalta.

Harmaan talouden määräksi on arvioitu 10-14 mrd euroa. Suomessa tämän on arvioitu vievän verottajalta  4-6 mrd euroa .

Kuka vastaa siitä, jos ”pimeä” työntekijä on tehnyt virheen? Ei ole olemassa takuuta tehdylle työlle. Ajatteleeko pimeän työn tekijä tulevaisuutta? Miten eläkettä kertyykään? Työsuojelun merkitys? Pimeän työn teettäjä voi myös maksaa työehtosopimuksia pienempää palkkaa. Onko se hyvä asia?

Meidän tulee tukea yrittäjyyttä. Suojella yrittäjiä, jotka toimivat, kuten yhteiskunnassamme pitääkin. Säilyttää heidän kilpailukykynsä.

Niin, lähdin liikkeelle seksistä, ostosta ja myynnistä. Sehän on myös toki pimeää työtä. Bordelli tekisi toiminnasta laillisen. Suhteutettuna edellä mainittuihin, isompiin ”kauppohin”, ei voida puhua siitä, että bordellitoiminnan laillistaminen nostaisi Suomen taloutta merkittävästi. Kannattaisi nyt keskittyä työn tekemisen osalta niihin pimeän työn tekemisiin, joilla on todellista vaikutusta maamme talouden kehittämiseen. Kannattaisi keskittyä siihen, mitä hyvää seuraa seksin oston ja myynnin täyskiellon lakimuutoksella. Kannattaisi ajatella hieman monipuolisemmin asioita, kuin kapeasta näkökulmasta.

Kantani taisikin tulla selväksi, mutta täsmennän sen vielä, jotta ei jäisi epäselväksi: kannatan ehdottomasti  seksin oston ja myynnin täyskieltoa Suomessa.

Ihmisellä on väliä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (201 kommenttia)

Harri Rautiainen

"En ymmärrä sitä, että jos ihminen nauttii seksistä, miksi sitä pitäisi sitten myydä?"

Aivan oikein. Samaa täällä on ehdotettu Lapin malmilöydöksistä. Pitää jättää maan alle kasvamaan korkoa.

Eero Tillanen

Harri Rautiaisen kommentista käy ilmi olennainen: Ihminen on esine siinä missä kaikki muukin, siis kauppatavaraa. Ihmisarvo ei ole enää itseisarvo, vaan rahalla ostettavissa.

Tämä asenne on valitettavan yleinen nykyisin, kun vasemmistoradikalismin ideologian mukainen kaikkien porvarillisten arvojen päälaelleen kääntäminen on saatu läpi. Näitä inhimillise arvojen romutuksen hedelmiä korjataan vielä valitettavan pitkään, jos niitä nyt kyetään korjaamaan ensinkään.

Pertti Ikonen

Joo mutta mikä ajoi aikoinaan poliisiakin kyttäämään ihmisten käyttäytymisiä esim. Kotkan satamassa, kun laivat saapuivat rantaan pitkältä merimatkaltaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Huoltopoliisi kävi korjaamassa pois vain alaikäiset tytöt satamasta, aikuisikäisten toimintaa ei puututtu.

Taisto Merilä

Hyvä kysymys, otsikkoon viitaten. Ja toinen kysymys, että myisitkö omaa kroppaasi seksiin?

Itse en haluaisi.

Minua ei politiikka tai kiellot pahemmin kiinnosta, mutta jostakin kumman syystä koen seksin henkilökohtaisena asiana.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

"Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee bordellissa?"

Ennemmin siellä kuin politiikassa. Bordellissa on rehellisempää toimintaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tykkäävätkö lapsesi, jos työskentelet bordellissa ?

Tähän keskusteluun kaivataan jo uusia näkökulmia !

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yksi rasismin tutkimisen muoto on kysyä kyselylomakkeessa: "Hyväksyisitkö tyttäresi aviolittoon xxx etniseen ryhmään kuuluvan kanssa". Näissä kyselyissä saadaan usein korkeita prosentteja kielteisesti suhtautumiseen. Yksi paljastavimmista rasismia mittaavista kysymyksistä.

Kaisa Jalis

Kuinka paljon rehellisempää on olla jatkuvasti ukkomiesten kanssa sängyssä?

Valheellisempaa saa hakea, jopa poliitikoista, paitsi äijäpoliitikoista, jotka käy huorissa.

Veikko Penttinen

"Onko koskaan tutkittu ja julkistettu tuloksia siitä, kuinka kauan itsensä myyvän ihmisen psyyke ”kestää”? Mitä vaikutuksia sillä on loppuelämään. Perhesuhteisiin, ystäviin, sukulaisiin. Entä tosiaan, omaan itseensä?"

Perhetukikeskustelussa tuli juuri ilmi tutkimus, miksi tuki on Suomessa niin suosittu. Koska naiset pakenevat kotiin kuluttavaa, turhauttavaa ja riistävää työelämää.
Tämän lisäksi loppuunpalamista tapahtuu erittäin paljon juuri aloilla, joita arvostetaan.
Suurin ihmiskauppa taitaa nykyisin olla rakennuksilla jne, Mutta seksi, se on niin huisin jännää, varsinkin estyneille femakoille ja muille poroporvarillisen kasvatuksen saaneille.
Voisitte lukea psykologisia luonnekuvauksia itsestänne, että ymmärtäisitte, mitä te kieltoihmiset itseasiassa olette kieltämässä.

Löytö voisi olla mielenkiintoinen, koska sitä ei ole aikaisemmin haluttu löytää. Kätketyt luonteenpiirteet panevat ihmiset tekemäään kaikenlaista hassua, eikä aina niin hassuakaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kysymykseesi on helppo vastata. Eihän se kivaa olisi jos joku lapsistani ryhtyisi seksityöläiseksi. Mutta on minulla muitakin toiveita lasteni tulevaisuuden suhteen, eikä niistä monikaan toteudu. Kyse on lopulta heidän elämästään.

On päivänselvää, että laillistetut ja valvotut bordellit parantaisivat seksityöläisten ja heidän asiakkaidensa asemaa merkittävästi. Samalla laittoman parituksen ja ihmiskaupan rooli sekä rikollisen rahan määrä vähenevät.

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

Seksin ostoa ei ole Suomessa kovin paljon tutkittu. Törmäsin kerran Ruotissa tehty tutkimukseen. 70% aviomiehistä käytti seksinostoa pelkästään sen takia, että seksi oli helppoa. Vain 5% ostopalveluiden käyttäjistä oli poikamiehiä (eivät siis eläneet parisuhteessa eivätkä seurustelleet). Samaan aikaan kysyttiin palvelujen tuottajilta: lähes 90% valitsisi toisen uran, jos se olisi mahdollista. Siis palvelujen tuottajat eivät olleet tyytyväisiä ammatinvalintaansa.
Hiljattain oli iltapäivälehdessä uutinen, että Ruotissa jo oletetaan että on enemmän miesprostituoituja kuin naisia. Ainoa joka antaa aiheen kummasteluun on se, että kummankin ryhmän suurin asiakasryhmä on miehet. Saksa, Tanska ja Hollanti ovat bordellien vanhoja hyväksyjämaita. Kannattaisi kysellä heidän kokemuksiaan maksullisen seksin haitoista. Se että seksityö laillistettaisiin, ei yhtään paranna seksityölaisen asemaa, sen osoittaa Saksan, Tanskan ja Hollannin esimerkit.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yleensä kyllä asiakastutkimuksissa yli puolet ostajista on poikamiehiä.

Näissä seksikauppaa koskevissa tutkimuksissa on se paha ongelma, että tutkijoilla on erittäin suuria vaikeuksia saada tutkittavista kunnon otosta. Jos otos muodsotuu siten, että haastatellaan tutkimukseen niistä seksin myyjiä, jotka ovat hakeneet apua kriisi- tai tukikeskuksesta, niin tietenkin saadaan tulos, että myyjällä ei mene hyvin, sillä eihän hän muuten olisi hakeutunut kriisipalveluun. Tai jos todetaan, että poliisin kanssa tekemisiin joutuneista seksinmyyjistä 80 % on tekemisissä rikollisten kanssa, niin tämä johtuu tietenkin siitä, että poliisin kanssa ei kukaan joudu yleensä tekemisiin, muuten kuin rikosten yhteydessä.

Aikanaan psykiatrit määrittelivät homoseksuaalisuuden sairaudeksi, ja tämä taas perustui tutkimuksiin, joita oli tehty niiden homoseksuaalien parissa, jotka olivat joutuneet mielisairaalaan. Kun sitten tehtiin tutkimus, jossa otokseen otettiin kaikkien homoseksuaalien edustajat, niin mitään yhteyttä homoseksuaalisuuden ja mielenterveyden häiröiden välillä ei enää havaittukkaan.

Tutkimusten tulokset siis riippuvat siitä, kuinka otos saadaan edustavaksi todellisesta joukosta. Esierkiksi Tanskassa tehty tutkimus äskettäin osoitti, että ei-kadulla työskentelevistä seksin myyjistä 34 % ns. klinikalla myyvistä, ja 64 % eskortpalveluja myyvistä oli alalla osittain rahan, ja osittain oman seksuaalisuuden vuoksi, eli he näkivät seksin myymisen keinona yhdistää oma seksistä nauttiminen ja rahan saaminen.
http://videnskab.dk/kultur-samfund/prostituerede-g...

Ylipäänsä seksikauppaa ja yleensä seksiä ei juurikaan tutkita, eli seksuaalisuutta ei tutkimusmäärahoja myönnettäsessä katsota tutkimisen arvoiseksi asiaksi, joten sen vuoksi yleensä näissä keskusteluissa viitataan tutkimuksiin, jotka on tehty jo kauan sitten eri valtioissa ja eri ympäristöissä, ja tutkimuksien otokset ja laatu ovat tosiasiassa usein täysin ala-arvoisia.

Jukka Korhonen

"Se että seksityö laillistettaisiin"

Seksin myyminen ja ostaminen on laillista Suomessa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei ihminen olekaan kauppatavara, mutta ei tässä puhuta ihmisen myynnistä. Seksin myyjä säilyttää itse omistusoikeuden itseensä, hän myy vain palvelua. Samoin kuin kaikkien muidenkin palvelualojen työntekijät.

Jos sinä et pidä seksikaupasta, älä myy äläkä osta. Niin helppoa se on. Mutta voisitko kunnioittaa muiden aikuisten, täysivaltaisten ihmisten yksityisyyttä sen verran, että antaisit heidän itse tehdä oman päätöksensä tästä asiasta, sen sijaan että tuputtaisit omaa päätöstäsi heille ainoana oikeana?

Vastauksena otsikon kysymykseen: ei ole lapsia, mutta jos olisi, niin en varmaan pitäisi. Entä sitten?

Kaisa Jalis

Itsensä intiimialueelle päästäminen palveluna kuuluu tyypeille, joilla on kadonnut yhteys omaan ruumiiseen. Kyllä kehon kieltä on kuunneltava, ei sitä saa torjua, tai mieli sairastuu.

Täten yksikään prostituoitu ei ole terve, jos raha on vaihdonväline, jolla oman intiimin ruumiinsa tarjoaa muiden hyväksikäytettäväksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Onko aiheesta tehty lääketieteen alan tutkimusta, vai onko kyseessä oma mielipiteesi?

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #208

Empiirinen kokemus, josta alan asiantuntijat ovat takuulla kanssani samaa mieltä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #234

Tulkitsen tämän nyt niin, että lähteitä on turha odottaa.

Mutta jos ajatusleikin vuoksi oletetaan, että olet oikeassa, niin mitä siitä seuraa?

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #254

Voimakas vastenmielisyys ja inho. Ei halua toistaa uudelleen. Siis siinä vaiheessa, kun löytää takaisin yhteyden omiin tunteisiin, tarpeisiin ja haaveisiin, unelmiin.

Kun oma elämänlanka katoaa, sitä masentuu ja pahempaakin.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #258

Selvä homma. Jos maksullinen seksi aiheuttaa sinussa voimakasta vastenmielisyyttä ja inhoa, asiaan on helppo ratkaisu. Sinulla on oikeus olla harrastamatta maksullista seksiä.

Kysymys on, riittääkö tämä oikeus sinulle. Vai vaaditko lisäksi oikeutta puuttua muidenkin ihmisten oikeuksiin?

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #273

Ihmiset eivät ole niin erilaisia toisistaan. Katsotaan, kun olet itse jakanut itseäsi sadoille tuntemattomille, totellut heidän halujaan sinusta, että oletko hukassa ja valtaako sinut itseinho pelkästä ajatuksesta? Muutama yhden illan seikkailu on aivan eri asia kuin työkseen muiden palveleminen tällä tasolla.

Uskon, että itsensä joutuu kovettamaan ja tunteensa torjumaan pahemman kerran kestääkseen hommassa. Narsisteilta se käy, muttei normaaleilta naisilta. Tästä olen 100% varma.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #292

En näe tässä vastausta ylläolevaan kysymykseeni.

Miten viittaat tässä minuun? En minä ole puheenalaisella alalla töissä enkä aiokaan olla.

Eero Tillanen

"Seksin myyjä säilyttää itse omistusoikeuden itseensä, hän myy vain palvelua."

Bullshite. Ihmisarvon myyminen ei ole palvelun myymistä. Tässä se kieroutuma juuri piileekin, mitä Oula Lintula ja kaltaisensa eivät tule koskaan ymmärtämään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei ihmisarvoa myydä. Ei palveluntarjoajan ihmisarvo minun nähdäkseni muutu miksikään. Vai muuttuuko sinun nähdäksesi?

Keitä tarkoitat "kaltaisillani"? Ihmisoikeusaktivisteja yleisesti?

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #252

"Ei palveluntarjoajan ihmisarvo minun nähdäkseni muutu miksikään."

Eikö? Moniko itseään myyvä kertoo rehellisesti myyvänsä itseään ja on ylpeä siitä? No, täällä US-blogistanissa kirjoittelee Anu Palosaari joka on säännön vahvistava poikkeus. Olisitko itse ylpeä siitä, jos alkaisit myydä itseäsi homomiesten pantavaksi?

"Ihmisoikeusaktivisteja yleisesti?"

Kukas sitä kollin hännän nostaa, ellei kolli itse.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #272

Vaikea sanoa, kun en myy itseäni enkä ole aikeissa myydä. Sen sijaan on kyllä totta, että minä jaan lehtiä. En ole ylpeä siitä, että jaan lehtiä. Teen sitä vain rahan takia. Sen sijaan olen ylpeä aktiivisuudestani politiikassa, näin siitäkin huolimatta että siitä ei minulle makseta yhtään mitään.

Mielestäni ihmisarvo ei kuitenkaan riipu ylpeydestä. Kaipa se on sitten mielipidekysymys, miten itse kukin ihmisarvon määrittelee.

Jätit vastaamatta kysymykseeni, keitä tarkoitat "kaltaisillani".

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #274

Kaltaisesi = samalla tavoin ihmistä myytävänä esineenä pitävät. Seksi on henkilökohtainen asia, ei mikään "palvelu". Vai kuvitteletko tekeväsi naiselle/miehelle suurenkin palveluksen harrastaessasi tämän kanssa seksiä?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #289

En pidä ihmistä myytävänä esineenä. Kuten jo edellä totesin, omistusoikeus ei siirry. Toivottavasti tämä tuli nyt selväksi.

Seksi on palvelu, jos palvelun tarjoaja ja saaja niin sopivat.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #297

Omistusoikeuden ei tarvitsekaan siirtyä, et sitten ole kuullut vuokra-autoista, esimerkiksi? Seksin myynnissä on kyse sukupuolielimen vuokrauksesta eli ihminen on esine siinä missä autokin.

Mutta kuten sanottu, tuskinpa sinä ja kaltaisesi koskaan tulette ymmärtämään tätä asiaa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #299

Eipä auton vuokraamista sanota auton myymiseksi.

Toisaalta sukupuolielimiä ei edes vuokrata, vaan palveluntarjoajalla säilyy myös hallintaoikeus niihin. Myynnin kohteena on palvelu.

Keitä tarkoitat "kaltaisillani"? Vastasit jo kerran, mutta osoitin vastauksesi perusteet vääriksi.

En pidä ihmistä esineenä. Toivon että lakkaat keksimästä minun mielipiteitäni. Tämä on viimeinen kerta, kun huomautan asiasta kohteliaasti.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #300

"sukupuolielimiä ei edes vuokrata, vaan palveluntarjoajalla säilyy myös hallintaoikeus niihin."

Koska sukupuolielin nyt sattuu olemaan ihmisessä kiinni, niin vuokrattaessa koko ihminen vuokrataan samalla toisen ihmisen käyttöön. Palvelusta puhuminen seksin kohdalla on tekopyhää. Vaikka ihminen myy esimerkiksi työpalvelunsa, hänen ruumiillinen koskemattomuutensa säilyy. Seksissä ei säily, kyseessä on hyvin henkilökohtainen asia.

Vastasin jo ja kun et hyväksy perustelujani ja alat vetää hernettä nenääsi, niin eipä teikäläiselle kannata vastata. Etpä ole sinäkään vastannut minun esittämääni kysymykseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #299

Tarkoittaako Tillanen, että esimerkiksi hieroja vuokraa kätensä kun hieroo maksusta, samaten kirurgi vuokraa kätensä kun leikkaa ja kengän kiillottaja kätensä kun kiillottaa kenkiä? Ihmiskauppaa siis kaikki tyynni? Kukahan tässä esineellistää ihmisiä?

Miten pitäisi suhtautua sitten henkisen työn tekijään joka joutuu työpaikkansa säilyttämiseksi harjoittamaan n.s. "henkistä huorausta" eli puhumaan ja kirjoittamaan asioita jotka ovat vastoin hänen mielipiteitään, omaatuntoaan tai tietojaan? Onko hän uhri vai kurjista kurjin reppana vai rikollinen? Kaikkia edellämainittuja termejä on käytetty tässäkin keskustelussa kuvailemaan seksuaalista tyydytystä rahaa vastaan tarjoavista.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #301

"Tarkoittaako Tillanen, että esimerkiksi hieroja vuokraa kätensä kun hieroo maksusta, samaten kirurgi vuokraa kätensä kun leikkaa ja kengän kiillottaja kätensä kun kiillottaa kenkiä? Ihmiskauppaa siis kaikki tyynni?"

Ei tarkoita, joten tuollaiset olkiukot voit poltella keskenäsi. Työn vuokraaminen eroaa itsensä myymisestä siinä, että itsensä myymisessä ruumiillinen koskemattomuus ei säily.

"Kukahan tässä esineellistää ihmisiä?"

Kukahan tässä esittää typeryyksiä? Sinä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #303

Siis pelkkä asiakkaan tumputtaminenko ei ole ihmisen esineellistävää ihmiskauppaa vaan vain itse penetraatio? Tälläisestä jakolinjasta en ole ennen kuullutkaan.

Nykyaikana meille erilaiset liikkeenjohdon konsultit ja markkinatalousasiantuntijat puhuvat kuinka enää nykyään ei myydä työtä vaan työn tuloksia. Tavaroiden vuokrauksessakaan ei ole enää kysymys vuokrauksesta vaan kokemuksen tarjoamisesta. Hieroja siis myy lihasten rentoutumista, kirurgi terveyden palauttamista ja seksityöläinen nautintoa ja mielihyvää.

Miten Tillanen määrittelee ruumillisen koskemattomuuden? Hieroja joutuu pöllyttämään omin käsin josjonkinlaisia jenkkakahvoja, kirurgi tonkimaan omin hellin käsin ties miten kohdeltuja sisäelimiä ja kengänkiillottaja hiplaamaan jalkahieltä haisevia sorkkia. Minusta noissa ollaan ihmisen reviirin sisäpuolella ja siten ruumillisen koskemattomuuden rajoilla niin että kaipaisin Tillaselta vakavasti mietittyä, tarkentavaa kommentointia, ihan ilman typeryyksiä.

Tillasen olisi hyvä huomata, että ennen käsitykseni muodostamista yritin Tillaselta itseltään tarkentaa mitä hän tarkoitti ja tässä edelleenkin jatkan tarkentamista ennenkuin tulkitsen mitä mieltä ja miten tulkitsen Tillasen tämän kertaista viestiä. En ole vielä päättänyt lopullisesti mitä Tillasen argumenteista ajattelen.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #304

"Nykyaikana meille erilaiset liikkeenjohdon konsultit ja markkinatalousasiantuntijat puhuvat kuinka enää nykyään ei myydä työtä vaan työn tuloksia."

Tietenkin, onhan ihmisten mieliä pyritty sekoittamaan aina. Kun hämärretään työn ja "palvelun myymisen" käsitteet, niin voidaan saada ihmiset hyväksymään monia asioita.

"Minusta noissa ollaan ihmisen reviirin sisäpuolella ja siten ruumillisen koskemattomuuden rajoilla niin että kaipaisin Tillaselta vakavasti mietittyä, tarkentavaa kommentointia, ihan ilman typeryyksiä."

Eikö seksi todellakaan ole sinulle millään tasolla henkilökohtainen asia, vaan panet kaikkea mikä liikkuu?

"En ole vielä päättänyt lopullisesti mitä Tillasen argumenteista ajattelen."

Saat kuule ajatella ihan mitä lystäät, minä kannatan perinteisiä arvoja. Niihin kuuluu ihmisen arvostaminen yksilönä, ei halventaminen kauppatavarana.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #306

Tulkitsinko oikein, että seksiin liittyvä on Tillaselle aina ihmisen ruumilliseen koskemattomuuteen puuttumista? Tämä selventää.

Minun käsittääkseni ruumillisen koskemattomuuden ja koskemisen raja ei ole sama kuin yleisen ja henkilökohtaisen välinen. Henkilökohtaisia asioita voidaan käsitellä intiimistikin ilman ruumiillisen koskemattomuuden rajan rikkomista. Samaten ruumiillisen koskemattomuuden rajan voi ylittää yleisesti ilman henkilökohtaisia tarkoitusperiä.

Lisäksi ruumillisen koskemattomuuden rajan rikomista on monenlaista. Se voidaan ylittää rajaa loukaten eli väkivaltaisesti tai muuten piittaamatta ihmisen halusta suojella tuota rajaansa. Se voidaan ylittää myös luvalla tai kohteen välittämättä juuri kyseenä olevasta rajan ylityksestä.

Yleensä ihmisten henkilökohtainen reviiri on henkilökohtainen ja yksilöllinen. Se on eri ihmisille ja eri tilanteissa erilainen ja ihmiset sallivat sen rajoihin erilaisia ylityksiä eri paikoissa, tilanteissa ja ihmisille. Sitä ei pitäisi kovin paljon mennä ulkopuolisten mestaroimaan.

Kyse ei ole minun omista henkilökohtaisista haluistani tai haluttomuuksistani kun määrittelen käsityksiäni yleisellä tasolla. Kyse on siitä millaisia vapauksia yleensä ihmisille sallitaan sopia asioista muiden ihmisten kanssa ja mikä heiltä kielletään. Sellainen ei voi tapahtua yhden yksilön, ei minun ei Tillasen, henkilökohtaisten mieltymysten perusteella.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #308

"Kyse on siitä millaisia vapauksia yleensä ihmisille sallitaan sopia asioista muiden ihmisten kanssa ja mikä heiltä kielletään. Sellainen ei voi tapahtua yhden yksilön, ei minun ei Tillasen, henkilökohtaisten mieltymysten perusteella."

Ei, vaan se tehdään demokraattisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Toivottavasti ihmisarvon kauppaaminen kielletään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #310

Ihmisarvon kauppaaminen onkin ihan eri asia kuin kummankin osapuolen kannalta vapaaehtoinen kahdenkeskisellä sopimuksella harjoitettu seksi riippumatta siitä tapahtuuko se vastikkeellisesti tai vastikkeettomasti. Oleellista on, että sopiminen on vapaata ja vapaaehtoista kummallekin.

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Pillu on lääke nuorten miesten masennukseen ja syrjäytymiseen. Se kohottaa itsetuntoa ja saadaan sitä kautta pelastettua meille uutta reipasta veronmaksajakuntaa. Masennuksen hoito ja syrjäytyminen tulee kalliiksi yhteiskunnalle. Saa sitä ilmaiseksikin antaa - muistakaa naiset aina antaa, saatte siitä masennuslääkettä itsellekin.

Tapio Neva

Pitäisikö masennuslääkkeistä tehdä reseptivapaa subjektiivinen kansalaisoikeus?

Kaisa Jalis

Niin, että nuorten miesten masennus on tärkeää, mutta tytöistä ja heille aiheutuneista traumoista ei ole mitään väliä?

Isältä pojalle, niinkö? (Voi H***ti!)

Elias Määttänen

Seksityö on Euroopassa mm Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Itävallassa laillinen ammatti muiden ammattien joukossa.

Saksassa sädettiin 2001 laki, joka hyväksyy seksin myynnin ammatiksi. Lain tarkoitus on vastustaa seksin myyjien stigmatisoitumista ja syrjäytymistä ja antaa positiivinen signaali, että prostituutio on hyväksyttävää. Saksalaiset juhlivat uutta lakiaan suurena edistysaskelena tiellä kohti vapaampaa suhtautumista seksuaalisuuden muuttuneeseen rooliin yhteiskunnassa. Saksassa suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että prostituutio ei ole naisten sortoa eikä vastoin tasa-arvoa.

Saksan lain mukaan prostituutio ei sinänsä itsessään ole vahingollista ei sen harjoittajalle eikä yhteiskunnalle. Sitä ei voi verrata orjakauppaan, raiskauksiin eikä väkivaltaan eikä se ole naisten ostamista. Myöskään huumeiden väärinkäyttö, insesti, lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyytö ja prostituutio eivät kulje käsi kädessä.

Saksassa prostituutio nähdään monimuotoisena ilmiönä. Aikuisten ammattimaista vapaaehtoista prostituutiota käsitellään politiikassa ja lainsäädännössä erikseen omana ilmiönään, ihmiskauppaa, huumausaineiden väärinkäyttöä, lasten hyväksikäyttöä jne omina ilmiöinään. Näitä ei sekoiteta toisiinsa. Seksinoston kielto veisi resurssit vääriin asioihin, ihmiskaupan torjuntaan satsataan muilla tehokkaimmilla toimilla kuten kovilla rangaistuksilla ihmiskauppialle, kansainvälisellä yhteistyöllä jne.

Saksassa seksityöstä puhutaan ammattimaisena palvelun myyntinä, jota emansipoituneet itsetietoiset, itse omasta elämästä päättävät ihmiset myvät tai eivät myy. Aikuisten vapaaehtoisessa seksipalvelujen kaupassa aikuiset sekä naiset että miehet myyvät vapaaehtoisesti seksipalveluita, mutta heidän "itse", vartalonsa, henkensä ja sielunsa pysyvät edelleen heillä itsellään, eivätkä siirry asiakkaalle.

Saksassa vallitseva käsitys, että seksin myyjät itse päättävät seksinmyynnistä näkyy myös siinä, että saksan kielessä ei ole ruotsin kielen seksinostajaa tarkoittavaa torsk -sanaa (jolla on negatiivinen alentava merkitys), vaan ostajalle on Freier -sana. Freier tarkoittaa suunnilleen samaa kuin ruotsin friare eli suomessa riiata-, kosia konnotaatio. Freir -sanalla on siis positiivinen konnotaatio ja se implikoi myös sitä, että valta myyntitilantessa on myyjällä.

Saksassa on lähdetty siitä, että prostituutio "maailman vanhimpana ammattina" ei häviä kieltolailla. Vapaa-ehtoisen ja pakotetun prostituution ero seksialalla on itsestäänselvä samalla tavalla kuin muillakin aloilla. Seksialaan mahdollisesti liityviä lieveilmiöitä ja sivuongelmia pitää torjua samalla tavalla kuin vastaavia muillakin aloilla. Suurimpana seksin myyntiin liityvänä ongelmana nähdään seksinmyyjien stigmatisoituminen ja syrjintä ja tätä poistetaan parhaiten tunnustamalla seksin myynti työksi tai ammatiksi, jossa on oikeus terveydenhoito- eläke jne palveluihin. Sukupuoliperspektiivillä, sukupuolittunen vallan teorilla, joka on niin tärkeä Ruotsissa, ei ole Saksassa keskustellussa kummoista merkitystä. Päinvastoin Saksassa painotetaan, että maksullisessa seksissä ei ole kyse sukupuoli spesifisyydesta vaan kaikki sukupuolet voivat olla sekä myyjiä että ostajia.

Saksassa pidetään saksan lakia liberaalin yhteiskunnan ilmauksena nykyajan muuttuneista ihmisoikeus- sukupuolimoraalikäsityksistä. Mielipidemittaukset eivät pidä maksullista seksiä enää epäsiveellisinä ja suurin osa saksalaisista katsoo, että maksullinen seksiä ei pidä kieltää lailla. Sittenwidrigkeit (sivettömyys)) on perinteinen käsite saksalaisessa oikeuslaitoksessa. 1901 säädetyn siviililain §138 (Bürgerliches
Gesetzbuch) mukaan määriteltiin oikeustoimi epäsiveelliseksi, jos sen sisltö, motiivi ja tarkoitus rikkoo yleistä hienotunteisuutta. Onko prostituutio epäsiveellistä vai ei oli keskeinen kysymys kun saksan laki säädettiin. Laki säädettiin muuttuneisiin siveys käsityksiin ja sillä haluttiin antaa signaali, että prostituutio ei kuulu enää epäsiveellisenä pidettyihin asioihin Saksassa. Saksassa katsotaankin Ruotsin tapaa lähestyä prostituutiota abolitionistisena tasa-arvokysymyksenä todellisuudelle vieraana ja tekopyhänä.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Mä olisin ainakin onnellinen, että mulla olis lapsia. Mullekin tärkeetä elämässä on perhe, mutta mulla ei ole perhettä. Ehkä mä ymmärrän, että joku voi bordellin haluta. Itse en kyllä käyttäisi, koska se ei kuulu saiturin imagooni. Mutta kannattaisiko sitä bordellia miettiä vaikka http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/55199-uusi-selitys... -teeman kannalta? Pro-tip: miehelle läheisyyden puute on paljon pahempi pala kuin se on naiselle. Ja sen lisäksi mies ei saa puhua siitä.

Onko teistä kukkahattutädeistä edes kukaan koskaan miettinyt, että poikia syntyy 105 aina 100 tyttöä kohti, ja että ikäluokissa 18-40 on jotain noin 104.5 miestä per 100 naista. Vaikka kaikki laskennallisesti pariutuisi, aina joku jää yksin. Onko tuo nyt vähän itsekästä parisuhteesta huudella, että ilman seksiäkin voi elää? :D

Monia yhteiskunnallisia ongelmia ja teemoja voidaan helposti ymmärtää ja lähestyä katsomalla tätä yksinkertaista diagrammia väestöstä iän ja siviilisäädyn mukaan: http://www.stat.fi/til/vaerak/2004/vaerak_2004_200...

Perussuomalaisena voitkin yrittää vaikuttaa väestöjakaumaan esimerkiksi vaikuttamalla siihen, että maahanmuuttajista valtaosa ei olisi enää miehiä, vaan naisia. Voit kääriä sen johonkin pelastakaa naiset -mantraan, niin se menee ihan hyvin julkisuudessa läpi. Sitten kun 18-40 ikävuotiaiden ryhmässä miehiä on noin 80 aina 100 naista kohti, niin voidaan mieltää bordellit turhiksi. Okei alkaa jäämään naisia sinkuiksi, mutta naiset tuntuu kestävän ja tykkäävän sinkkuudesta enemmän, eikä heille läheisyys useinkaan ole niin välttämätöntä, joten mitään ei ole menetetty. Mulla on vahva kutina, että tuolla suhdeluvun muutoksella saataisiin aikaan paljon positiivista yhteiskunnassa noin ihan yleisen onnellisuuden puolella.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Viime vuonna solmittiin tilastojen mukaan noin 500 aviolittoa suomalaisen miehen ja thaimaalaisen naisen välillä. Ikäluokan koko on Suomessa noin 60 000, joten ei tästä ratkaisevaa muutosta ole, mutta jotain apua kuitenkin. Esimerkiksi Norjassa 2000 luvun alussa jo 5 % kaikista avioliitoista solmittiin norjalaisen miehen ja thaimaalaisen, filippiiniläisen, venäläisen, ukrainalaisen naisen kanssa.

Ihmiskauppapuhe onkin pohjimmiltaan rasistista ja muukalaisvastaista puhetta naisten maahanmuuttoa kohtaan, jolla naistoimijat yrittävät luoda avioliitot ja paritumisen estäviä etnisiä rajoja eurooppalaisten ja köyhempien maiden naisten välille.

Kaisa Jalis

"Ja sen lisäksi mies ei saa puhua siitä."

Kuka estää tai kieltää? Onko äiti tai isä ollut torjuva lapsuudessa?

Itse en ainakaan jaksa ajatella koko ajan läheisyyden kaipuuta tai muuta. Yritin päästä nuoruuden läheisriippuvaisuudesta eroon siksi, etten olisi liikaa muiden armoilla. Toimii.

Elias Määttänen

"Kuka haluaisi kuulla omalta lapseltaan, että hän työskentelee bordellissa? En ainakaan minä!"

Mitä jos tyttäreni ilmoittaisi ryhtyvänsä papiksi tai kääntyvänsä islamin uskoon? En ikinä toivoisi tyttärestäni pappia tai islamin uskoista, mutta en silti ole kieltämässä uskontoja. Eli jos hän aikuisena ihmisenä tällaisen itsenäisen päätöksen tekisi, niin toivoisin, että minussakin olisi silloin riittävästi aikuista kunnioittamaan hänen päätöstään ja jakamaan hänelle sitä tietotaitoa, mitä minulla asiasta on. Haluaisin ajatella, että jos lapseni syystä tai toisesta ryhtyisi seksityöhön, hänellä olisi myös silloin samat ihmisoikeudet ja turvaverkot kuin muillakin. Maailmasta löytyy liuta muitakin ammatteja tai töitä tai ylipäätään asioita, jotka ovat vastoin minun henkilökohtaisia mieltymyksiäni, mielipiteitäni, maailmankatsomustani, joita en soisi en sen enempää lapseni, puolisoni, äitini kuin isänikään tekevän, mutta jos lapseni jne. siitä huolimatta omasta tahdostaan valitsisi jonkin näistä niin mitä se minulle kuuluu, se on kai hänen oma asiansa? En pitäisi häntä sen takia muita huonompana ihmisenä.

Länsimainen oikeusvaltio ja tasa-arvoon pyrkivä yhteiskunta ei voi hyväksyä vapaa-ehtoisen seksipalvelujen oston ja myynnin kriminalisoimista. Seksipalvelujen laillistaminen on ihmisoikeuksien tunnustamista.Minusta olisi tärkeää huolehtia seksin myyjien ja ostajien oikeusturvasta ja luoda maksullisille seksipalveluille laillisen ja yhteiskuntaa rakentavan työn status. Seksityö on erikoisammatti, joka ei sovi kaikille aivan samoin kuin papin, hiihtäjän, missin tai mannekiinin ammattikaan ei sovi kaikille. Mutta niille ihmisille, jotka tätä työtä haluisivat tehdä, esim. itsenäinen seksiyrittäjyys pitää olla laillinen mahdollisuus ja seksipalvelujen ostamisen pitäisi ola hyväksyttävää palvelujen käyttöä.
Tulihan se sieltä tämä näsäviisasteltu-argumentti: mitä pitäisitte siitä, että vaimonne, tyttärenne, äitinne ja jopa vielä poikanne ja isännekin työskentelisivät bordellissa?

"ihmisen ostaminen ei ole hyväksyttävää"

Eikö ylipäätään ihminen asetu kauppatavaraksi silloin kun hän asettuu mihin tahansa vaihtosuhteeseen? Minkä takia rahan tai jonkun muun korvauksen ottaminen seksistä olisi oleellisesti enemmän itsensä kauppaamista kuin rahan tai muun korvauksen ottaminen vaikkapa jostain henkisestä tai hengellisestä työstä. Miten ihmisen "itseys" tai "itse" voi olla jalkojen välissä?

Mielestäni seksin myyminen ei tee myyjästä ostettavaa esinettä, seksityöläiset myyvät asiakkaille seksipalveluita eivätkä "itseään". Seksin myyminen ei eroa oleellisesti muista kaupallisuuden muodoista; seksi työnä ei oleellisesti eroa muusta vastaavanlaisesta tilapäisluotoisesta keikkatyöstä eikä rahan/korvauksen ottaminen seksistä eroa oleellisesti rahan/korvauksen ottamisesta muusta työstä. Seksityö on samanlaista monessa suhteessa kuin mikä tahansa keikkatyö, mutta eroaa siitä siinä mielessä, että se on kustannustehokkaampaa. Aikuisten vapaaehtoiseen seksipalvelujen kauppaan ei lähtökohtaisesti sinänsä itsessään sisälly mitään sellaista kauheaa mikä ei kuulu myös muuhun työhön, yrittäjyyteen tai eläämään yleensäkin.

Kaikki, jotka emme ole niin rikkaita, ettei meidän tarvitse tehdä työtä, kauppaamme/myymme itseämme/ruumistamme/mieltämme rahasta, otamme/hankimme rahaa ruumiimme/mielemme käytöstä. Jalkapalloilijat, naistutkimuksen proffessorit, tehdastyöläiset, oopperalaulajat, seksityöntekijät, lääkärit, kansanedustajat, toimittajat - kaikki kauppaavat ruumistaan/mieltään maksua vastaan. Aivan hyvin esim. Mehmet Hetemajsta voidaan pujua "lihapalana nappulakengissä ja lihapalan pelipaidassa", koska häntä myydään jalkapalloseuroille/hän myy itseään (ruumistaan) jalkapalloseuroille http://www.iltasanomat.fi/jalkapallo/art-128848245... Ja seksinmyyjä ei eroa oleellisesti naistutkimuksen professorista tai toimittajasta, jotka ottavat rahaa erittäin intiimin ruumiinoasansa, nimittäin mielensä käytöstä.

"Itsensä myyminen", "ihminen ei ole kauppatavaraa" ovat hämäriä hiekkalaatikkotason käsitteittä ja lähinnä demagogisia poliittisia iskulauseita ja hokemia, joita käytetään määrittelemättä niiden sisältöä tarkemmin ja joita esitellään ikäänkuin kaikki automaattisesti ja itsestäänselvästi uskoisivat niihin. Tarkemmin tarkasteltuna nämä iskulauseet eivät kestä loogista väittelyä ja osoittautuvat lähinnä subjektiivisiksi henkilökohtaisiksi moraalisiksi mielipiteiksi, joille on vain annettu objektiivisen totuuden ulkonäkö. Nämä iskulauseet ovat varsin tyypillisiä sellaisissa tilanteissa, joissa ei keksitä mitään asiallisia ja kestäviä perusteluja.

Tapio Neva

Mitä ajattelisitte, jos tyttärestänne tulisi Kansallisen Kokoomuksen puoluesihteeri?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

From kysyi suhtautumisesta omien lasten työskentelyyn bordellissa. En toivoisi sitä mutta en toivo myöskään, että ryhtyisivät ammattivalehtelijoiksi eli papeiksi tai väkivallan ammattilaisiksi eli poliiseiksi tai sotilaiksi. En myöskään haluaisi heidän ryhtyvän käytettyjen autojen kauppiaiksi tai PerSulipoliitikoiksi. Mutta he tekevät omat itsenäiset päätöksensä ja tuen heitä heitä toteuttaessaan valintojaan.

From kysyi myös työstään tykkäämisestä eli ihmettelee miksi seksistä nauttiva myisi seksiä. Eikö meille opeteta, että työssä pitää viihtyä ja työstään tykätä jotta säilyisi työkykyisenä mahdollisimman pitkään? Vai tarkoittaako From, että jos pitää työstään niin siitä ei saa vaatia palkkaa? Varsinainen työnantajien unelma tämä From.

From myös väittää prostituutioon liittyvän rikollisuutta. Se on totta koska parittaminen on rikollista ja business rikollisten käsissä. Tilanne olisi toinen jos toiminta olisi laillista. Ainakin sen verran toinen kuin yleensä suomalaisessa yritysmaailmassa ottaen huomioon Fromin toisen aiheen eli harmaan ja mustan talouden.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

En näe asiaa mies tai naisnäkökulmasta. Näen asian molempien sukupuolten kannalta negatiivisena. Kukkahattu -nimittelystä en pidä. Otan kantaa asiaan ja minulla on siihen oikeus. Olla tätä mieltä. Niinkuin jokaisella muullakin, on oma mielipide asiasta.

En usko, että laillistamalla seksin osto tai myynti, perustamalla bordelleja, poistaa millään lailla sitä tosiasiaa, että nykyinen osto-myynti -toiminta poistuisi tai vähenisi. Päinvastoin.

Kuten mainitsin, kyse on jo asenteesta. Kyse on käytöksestä. Täällä Suomessa on menty käytöksen osalta ikävän alatyyliselle tasolle, saatetaan kysyä esim. naiselta keskellä kirkasta päivää: paljonko maksaa? Ala-ikäisiltä tytöiltä kysellään estottomasti: paljonko maksaa.

Minulla on kaksi teini-ikäistä tytärtä. Kuulen kyllä kaikenlaisia tositarinoita tähän liittyen. Se ei ole kivaa.

Yksinäisyyttä on ollut aina, ja tulee valitettavasti aina olemaan. Seksin oston salliminen ei ole lääke tähän.

Miksiköhän seksi ei sitten joissain kodeissa kiinnosta? Onko kyse siitä, että läheisyyttä ja lämpöä ei osata ja haluta jakaa toiselle? Eihän ihminen ole kone. Pitäisi varmaan keskittyä siihen, että näkee itse hieman vaivaa toisen eteen. Siten saa myös itse. Jos oppi näihin asioihin tulee netin ja leffojen kautta, ei kyllä ole mitään toivoa siitä, että asiat muuttuisivat.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mutta miksi olet niin huolissasi tästä toiminnasta, joka tosiasiassa on äärimmäisen marginaalinen ilmiö? Jos ajatellaan mittasuhteita, niin tilapäisen seksin ostaminen on paljon harvinaisempi ilmiö kuin esimerkiksi homoseksi. Tosin ovathan monet perussuomalaiset poliitikot profiloituneet myös aktiivisiksi homoseksuaalisuuden vastustajiksi ja tuomitsijoiksi.

Jostain vain meille on tullut tällainen käsitys, että meitä uhkaa joku seksikaupan aalto, ja että joka ukko on jo matkalla maksullisiin. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Meitä ehkä hämää nämä luvut, joissa esitettän, että 16 % suomalaisista miehistä on ostanut seksipalveluja. Kyse on kuitenkin siitä, että luku tarkoittaa, että 16 % on ostanut elinaikanaan seksiä. Suuri osa tästä 16 % oli ostanut seksiä kerran, ja senkin ulkomailla. Seksi ostajien määrää on selvitelty tutkimuksilla, joita on tehty AIDSin riskitekijöiden kartoittamiseksi, ja silloin esim. Britanniassa saatiin tulos, että otoksessa viimeisen viiden vuoden aikan seksiä oli ostanut noin 4 % miehistä. Siis vähintään kerran viimeisen viiden vuoden aikana. Kun taas tiedetään, että yleensä yksi mies ostaa seksiä harvoin, niin voidaan päätellä, että säännöllisesti seksiä ostaa vain pieni marginaalinen miesryhmä, joka on sekin lukumäärältään vain murto-osa verrattuna esimerkiksi homoseksuaaleihin. Eli käytännössä tällaisesta yhteiskunnan äärimmäisestä marginaali-ilmiöstä paisutellaan joku ihmiskauppa-aalto ja vakava yhteiskunnallinen ongelma. Kyse näyttää siis olevan moraalisesta paniikista puhtaimmillaan.

Voisi myös verrata tätä seksinostokeskustelua siihen, että tässäkin blogisfäärissä joku perussuomalainen tulee ja laukoo jotain kielteistä homoseksuaaleista, ja sitten suurin osa lukujakunnasta alkaa puolustamaan homoseksuaalien vapauksia, vaikka puolustajilla ei ole mitään yhtymäkohtaa itse homouteen. Tämä sama ilmiö toistuu nyt seksinoston kohdalla, ja seksinoston vapautta puolustetaan, vaikka puolustajilla ei ole mitään yhtymäkohtaa seksinostoon.

Jukka Korhonen

"En usko, että laillistamalla seksin osto tai myynti"

Seksin osto ja myynti on laillista Suomessa.

Jukka Korhonen

"En usko, että laillistamalla seksin osto tai myynti, perustamalla bordelleja, poistaa millään lailla sitä tosiasiaa, että nykyinen osto-myynti -toiminta poistuisi tai vähenisi. Päinvastoin."

Miksi nykyinen osto ja myynti pitäisi poistua tai vähentyä?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Näkisin, että päättäjänä tai sellaiseksi pyrkivänä sinulla on vastuu ottaa faktoista selvää ja puolustaa sellaisia kantoja, joilla on etupäässä positiivinen vaikutus ihmisten elämään. Tällä ulostulolla et niin tee. Eivätkö yksilönvapaudet merkitse sinulle mitään? Miksi toitotat olemattomia uhkakuvia? Miksi näet ilmeisen tunneperäisen mielipiteesi arvokkaampana kuin tosiasiat?

Kaisa Jalis

Positiivinen vaikutus ihmisten (miesten?) elämään?

Exit-palvelut alalta pois pyrkiville kertoo kyllä ihan muusta kuin positiivisesta.

Lisäksi yksikään täällä tai muualla kirjoitteleva alalla oleva naikkonen ei ole osoittanut minusta minkäänasteista tasapainoisuutta, eikä moraalista pohdintaa ukkomiesten kanssa olemisen oikeutuksesta.

Minua hävettäisi, jos sekaantuisin varattuihin ihmisiin. Jonkinlainen itsen ja muiden kunnioitus täytyy olla.

Vaikka TV:ssä onkin joku BB-sarja, niin ei se tarkoita sitä, että yhteiskunnassa on nyt rima laskenut, ja että "suomalaiset, sikailkaa niin paljon kuin sielusta riittää" olisi jotenkin ok.

Itselläni oli rima korkealla lapsena ja nuorena, varhaisaikuisuudessa rima lipsahti hieman alas (tuli maistettua sitä, mille miehet härskisti nauraa, ja: ei kiitos, turha keikka). Sen jälkeen rima on jälleen korkealla. Pettymys miehiin on ollut yllättävän kova pala, eikä US:n kirjoittajista kuin harva osoita sellaista ajattelukykyä, että luottamus miessukukunnan kypsyyteen ja luotettavuuteen voisi palata. Valitettavasti pettymys jatkuu. (Syvä huokaus.)

Tapio Neva

"Minulla on kaksi teini-ikäistä tytärtä. Kuulen kyllä kaikenlaisia tositarinoita tähän liittyen. Se ei ole kivaa."

Millaisessa seurassa he oikein liikuskelevatkaan?

Anu Palosaari

Kävi mielessä, että mitä teini-ikäiset tyttäret tietävät ammattimaisesta erotiikka-alan bisneksestä??

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #171

Teinitytöt taitavat olla aitiopaikalla siitä millainen seksuaalinen maailma heitä odottaa. Ei tarvitse olla prostituoitu tai pornonäyttelijä tietääksen mitä ne tekee.

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #183

Anu ei ehkä tiennyt, koska kuulostaa siltä, että on herännyt seksuaalisuuteensa väkivaltakokemustensa jälkeen varsin myöhään. Toivottavasti omasta seksuaalisuudesta löytyisi aito ilo, eikä tarvitsisi rahalla ja narsistiäijien tarpeiden kanssa pelata.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #171

"mitä teini-ikäiset tyttäret tietävät ammattimaisesta erotiikka-alan bisneksestä?"

Hyvinhän nuo tuntuvat tietävän, kun myyvät itseään kauppakeskuksissa mamumiehille rahaa, vaatteita, tupakkaa, viinaa ja huumeita vastaan. Tämä on sitä ihmisen esineellistämisen riemuvoittoa, mitä Anu Palosaarikin kannattaa. Ja kyllä, kun ihmisestä tulee esine, hänen ihmisarvonsa on mennyttä. Häntä ei enää kunnioiteta, mikä näkyy itseään myyville annetuilla halventavilla nimillä.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Tulipa vielä mieleeni, että jos bordelleja olisi Suomessa, ketkä siellä kävisivät? Varmasti hintataso olisi sellainen, että vain ne, joilla on varaa, käyttäisivät näitä "palveluja". Entä ne tuhannet yksinäiset, pienituloiset, vähävaraiset? Eikö tämäkin sitten eriarvoista kansaamme?

No, pysyn kuitenkin kannassani. Ei kiitos. Ehdoton kielto osto+myynti.

Johan Lom

Kaikkien liiketoimintojen asiakkaat koostuvat sellaisista ihmisistä, joilla on varaa kyseiseen ostokseen. Tuon logiikan mukaan naisten kampaamot, ihonhoitolat, kylpylät, ja jopa ruokamarketit eriarvoistavat kansaa.

Aivan päätöntä tekstiä nyt suollat!

Lisäksi voidaan todeta, että kun kilpailu alalla lisääntyy niin hintataso painuu alemmaksi. Tai ainakin sukeutuu enemmän segmentointia markkinoille; on erikseen luxusbordellit ja kansanpaikat.

Kaisa Jalis

Niin tulee niitä nigearialaisbordellea ja thaibordelleja pilaamaan katukuvaamme halpispilua myymään.

Thaihieromot ja seksikaupat veks katukuvasta, sanon minä!

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Minä kävisin, olisi rahan tienaamiselle edes joku motivaatio.

Kaisa Jalis

Onpa elämä ja mielikuvitus köyhää, jos ei muuta tekemistä UKKOmies rahoilleen löydä.

Naurettava tyyppi.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Vastaus otsikon kysymykseen: Ei haittaisi ollenkaan, jos lapseni tekisi sitä vapaaehtoisesti.

"Seksin osto-myynti –keskustelu saa mieleni joka kerta kuohumaan. En ymmärrä sitä, että jos ihminen nauttii seksistä, miksi sitä pitäisi sitten myydä? Jos ihminen haluaa läheisyyttä ja rakkautta, miksi sitä pitäisi yrittää ostaa, kun rakkaus ei ole ostettavissa?"

Kaikki seksi on miehelle maksullista, tapahtuipa se parisuhteessa tai ei. Seksi voi olla ihanaa ja läheistä, mutta ihmiset nauttivat erilaisista asioista. Jos ihminen vapaaehtoisesti haluaa toimia erotiikka-alalla ja vielä pitää siitä, mitä pahaa siinä on? Ainoastaan se, ettet itse harrasta sitä?

"Miksi? Mitä hyvää se tuo? Minusta jo pelkkä hyväksyminen, bordellien salliminen ja toiminnan laillistaminen vaikuttaa asenteisiin: hyväksymme ihmiskaupan."

Pelkkää propagandaa. Laillistettu bordellitoiminta antaa monelle ihmiselle saman mitä sinä saat luonnostasi, seksiä vastakkaista sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Ninalle voi tulla järkytyksenä, mutta kaikilla ihmisillä ei ole nuoren naisen seksuaalista markkina-arvoa.

"Seksikauppaan liittyy usein myös muita negatiivisia asioita, kuten järjestäytynyttä rikollisuutta."

Ja sen muuttaminen kokonaan laittomaksi ehkäisee järjestäytynyttä rikollisuutta? Millä logiikkapäällä olet päätynyt tähän vastaukseen?

"Moniko entinen itseään myynyt, vanhaksi aikanaan tullut ihminen miettii: ”olipa ihanaa aikaa, kun myi itseään”?"

Kuinkahan moni perussuomalainen miettii vanhana "Oli suuri ylpeys olla Hakkaraisten ja Rami Sipilöiden kanssa samassa puolueessa"?

Johan Lom

En ole koskaan ymmärtänyt sellaista kieltämista puoltavaa argumenttia, että seksin puutteeseen ei voi kuolla. Suurin osa liiketoiminnoista liittyy sellaisiin aloihin, joissa tarjotaan hyödykkeitä, joiden puutteeseen ei voi kuolla. Pitäisikö ne kaikki sillä perusteella kieltää?

Kun kyse on vapaaehtoisesta liiketoiminnan harjoittamisesta, niin eihän siinä kenelläkään kolmannella osapuolella ole nokan koputtamista.

Satunnainen ostoehdottelu päinvastoin häipyisi pois arjesta, jos jokainen tietäisi mistä tuotetta on tarpeen vaatiessa ostettavissa. Kun nykyään on helppo löytää ALKO:n myymalöitä ja niiden aukioloaikoja on viimeisten vuosikymmenien aikana pidennetty, niin harva enää joutuu kadunkulmalla kysymyksen kohteeksi: "Onks tietoo?"

Kun sellainen liiketoiminta kielletään, jonka tarjoamista palveluista joka tapauksessa aina ja iankaikkisesti tulee olemaan kysyntää, niin bisnes muuttuu mustaksi pörssiksi. Jokainen tietää minkälaisia ongelmia aina ja kaikkialla liittyy mustan pörssin kauppaan. Juuri sellaisessa toiminnassa se rikollisuus rehoittaa.

Suomessa myydään varmaan paljon muitakin tuotteita, joista blogisti ei ole kiinnostunut eikä niitä välttämätttä tarvitse ostaa tai edes ajatella. En itsekään ole ehdottamassa jalkahoitoloiden kieltämistä sillä perusteella, että en niitä tarvitse, kukaan ei jalkahoidon puutteeseen kuole ja niissä hyödynnetään työntekijän ruumista, joka kehollisen palvelun asiakkaalle suorittaa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kaikella kunnioituksella, tyttäret päättäköön oman päänsä mukaan kun ovat siihen kypsiä. Äidin mielipide jätettäköön tyttärien eikä lainsäädäntövallan punnittavaksi.

Toisekseen, seksin puutteeseen on aika moni kuollut, jos ei nyt suoraan niin vähintäänkin välillisesti ja oman käden kautta.

Kolmanneksi, kun ostetaan seksiä, ei osteta läheisyyttä eikä rakkautta. Nämä ovat kaksi eri asiaa, joskin toki seksillä voidaan osoittaa läheisyyttä ja/tai rakkautta.

Neljänneksi, kyse ei ole ihmiskaupan laillistamisesta vaan aikuisten ihmisten oikeudesta käydä vapaaehtoisesti kauppaa seksipalveluilla. Suomessa ei ole törmätty seksialan ihmiskauppaan kuin muutamia yksittäisiä kertoja. Ihmiskauppa on Suomessa huomattavasti yleisempää esimerkiksi ravintola- ja rakennusaloilla.

Viidenneksi, bordelleista ei aiheudu juuri minkäänlaista haittaa asuinympäristöön, ellei moralistista närkästystä sellaiseksi lasketa. Eivät ihmiset siinä kadulla rupea bordellin edessä köyrimään.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mitä sanot lapsellesi, jos hän elää pysyvästi sinkkuna? Neuvotko häntä luopumaan seksielämästä kokonaan. Sanotko hänelle, että koska hän on sinkku, niin hänen ei pitäisi harjoittaa seksiä?

Entä jos itse eroat puolisostasi, ja jäät loppuelämäksesi sinkuksi. Katsotko, että sinun velvololisuutesi yhteiskuntaa kohtaan on pidättäytyä seksistä loppuelämäsi ajaksi?

Jos olisit sitä meiltä, että tyttärelläsi olisi oikeus harjoittaa seksiä myös siinä tapauksessa, että hän on sinkku, niin kuinka usein hän saisi sinun mielestäsi harjoittaa seksiä.
- kerran vuodessa?
- kerran kuukaudessa?
- kerran viikossa?
- kerran päivässä?

Jos sallit tyttärellesi seksin kerran viikossa, se on 50 seksikumppania vuodessa. Kymmenessä vuodessa se teksi noin 500 seksikumppania. Elämän aikana ehkä 2000 seksikumppania, jos hän elää lähes koko elämänsä sinkkuna.

Voimme siis muotoilla kysymyksen uudestaan: Haluaisitko, että tyttärelläsi olisi 2000 seksikumppania?

Onko siis tilapäinen seksi hyväksyttävää vai ei? Pitäisikö vähemmistöllä, sinkuilla, olla tasavertainen oikeus seksiin parisuhteissa eläviin verrattuna? Onko oikein, että joltain vähemmistöltä kielletään tasavertainen oikeus seksiin enemmistön vallan voimalla?

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

No lapsesi voi myydä seksiä, vaikka se olisi laitonta. Samoin kuin vetää huumeita tai pilkata jumalaa tjsp.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"En oleta, että ehkä maailman vanhimman ”ammatin” harjoittajat poistuvat muuttamalla lakia kokonaan kaupanteon kieltäväksi. Kyse on, kuten aiemmin mainitsin, mm. asenne – ja käytösnäkökulmista."

Mutta näiden ammatinharjoittajien asiakkaat ovat niin arvottomia ihmisiä, että heitä saa rangaista, vaikka vain lähettääkseen signaalin nuorille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nina From,

Tykkäätkö, jos tyttäresi menevät aikanaan rikkaiden ja menestyvien miesten kanssa "hyviin naimisiin", vaikka tietäisit tulevien aviopuolisoiden käyvän bordellissa ?

Tykkäätkö enemmän, jos tyttäresi menevät aikanaan köyhien ja kaikessa epäonnistuvien miesten kanssa naimisiin , kun tiedät tulevien aviopuolisoiden karttavan bordelleja ?

Tapio Neva

Mitä ajattelisit, jos tyttäresi menisi rikkaisiin naimisiin?

Kaisa Jalis

Itse menisin köyhän miehen ja epäonnisen kanssa mieluummin naimisiin, jolla kuitenkin on moraali kohdallaan, kuin jonkun kieron kuspään. Mitä puhuttavaa mulla olisi jonkun huorissakävijän kanssa? Paljonko tienasit fyffee tänään ja paljonko meni huoriin tänään?

Tyhjä pää, tyhjä elämä.

Elias Määttänen

Blogissa yleistetään virheellisesti koko maksullinen seksi ihmiskaupaksi. Ja lisäksi vielä sotketaan mukaan rakkaus. Rakkaus on abstrakti käsite, ihminen voi rakastaa kissoja ja koiria, kirjoja, työtään...

Maksullinen seksi on monimuotoinen ilmiö, jossa on monenlaisia toimijoita. Se voidaan jakaa ainakin 25 eri tyyppiin. Se on paljon muutakin kuin että joku narkkari pyörii jonkun paritettavana jossakin pimeällä syrjäkujalla. Kaiki yleistykset ovat vääriä ja johtavat vinoutuneeseen lainsäädäntöön.

YK:n aids-komissio vaati aikuisten vapaaehtoisen seksikaupan laillistamista koko maailmassa tämän vuoden elokuussa, Eurooppa Neuvosto suositelee aikuisten vapaaehtoisen seksityön erottamista ihmiskaupasta ja hyväksymistä mahdollisuutena määrätä itse elämästään ja työstään, Euroopan unionin tuomioistuimen tuomion Asia C-268/99 perusteluista voidaan todeta, että itsenäisesti harjoitettua prostituutiota voidaan pitää EY:n perustamissopimuksen 52 artiklassa (josta on muutettuna tullut EY 43 artikla) määriteltynä itsenäisenä ammattina ja maksua vastaan suoritettuna palveluna ja että että itsenäisesti harjoitettu prostituutio kuuluu itsenäisesti harjoitetun taloudellisen toiminnan alaan, Uusi Seelanti dekriminalisoi seksipalvelujen kaupan vuonna 2003, Ontariossa kumottiin lait, jotka kieltävät bordellit, parittajat ja asiakkaiden hankinnan, koska ne ovat perustuslain vastaisia jne. Kyllä tälläiset asiat pitää huomioda Suomenkin lainsäädännössä.

Seksin oston täyskiellon perusteleminen ihmiskauppaan vetoamalla on hyvin hataralla pohjalla. On hyvin vaikeaa osoittaa, että maksullisesta seksistä sinänsä aiheutuu kenellekään mitattavissa olevaa haittaa. Ostokiellon perusteeksi esitetetty maksulliseen seksiin joskus mahdollisesti kytkeytyvä ihmiskauppa - vaikka onkin täysin tuomittava ilmiö - on kuitenkin täysin eri asia, jolla ei voida perustella, miksi ostaja joka ostaa seksiä myyjältä, joka vapaasti on valinnut seksinmyynnin eikä koe siitä kärsivänsä eikä asiasta aiheudu kenelläkkän haittaa ja vahinkoa, ei saisi näin toimia.

Jos ajatus seksipalvelvelujen asiakkuuden yleisestä kriminalisoimisesta seksuaalisen ihmiskaupan torjuntakeinona olisi toimiva ja tehokas, silloin samalla logiikalla pitäisi tätä samaa ajattelumallia käyttää laajemminkin ja kriminalisoida kokonaan kaikkien muidenkin alojen asiakkuudet, joilla esiintyy ihmiskauppaa ja pakkotyötä. Kukaan järkevä ihminen ei tietenkään tälläistä esitä, koska tälläinen tälläinen yleinen, liian laaja-alainen kriminalisointi olisi ihmis- ja perusoikeuksien vastainen, se rajoittaisi mm. oikeutta tehdä työtä ja harjoittaa ammattia tai elinkeinoa. Se, että jonkun alan joukossa on myös ihmiskaupan uhreja ei voi olla mikään järjellinen eikä juridinen peruste kieltää koko alan asiakkuutta ja kysyntää. Seksipalvelujen ostaja ei ole linkki pitkässä rikollisuuden ketjussa yhtään enempää (tai on yhtä paljon) kuin esimerkiksi ravintolapalveluiden ostaja etnisessä ravintolassa, eikä seksipalveluiden kysyntä ole seksuaalisen ihmiskaupan syy yhtään enempää (tai on yhtä paljon) kuin esimerkiksi ravintolapalveluiden kysyntä on ravintola-alalla olevan ihmiskaupan syy.

Ihmiskauppakeskustelua pitäisikin käydä nimenomaan siirtolaisuuteen ja pimeisiin työmarkkinoihin ja maahanmuuttopolitiikkaan ja ulkomaalaispolitiikkaan liittyen, eikä pelkästään maksulliseen seksiin liittyen. Jos kaikki ihmiskaupan uhrit mielletään pelkästään seksialalla oleviksi naisorjiksi ja jos kaikki maksullinen seksi nähdään pelkästään seksuaalisena ihmiskauppana/seksiorjuutena, työperäisen ihmiskaupan uhreja ei osata tunnistaa ja auttaa. Jos viranomaisten, poliisi-, syyttäjä- ja tuomioistuinlaitoksen rajallisia resursseja haaskataan aikuisten ihmisten makuukammari valvontaan ja rangaistuksiltaan vähäisiin, toisarvoisiin ostorikoksiin, se on pois todellisen hyväksikäyttörikollisuuden eli ihmiskaupan (niin seksialalla kuin muillakin aloilla) ja törkeän parituksen tutkimisesta ja torjumisesta.

Haitallisten lieveilmiöiden minimoimiseksi aikuisten yhteisymmärrykseen perustuva kaupallinen seksi tulisi olla mahdollisimman pitkälti dekriminalisoitu ja samalla tavalla yhteiskunnan säätelyssä ja valvottavissa kuin muutkin alat sekä terveydenhuollon ja vastaavien etujen tulee olla vähintään samalla tasolla kuin muillakin aloilla, kuitenkin muistaen että nin kauan kuin seksityöhön liittyy voimakas sosiaalinen leima, suojelu- ja voimaannuttamisnäkökulmiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Jokainen vapaaehtoinen ja itsenäinen seksityöntekijä syö markkinoita ja pohjaa rikolliselta toiminnalta, ihmiskaupalta ja pakon alla tapahtuvalta prostituutiolta. Tällä tavalla jokainen palvelujen ostaja voi tehdä palvelujen ostamiseen liittyen, oikeita valintoja ja tällä tavalla voitaisiin suojella yrittäjiä, jotka toimivat, kuten yhteiskunnassamme pitääkin.

Lainsäädännön lisäksi tarvitaan myös sosiaali- ja koulutuspolitiikkaa ja seksityöntekijöiden järjestäytymistä ja tiedon jakamista palvelujen ostajille ihmiskaupan uhrien tunnistamisesta.

Demari 15.11.2012/Seksiä rahalla - "Ei se ole pelkästään sitä, että narkkarihuorat pyörivät jonkun paritettavana"
http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/8705-seksi...

Iltalehti Pääkirjoitus 14.11.2012/Seksin ostokielto luo turvattomuutta
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2012111416324...

Kansan Uutiset 17.08.2012/Miksi seksin ostokielto ei toimi?
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/horisontti...

YK:n vaatimus seksityön laillistamisesta koko maailmassa 2012
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/52226-yklta-vaati...

http://www.hivlawcommission.org/resources/report/F...

Euroopan Neuvosto 04.10.2007/päätöslauselma 1579
http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/a...

Euroopan unionin tuomioistuimen tuomion, Asia C-268/99, perustelut
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

IL 29.09.2010 Tuomari kumosi bordellit ja parittajat ja ostajien hankinna kieltävät lait Kanadassa
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010092912430388_...

Tutkimus Tanskasta 2011/Seksityötä tehdään rahan lisäksi myös muista syistä
http://videnskab.dk/kultur-samfund/prostituerede-g...

C Harcourt, B Donovan 2004/The many faces of sex work
http://sti.bmj.com/content/81/3/201.full.pdf+html

Seksialan Liitto SALLIn lausunnot ja julkilausumat 2002-2010
http://www.ladyjohanna.com/salli/kanta/index.html

Salli/Eduskunnalle annetut asiantuntijalausunnot Hallituksen esityksen HE 221/2005 vp johdosta
http://www.ladyjohanna.com/salli/kanta/2006/ek/ind...

Ensimmäisenä Suomessa: Seksiä myyvä Milla antaa asiakkaalle kuitin
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/11946...

Tommi Paalanen 30.10.2012/ Ei kriminalisoinnille, kyllä seksityöläisten oikeuksille
http://seksualisti.blogspot.fi/2012/10/ei-kriminal...

Tommi Paalanen 9.9.2011/Seksityöhön liittyviä ongelmia ei ratkaista kielloilla
http://seksualisti.blogspot.com/2011/09/seksityoho...

Voima 2/2006/Teemu Mäki:oikeus huoruuteen
http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/Oikeus-huoruu...

Yle 06.07.2007/Ihmiskaupan määrittely ollut vaikeaa
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id64289.html

Anniina Jokinen, Natalia Ollus ja Minna Viuhko 2009/Ehdoilla millä hyvänsä, Työperäinen ihmiskauppa ja ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö Suomessa

http://www.heuni.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs...

Aamulehti10.042012/Tamperelaisravintoloissa ihmiskauppaa: Vuosia töissä 500 eurolla kuussa
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194737304950/arti...

Yle 30.05.2012/Työperäisestä ihmiskaupasta näkyy vain jäävuoren huippu
http://yle.fi/uutiset/tyoperaisesta_ihmiskaupasta_...

HS 02.07.2007/Syytetyt kiistävät ihmiskauppasyytteet torikauppajutussa
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Syytetyt+kiist%...

Iltalehti 30.07.2012/Pohjanmaan ihmiskauppavyyhti paisuu
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012073015897645_u...

US 29.10.2012/Poliisi iski ulkomaisia rikollisia vastaan: pizzerioista löytyi 4 laitonta työntekijää, 2 käännytetään Suomesta
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/54667-poliisi-iski...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Entä kun monissa maissa vanhemmat kauhistuvat ja inhoavat ajatusta, että heidän lapsensa olisi homoseksuaali tai lesbo, ja he haluavat kieltää tai rajoittaa siksi homojen ja lesbojen oikeuksia? Onko se, että enemmistö inhoaa jotain oikeutus jonkin asian kieltämiseksi lailla?

Entä pitäisikö teidän perussuomalaisten mielestä ne homoseksuaalit ja lesbot, jotka pakenevat vainoja kotimaissaan, lähettää takaisin kotimaihinsa, jossa he voivat joutua mm. vankilaan seksuaalisuutensa vuoksi?

Tapio Neva

"Entä pitäisikö teidän perussuomalaisten mielestä ne homoseksuaalit ja lesbot, jotka pakenevat vainoja kotimaissaan, lähettää takaisin kotimaihinsa, jossa he voivat joutua mm. vankilaan seksuaalisuutensa vuoksi?"

Juutalaisilla on oma valtio (Israel) ja orjilla on oma valtio (Liberia). Minusta Länsi-Uudellemaalle voisi perustaa vainotuilla sateenkaarilaisille oman valtion.

Kaisa Jalis

Homo, lesbo ei ole rinnasteinen itsensä hyväksikäyttöön.

Minä kauhistuisin, jos lapseni olisi tyhmä äijä.

Tapio Neva

"Minä kauhistuisin, jos lapseni olisi tyhmä äijä."

=> No olisiko tuo poikansa kasvattaneelle äidille mikään yllätys?

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #221

Tyhmyydelle ei mitään voi. Kannattaa mennä fiksun miehen kanssa naimisiin, jolloin riski pienenee. Tosin isän älykkyys siirtyy kuulemma tyttärelle ja äidin pojalle, joten tottakai mun poika olisi keskivertoa US:n miehiä älykkäämpi ja tunteikkaampi sekä vielä kaunosielu päivän päätteeksi.

Eikä tarvitse olla narsisti ollakseen tätä mieltä, vaikka itsessäni asuukin amatsoni kaunosielua puolustamassa. Amatsoni kehittyi hieman myöhemmin kokemuksen kautta. ;)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Karmea artikkeli, mutta erittäin ilahduttava kommenttiketju. Olen positiivisesti yllättynyt, miten moni puolustaa yksilönvapauksia (edes) tässä asiassa.

Kaisa Jalis

Kuvittelet killuvasi jos nihilistisessä tyhjiössä yksilön vapauksinensi?

Rajattomia yksilön vapauksia EI ole olemassakaan. Kasva jo aikuiseksi, vai eivätkö tarhan tädit opettaneet rajoja ja toimintatapoja ihmisyhteisössä?

Elias Määttänen

Yleistämisen lisäksi jos lainsäädäntöä perustellaan tunteiden perusteella, "että joku asia nostaa niskavillat pystyyn" ollaan aika hataralla pohjalla. Kannattaisi ajatella hieman monipuolisemmin asioita, kuin kapeasta näkökulmasta. Henkilökohtainen moraalinen närkästys ja inho jotain asiaa asiaa kohtaan ei kuulosta oikein vakuuttavalta perustelulta. Maailmassa on satoja asioita joita minä inhoan, mutta en olisi niitä silti kokonaan kieltämäsä lailla.

Seksin oston täyskielto lain haitat ovat yksinkertaisesti sen mahdollisia hyötyjä suuremmat. Ruotsissa tehtiin virhe, Suomen ei tarvitse sitä toistaa. Iltalehden pääkirjoituksessa 14.11.2012 sanotaan että Ruotsin mallista Cambridgessa väitellyt Jay Levy pitää lakia epäonnistuneena. Poliittinen konsensus on vain niin vahva, ettei virhettä haluta myöntää.

Väitteet Ruotsin mallin menestyksellisyydestä perustuvat lähinnä Ruotsin viranomaisten ja hallituksen teettämiin yksipuolisiin tutkimuksiin ja mallin poliittisten kannattajien yksipuolisiin perustelemattomiin toiveisiin, väitteisiin ja ideologisiin käsitteisiin ja kannanottoihin. Ruotsin mallin höydyt ovatkin pitkälti todentamattomien tarkoitushakuisten väitteiden tasolla, niiden tueksi ei ole esitettävissä varmoja ja vakuuttavia objektiivisia tutkimustuloksia, korkeintaan johonkin rajattuun marginaaliseen erityisryhmään kohdistuneita selvityksiä, joiden tulokset on kritiikittömästi yleistetty väitteiksi koko prostituutiosta ja joilla on hyvin vähän katetta prostituution arkitodellisuudessa. Koko prostituutio ilmiön kuvaus on epäanalyyttista ja virheellistä ja oston kriminalisoinnin logiikka noudattaa pelkästään kapeaa abolitionistista prostituutiopolitiikkaa.

Kriminalisoinnin käytännön toimivuudella ei aluperinkään ollut sinällään merkitystä, koska sille asetetut tavoitteet olivat muualla. Lain valmistelu tehtiin voimakkaasti tunteiden ohjaamana, ei niinkään faktatiedon pohjalta. Jo lakia säädettäessä oli selvää, että laista tulee lähinnä ääri-ideologisen abolutionismin yksipuolisen, kapean maailmankuvan ja ihmiskuvan tarpeisiin räätälöity moralistinen symbolinen laki, jolla haluttiin antaa signaali, että seksin ostaminen on väärin kansainvälisistä imagosyistä Ruotsin liittyessä Euroopan unioniin.

Harri Rautiainen

"Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee bordellissa?"

Entä jos vanhempasi?

Alakoulussa kyseltiin vanhempien ammatteja. Poika ei kehdannut kertoa isänsä olevan kunnan virkamies, vaan sen sijaan valehteli tämän soittavan pianoa bordellissa.

Tuula Saskia

Oletteko muutoin havainneet, että vain yksi nainen on ottanut kantaa blogiin, joka on asiallinen päinvastoin kuin luvattoman monet miesten kirjoittamat kommentit?

Ja mainittu nainenkin rinnasti prostituoidun " ammatin" äidin toiveasteikolla " poliisin, sotilaan tai poliitikon ammattiin" eli ei-toivottaviin tehtäviin.

Onpa jännittavä äiti, joka kuitenkin hiukan epäröisi, jos poika pyrkisi " mies-huoraksi". ( termi peräisin ko. äidin kommentista, ei siis minulta)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lauantai on yleisesti ottaen vapaapäivä sekä miehille että naisille. Miehet tuntuvat viihtyvän kotona puuhailemassa ja vilkaisevat US:n Puheenvuoroa siivouksen ja tiskaamisen ja lastenhoidon lomassa ja naiset taas...., no, toivottavasti vaan shoppailemassa.

Tuula Saskia

Nokkelaa käänteisesti naamioitua sovinismia! Mikäs siinä. Tosin asia puuttui!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #62

Tietysti asia puuttui, koska olen vaan mies.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #64

No niin, vajosit nokkelasta pikkutyhmäksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #65

Älä lyö lyötyä, sinä julma nainen :)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tilpäisten seksisuhteiden tuomitseminen kuuluu naisten sukupuolirooliin. En ole vielä suomalaisessa mediassa huomannut yhdenkään naisen kannustaneen toisia naisia harjoittamaan tilapäisiä seksisuhteita.

Tässä seksinosokeskustelussa on nimenomaan kysymys seksin ostosta tilapäisissä suhteissa, eli pohjimmiltaan on kyse tilapäisen seksin hyväksyttävyydestä.

Koska naisten sukupuolirooliin kuuluu, että he eivät saa koskaan kannustaa toisia naisia tilapäiseen seksiin, vain ainoastaan kannustaa naisia kieltäytymään tilapäisistä seksisuhteista, ja rajaamaan seksuaalisuutensa rakkautta sisältäviin parisuhteisiin, niin naisten poissolo tästä keskustelusta viittaakin siihen, että naiset eivät enää nykypäivänä vaatisikaan kovaa seksuaalimoraalia toisilta naisilta, ja yhä enenevässä määrin naiset hyväksyvät hiljaa toisten naisten vapaan seksuaalisuuden.

Seksinostohan on täysin marginaalinen ja mikroskooppinen ilmiö. Suuri seksuaalimoraalin kysymys on se, pysyttelevätkö Suomen 500 000 sinkkunaista selibaatissa, vai intoutuvatko nämä naiset vapaammin harjoittamaan tilapäisiä seksisuhteita. Jos käy niin, että intoutuvat, niin monilla keski-ikäisillä naisilla on se todellinen vaara edessä, että heidän aviomiehensä tapaa jonkun sinkun, ja yhteisen lemmenyön jälkeen sitten lopulta jättääkin nykyisen vaimonsa. Tämä on se syy, miksi naiset joukolla vastustavat tilapäisiä seksisuhteita, eivät hyväksy niitä, eivätkä niiden symbolista ilmentymää, seksikauppaa.

Tapio Neva

Naiset nyt vain eivät halua tunnustaa avoimesti ja rehellisesti luontaista haureuttaan. Tyttäret ja pojat lukisivat äidin kommentit.

Mitkä ovat Suomen 10 haureellisinta avioliittoa, jossa naiset ovat todella naineet vastenmielistä rahaa?

Sovitaan, että materiaalina saa käyttää Seitsemän päivää-lehden, Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisotsikoita lööpeistä ja myös Postimeesta...

Kaisa Jalis

Narsistiämmät ovat yhtä lahjattomia kuin äijät, jotka ovat naineet.

j.olavi heikkinen

lyhyesti. kiellot eivät poista ilmiötä itseään eivätkä alalle pakottavia syitä siinä tilanteessa, kun prostituutio on ei-omaehtoisesti valittu selviytymisstrategia.

nykyinen laki tarjoaa riittävän oikeudellisen suojan hyväksikäytön uhreille, lainvalvontaa ja uhrien suojelua sen sijaan tulisi tehostaa.

Tuula Saskia

Suo anteeksi, mutta en ymmärrä, mitä haluat sanoa.

Kannatatko prostituutiota yleensä ja erityisesti Suomessa?

j.olavi heikkinen

suhtaudun korostetun neutraalisti prostituutioon. osa ihmisistä kokee seksin sosiaalisen tai taloudellisen vaihton välineeksi ja osa ainoastaan sosiaaliseen vaihtoon kuuluvaksi, moraalisesti arvioiden en osaa ottaa ilmiöön kantaa kummankaan ryhmän eduksi.

seksityöhön liittyvien lieveilmiöiden torjumisesta sen sijaan olen vankkumattomasti sitä mieltä, että alalle ajautumista tulisi ennaltaehkäistä tuloeroja kaventavalla politiikalla, ihmiskaupan uhrien tehokkaalla suojelulla ja miksei myös nykyisen rikoslain kiristämiselläkin. omaehtoisten prostituoitujen elinkeinon harjoittamisen legalisointi helpottaisi niin tuota "harmaan talouden" valvontaa kuin hyväksikäyttävien parittajien ja asiakkaiden kiinnisaamista.

seksikaupassa on kyse myös vallankäytöstä ja se ilmentää usein yhteiskunnassa kerrostunutta vallan asymmetriaa, ja siten tasa-arvopolitiikka ja yleisemminkin sukupuoleen liittyvä tietämys (sukupuolen tutkimus) auttanevat ymmärtämään prostituution luonnetta ja sen vaikutuksia yksilötasosta alkaen. kompleksisempi ilmiö siis tämäkin, kuin yksinkertaistettu moraalinen "hyvä vai paha"-jako.

Petri Virtanen

Minä, minä, minä. Onpas itsekäs ja typerä blogi

Mitä se mulle kuuluu, mitä ajattelen tyttäreni tulevasta ammatista? Jos tekee tuota duunia ilman että olen siitä tietoinen, niin mikäs siinä. Omapahan on elämänsä, kunhan ei persuksi rupea.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Niin, jokainen täällä maapallolla elävä on jonkun lapsi. Täällä oli kommentti siitä, mitä lapsi oli vastannut vanhempansa ammatti -kysymykseen. Mistä lie vastaus tuli, hieman erikoinen vastaus.

Kysymys siis toisinpäin meille aikuisille: miltä tuntuisi kertoa, että äiti tai isä on ollut ko. työssä?

Miltä tuntuu lapsesta, alaikäisestä?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Eivät lapset tätä maailmaa hallitse, vaan valistuneet aikuiset. Ainakin toivottavasti.

Kaisa Jalis

Prostituoitu tuskin on valistunut aikuinen, vaan ongelmatapaus.

Petri Virtanen

Kyseessähän on sisäsiisti työ ja lisäksi verotehokas ansaintalogiikka. Sitäpaitsi seuralaistyöllä on tarkoitus. Aika paljon parempaa settiä, kun useimmilla meistä siis. Toki tuossakin työssä on omat riskinsä, mutta niinpä on aika monessa muussakin duunissa.

Jukka Korhonen

- Tuntuisi miltä tuntuisi, mutta ei prostituutiota voi kieltää lailla sen takia, että siitä kertominen saattaa tuntua ikävältä. Ei prostituution salliminen pakota ketään prostituutioon, se on oma valinta.

- Ei prostituution laittomaksi tekeminen poistaisi prostituutiota. Joten myöskään tämä kuvailemasi kertomisongelma ei poistuisi.

Miksi sinulla on niin hirveä halu puuttua jopa lainsäädännön avulla muiden ammatinvalintaan ja heidän mahdollisiin ongelmiin kertoa lapsilleen ammatistaan?

Mitä se sinulle kuuluu, kuinka Jaskalla/Minnalla on tai ei ole ongelmia kertoa ammatistaan lapsilleen?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Nina From: "Kysymys siis toisinpäin meille aikuisille: miltä tuntuisi kertoa, että äiti tai isä on ollut ko. työssä?"

Luultavasti tuntuisi pahalta, mutta oleellinen kysymys kuuluukin, että pitäisikö sille tehdä jotain ja jos, niin mitä. Tuota pahalta tuntumista voidaan nimittäin helpottaa kahdella eri tavalla. Joko kielletään sitä äitiä harjoittamasta ko. ammattia, tai sitten ryhdytään suhtautumaan siihen ammattiin siten, että lapsi voi siitä huoletta kertoa, eikä hänen tarvitse tuntea siitä pahaa oloa. Itse kannatan jälkimmäistä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jokainen seksinostoa suunnittelevan miehenkin tulisi pitää se mielessä, että hän on jonkun mamman poika.

Tapio Neva

Ruotsissa lapset katsoivat vanhempiensa verkkoselainten historiatiedot ja kauhistuivat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Miten jonkun yksittäisten ihmisten tykkäämiset lasten tai vanhempien ammatinvalinnasta pitäisi vaikuttaa prostituution sallimiseen tai kieltämiseen? Pitääkö meidän yleisemmin kieltää se mistä emme pidä ja sallia vain se mistä pidämme? Eiköhän sallitun ja kielletyn raja pidä mennä hieman toisaalla.

Elias Määttänen

Seksinoston täyskieltolaissa, sen hyötyjen suhteesta haittoihin, on kyse samasta asiasta kuin jos koko omenapuu kaadetaan yhden mädän omenan poistamiseksi tai jos koko jalka amputoidaan pikkuvarpaan tulehduksen vuoksi. Lapsi menee siinä pesuveden mukana.

Koska moralistinen täyskielto siirtäisi koko seksialan toiminnan/maksullisen seksin maan alle, ihmiskauppa ja törkeä paritus voisi jopa lisääntyä. Täyskielto suojeleekin lähinnä ammattirikollisia ja rikastuttaa vain ihmiskaupasta ja törkeästä parituksesta elantonsa saavaa rikollispomoa.

Seksinmyyjien, erityisesti ulkomaalaisten jo ennestään kaikkein huonoimmassa asemasa olevien, asema ja olosuhteet huononee ja vaarantuu Seksin ostokiellosta kärsivät eniten ne myyjät, joilla ei ole mahdollisuutta lailliseen oleskeluun maassa eikä pääsyä virallisille työmarkkinoille. Seksinmyyjät kokevat olonsa turvattomammaksi, esimerkiksi ei uskalleta turvautua poliisin apuun jos olisi tarvetta ongelmatilanteissa, vaan apua haetaan parittajilta ja ihmiskauppiaalta. Täyskielto aihettaa myös aivan uutta rikollisuutta, kuten esim. seksinmyyjien ja seksinostajien ryöstöjä, kiristämistä ja pahoinpitelyjä.

Kun prostituutio painuu maan alle, se vaikeuttaa ja heikentää ihmiskauppa- ja paritusrikosten tutkintaa ja hankaloittaisi näytön hankintaa ihmiskaupasta ja törkeästä parituksesta, koska se vähentää palvelujen ostajien ja myyjien halukkuutta toimia yhteistyössä poliisin kanssa rikollisuutta selvitettäessä. Se johtaa siihen, että mahdollisen ihmiskaupan tai parituksen ainoat todistajat eli ostajat vaikenevat eivätkä uskalla rangaistuksen pelossa antaa ilmi tilanteita, joihin saattaa liittyä paritusta tai ihmiskauppaa.

Täyskielto muuttaisi nykykäytäntöä laajentamalla rangaistavuuden myös
yksityistiloissa tapahtuvan aikuisten vapaaehtoisen tilapäisen seksuaalipalveluja koskevan sopimussuhteen toisen osapuolen toimintaa koskevaksi. Vaikka seksinoston täyskielto laki olisi olevinaan muodollisesti sukupuolineutraali ja vaikka sillä jahdataankin ensisijaisesti ostajia niin maalitauluksi joutuu väkisinkin myös myyjät. Kaikkein eniten oston täyskielto kohdistuisin seksiä vapaaehtoisesti myyvien ja heidän asiakaisiinsa oikeusturvaan, perus- ja ihmisoikeuksiin ja sellaisin tilanteisiin, joiden rangaistavuudelle ei ole esitettävissä mitään hyväksyttää tarvetta perusteita eikä velvoitteita, ei mistään kansainvälisestä sopimuksesta eikä mistään muustakaan syystä.

Seksuaalipalvelujen ostamisen yleinen kriminalisointi rikkoo ja rajoittaa olennaisella tavalla seksuaalipalvelun ostajan ja myyjän yksilön vapautta ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Yksilön itsemääräämisoikeus kiinnittyy useisiin perusoikeuksiin, erityisesti perustuslain 7 §:n säännöksiin henkilökohtaisesta vapaudesta ja 10 §:n säännöksiin yksityiselämän suojasta. Perustuslailla suojatun yksityiselämän piiriin kuuluu muun muassa yksilön oikeus vapaasti solmia ja ylläpitää suhteita muihin ihmisiin sekä oikeus määrätä itsestään ja ruumiistaan samoin kuin vapaus päättää sukupuolisesta käyttäytymisestään. Seksuaalipalvelujen tarjoajan näkökulmasta sääntely on merkityksellistä myös perustuslain 18 §:n 1 momentin kannalta, sillä kriminalisointi voi vaikuttaa oikeuteen tehdä työtä ja harjoittaa ammattia tai elinkeinoa.

Lisäksi; kriminalisoinnin kattaessa kaikki ostamistapahtumat, rikostunnusmerkistöön liittyy kriminalisoinnin laaja-alaisuuden, yleisyyden, epämääräisyyden, epätäsmällisyyden ja löysärajaisuuden vuoksi Perustuslain 8 §:ssä vahvistetun rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vastaisia ja rikoslainopillisia ongelmia. Laillisuusperiaatteen tarkoitus on, että säädetään rangaistavaksi täsmällisesti ja tarkkarajaisesti vain se, minkä mukaisista teoista on tarkoitus myös rangaista. Yleisen kriminalisoinnin löysärajaisuus jättää avoimeksi esimerkiksi kysymyksen, koskisiko täyskielto myös aikuisviihdefilmin tuottajaa ja esiintyjiä sekä myös osaa taide-elokuvista. Täysi-ikäinen henkilö, joka osallistuu elokuvassa seksuaaliseen tekoon, saa siitä sopimuksensa mukaisen taloudellisen korvauksen, mutta kenellekään ei kai tule mieleen, että täysi-ikäisten välinen vapaaehtoinen näyttelijän ammatin harjoittaminen olisi sinänsä rangaistavaa, ellei näyttelijää käytetä hyväksi. Olisi outoa, että Suomi ilmeisesti ensimmäisenä läntisen maailman valtiona kieltäisi eroottiset elokuvat. Täyskieltoon liityy myös muita, esimerkiksi kriminalisoinnin oikeasuhtaisuuteen ja tekojen vähäisyyteen liittyviä ongelmia, etenkin, kun otetaan huomioon, että kysymys on varsin intiimille yksityiselämän osa-alueelle kohdistuvasta rikosoikeudellisesta sääntelystä. Esimerkiksi parisuhteisiin ja ihmisten välisiin ystävyys- ja seurustelusuhteisiin liittyviä tilanteita, joiden rangaistavuudelle ei ole esitettävissä hyväksyttäviä perusteita: tilapäiseksi luonnehdittavissa oleva suhde tai kanssakäyminen sellaisen henkilön kanssa, joka ammatikseen tarjoaa maksua vastaan seksuaalipalveluja?, tai esimerkiksi sosiaalin lahjan vaihtaminen pitäisi määritellä uudestaan?, tai miten määritellään ylipäätään tilapäiseksi luonnehdittavan maksullisen seksin ja ei-tilapäiseksi luonnehdittavan maksullisen seksin raja? Miten märitellään ja tulkitaan korvauksen käsite?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

No mitäs sille pitäisi tehdä, että kommentit tulee enimmäkseen miehiltä? Kaikkihan saavat vapaasti kirjoittaa, kunhan kirjoittavat asiallisesti.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pitää myös muistaa, että ennen lesbot salasivat visusti lesboutensa, koska pelkäsivät, että viranomaisten saadessa tietää asiasta, lapset voidaan ottaa huostaan. USA:ssa tästä on ollut huolta aivan viime aikoihin saakka.

Nykyisin kultturimme suvaitsevaisuus on kasvanut, ja sateenkaariperheet ovat täyisin hyväksyttäviä, ja kohta Jani Toivolallekin varmaan aukeaa mahdollisuus lapsen adotoimiseen, eikä esteenä nähdä lapsen kiusaamista ja yleistä paheksuntaa.

On myös muistettava, että jos väitämme toisten kulttuurien piirteiden olevan omia huonompia, niin syyllistymme rasismiin. Tämä äitien suhtautumiskysymyskin tulee uuteen valoon, kun tiedämme, että esimerkiksi seksiä myyvät thaihierojat lähettävät osan tuloistaan kotiin äidille ja äiti on kannustanut tytärtään tämän lähtiessä Eurooppaan rahaa tienaamaan. Myöskin Nigeriassa ovat kristilliset avustusjärjestöt yrittäneet kampanjoida sitä vastaan, että vanhemmat painostavat tyttäriään lähtemään seksiä myymään Eurooppaan, koska vanhemmat ajattelevat, että Euroopassa tienaa hyvät rahat ja Nigeriassa vain sen 2 euroa päivässä loppuelämän.

Kaisa Jalis

"On myös muistettava, että jos väitämme toisten kulttuurien piirteiden olevan omia huonompia, niin syyllistymme rasismiin."

Eikä syyllistytä. Tottakai kulttuureja voidaan verrata.

Minä en ainakaan ole kulttuurirelativisti, jolle kaikki käy.

"Tämä äitien suhtautumiskysymyskin tulee uuteen valoon, kun tiedämme, että esimerkiksi seksiä myyvät thaihierojat lähettävät osan tuloistaan kotiin äidille ja äiti on kannustanut tytärtään tämän lähtiessä Eurooppaan rahaa tienaamaan."

Niinpä: olenkin ollut sitä mieltä, että koko thaikulttuuri käyttää tyttäriään törkeästi hyväkseen. Samalla tavalla kuin kiinalaisia tyttöjä tapetaan. Ihmisarvo on = 0.

Tuula Saskia

Kiitos syvällisestä näkemyksestäsi.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Miten syvälle pitää mennä? Kyse on vapaudesta valita. Vapaus tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että yksilö saa itse päättää mitä kehollaan tekee. Vapauteen yhdistetään aiheellisesti vastuu, jolloin edellä mainittuun lisätään tässä tapauksessa rajoite "kunhan se ei aiheuta haittaa muille". Kun kerran prostituution tapauksessa ei haittaa voida faktojen perusteella osoittaa muutoin kuin tiettyjen konservatiivien kokeman mielipahan osalta, onko se mielestäsi riittävä peruste lainsäädännön kiristämiseen?

Johan Lom

Kekustelin kerran Sveitsissä erään noin 25-vuotiaan ammatinharjoittajan kanssa. Hän sanoi, että on yksinhuoltaja ja tekee sitä vain tyttärensä hyväksi.

Petri Virtanen

Juuri noinhan asia on mm. useissa Itä-Euroopan maissa. Esimerkiksi sairaanhoitajan palkalla yh-äidin on pakko hankkia lisätienestejä. Moralistin mielestä ihan kauheeta, mutta miljoonille ihmisille täyttä totta.

Tapio Neva

Tuollaisia on kait Helsingissäkin. Kerrotaan, että yksi virolainen työtön eläinlääkärikin yritti elättää tytärtään noin 1990-luvullak keikkailemassa Helsingissä.

Käyttäjän AnttiJokinen kuva
Antti Jokinen

"hyväksymme ihmiskaupan"

Hyväksymme sen, että hieroja, joka tekee työtä vapaaehtoisesti, hieroo jaa saa siitä sellaisen korvauksen, joka hieronnasta on vapaaehtoisesti sovittu. Tietenkin pitää taistella sitä vastaan, ettei hierojia pakoteta sellaiseen, jota he eivät halua tehdä tai ettei kukaan vie hierojalle kuuluvia tuloja (verottajaa lukuunottamatta).

Bordellit ovat laillisia seuraavissa EU-maissa:
Alankomaat, Belgia, Saksa, jne jne

Bordellit (lailliset ja laittomat) ovat todellisuutta seuraavissa maissa:
Koko maailma

Lukemattomien tutkimusten mukaan vähemmän haitallinen toimintatapa on lailliset bordellit.

Elias Määttänen

Perusteet seksin oston täyskiellolle on kertaalleen kumottu esim. Perustuslakivaliokunnassa 2006. Olisi kyllä varsin kummallista, jos Perustuslakivaliokunnan 2006 perusteiden miksi seksin täysostokielto on ristiriidassa perusoikeuksien kanssa ja kaikien asiantuntijalausuntojen, jotka vastustivat täyskieltoa, ylikäveltäisiin. Varsinkin kun 2006 jälkeen on tullut uutta tutkimustietoa sekä Suomesta että muualta maailmasta maksullisen seksin monimuotoisuudesta ja siitä, että seksin oston täyskielto ei toimi ja uusia suosituksia ja jopa esim. YK:n Aids- komission vaatimus vapaaehtoisen seksityön laillistamisesta koko maailmassa jne.

Kuten kirjoitin blogissani http://eliasm.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123882-peru... niin rajattuun osittaiseen ostokieltoon päädyttiin tietäen odotettavissa olevat mahdolliset näyttöön liittyvät ongelmat. Lain tavoitteet eivät alun alkaenkaan liittyneet niinkään rikostorjuntaan, vaan laki haluttiin lähinnä ideologisista ja symbolisista syistä. Asia-arqumentit eivät olleet keskeisiä lainsäädäntötyössä, vaan laissa halutiin Ruotsin mallin mukaan lähinnä antaa moraalinen signaali, jonka tarkoitus on viime kädessä viestittää ihmisille, että maksullinen seksi on syntiä. Kriminalisoinnin käytännön toimivuudella ei siis aluperinkään ollut sinällään merkitystä, koska sille asetetut tavoitteet olivat muualla. Lainsäätäjän pitäisikin ymmärtää jos halutaan säätää symbolinen laki, niin silloin myös sen vaikutukset ovat symbolisia. Kaikki, jotka tuntevat kenttää ja maksullisen seksin arkitodellisuutta Suomessa vastustivat lakia eli mm. eli sosiaalityöntekijät, Seksialan järjestö Salli, Pro-tukipiste, Sexpo, Stakes, Keskusrikospoliisi, Suomen poliisijärjestöjen liitto ry, sisäministeriön poliisiosasto, valtakunnansyyttäjä, Helsingin kihlakunnan poliisilaitos, käräjäoikeustuomarien yhdistys.

Keskustelussa menee usein sekaisin rikosoikeudellinen tahallisuus ja olosuhdetahallisuus sekä rikosoikeudellinen laillisuus periaate.

Laillisuusperiaatteen tarkoitus on, että säädetään rangaistavaksi täsmällisesti ja tarkkarajaisesti vain se, minkä mukaisista teoista on tarkoitus myös rangaista. Tässä seksin osto tapauksessa kriminalisoinnin kattaessa kaikki ostamistapahtumat, rikostunnusmerkistöön liittyy kriminalisoinnin laaja-alaisuuden, yleisyyden, epämääräisyyden, epätäsmällisyyden ja löysärajaisuuden vuoksi Perustuslain 8 §:ssä vahvistetun rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vastaisia ja rikoslainopillisia ongelmia enemmän kuin rajattuun ostokieltoon. Se oli yksi syy, miksi päädyttiin rajattuun kieltoon.

Rikosoikeudellinen tahallisuus ja olosuhdetahallisuus liittyvät näyttöön liittyvien seikkojen arviontiin

Rikosoikeudellista tahallisuudesta säädetään rikoslain 3 luvun 6 §:ssä. Sen mukaan tekijä on aiheuttanut seurauksen tahallaan, jos hän on tarkoittanut aiheuttaa seurauksen taikka pitänyt seurauksen aiheutumista varmana tai varsin todennäköisenä. Tahallisuuteen liittyy myös rikoslain 4 luvun 1 §, jonka mukaan teko ei ole tahallinen, jos tekijä ei teon hetkellä ole selvillä kaikkien niiden seikkojen käsilläolosta, joita rikoksen tunnusmerkistön toteutuminen edellyttää, tai jos hän erehtyy sellaisesta seikasta (tunnusmerkistöerehdys). Rikoslain 4 luvun 1 §:ssä käytetty ilmaisu ”olla selvillä” kuvaa sitä, onko tekijällä ollut oikeanlainen kuva tai käsitys tapahtumassa olevista asioista. Tunnusmerkistöerehdystä koskeva säännös koskeekin tekijän tietoisuutta tahallisen rikoksen kannalta merkityksellisistä seikoista. Tunnusmerkistöerehdys on tavallaan tahallisuuden kääntöpuoli ja asettaa siten rajat olosuhdetahallisuuden määrittämiselle.

Rikoslain 3 luvun 6 § koskee vain tahallisuutta suhteessa rikoksen seurauksiin, rikoslaissa ei ole yksiyiskohtaisesti määritelty sitä, minkälaista tietoisuutta/tietämisen tasoa (olosuhdetahallisuutta) olosuhteista ja tahallisuuden alarajaa (todennäköisyystahallisuutta) vaaditaan, jotta tekoa pidettäisiin tahallisena. Olosuhdetahallisuuden määrittely ja arvionti ja olosuhdetahallisuuden alarajaksi asetettu todennäköisyystahallisuus (onko tekijä pitänyt rikoksen tunnusmerkistöön kuuluvien olosuhteiden käsilläoloa varsin todennäköisenä) on jätetty oikeuskäytännön varaan ja tapahtuvaksi rikostyyppikohtaisesti ja tapauskohtaisesti, jolloin huomioon on otettava myös tunnusmerkistöerehdystä koskeva säännös. Lakien käytännön toimivuus vaatii sitä, että tekijältä ei voida olettaa lakikirjan ulkoa osaamista ja jokaisen rikoksen tunnusmerkistön yksityiskohtaista tietämistä, vaan rangaistavuuden edellyttämä olosuhdetahallisuuden alaraja asetetaan soveltamiskäytännössä sellaiseksi mitä rikoksesta syytetetyn on syytä kohtuullisesti ja varsin todennäköisesti olosuhteiden perusteella pitänyt tilanteesta ja tapahtumassa olevista asioista olettaa.

Yksityiskohtaisen näytön saamisen-, lain tulkinta- ja rajanveto vaikeus, ei kuitenkaan koske vain pelkästään seksuaalipalvelujen ostamista, vaan sama toteen näytön vaikeus koskee lukuisia muitakin rikoksia. Oikeuslaitos joutuu pohtimaan jatkuvasti samoja tekijän tahallisuus-, olosuhdetahallisuus- ja todennäköisyystahallisuus kysymyksiä myös muissa seksuaalirikoksissa, talousrikoksissa, huumerikoksissa, kunnianloukkausrikoksissa jne.

Esim. tapauksessa, jossa 30-vuotias henkilö ryhtyy sukupuoliyhteyteen tai seksuaaliseen tekoon nuoren, ikäistään vanhemmalta näyttävän/vaikuttavan näyttävän henkilön kanssa tietämättä että tämä on alle 16 vuotias. Ei ole tarkastettu henkilöllisyyspapereita tai ne on ollut väärennetyt. Vastuu kumppanin iän selvittämisestä on sukupuoliyhteyteen tai seksuaaliseen tekoon ryhtyvällä, mutta millään lainsäädännöllisillä ratkaisuilla ei pystytä tällaisissa tapauksissa poistamaan käytännössä ilmeneviä rajanveto-, tulkinta- ja näyttöongelmia. Jäljelle jää joka tapauksessa kysymys siitä, milloin olosuhteiden perusteella yksittäistapauksessa tehostettuun kumppanin iän selvittämiseen on aihetta. Vaikka seksin harrastamiseen saattaa liittyä joskus mahdollisesti jossain yksittäistapauksessa tälläinen ikään liityvä rikosoikeudellinen rajanveto-, tulkinta- ja näyttöongelma, kukaan ei kuitenkaan ehdota kaiken seksin kieltämistä sen takia. Sama näyttökysymys ja olosuhdetahallisuuden arviointi- ja tulkintakysymys on seksuaalipalvelujen ostamisessa parituksen tai ihmiskaupan kohteena olevalta myyjältä . Vastuu myyjän taustan selvittämisestä on ostajalla samalla tavalla kuin vastuu iän selvittämisestä on henkilöllä, joka ryhtyy sukupuoliyhteyteen tai seksuaaliseen tekoon nuoren, ikäistään vanhemmalta vaikuttavan henkilön kanssa. Vaikka seksin ostoon saattaa liittyä joskus mahdollisesti jossain yksittäistapauksessa tälläinen myyjän taustaan liityvä rikosoikeudellinen näyttöongelma , ei se voi kuitenkaan olla peruste koko seksialan asiakkuuden kriminalisoimiselle

Ihmiskauppaan liittyen tiedettiin siis jo lakia säädettäessä, että lain valvonta ja ostajan vastuu tulee olemaan samanalaista kuin jos esim. olisi säädetty rangaistavaksi asiointi ja asiakkuus etnisessä ravintolassa, sillä perusteella että pieni osa ravintola-alla työskentelevistä on ihmiskaupan uhreja ja alalla esiintyy orjuuden kaltaisesta pakkotyötä. Seksin ostajan vastuu ihmiskaupan suhteen on täsmälleen sama kuin aterian ostajan vastuu etnisessä ravintolassa. Jos arerian ostaja tietää tai epäselvässä tapauksessa ostajalla on olosuhteiden perusteella syytä kohtuullisesti ja varsin todennäköisesti olettaa myyjän/työntekijän olevan ihmiskauppa- kiskontarikoksen (kiskontasäännöksessä (RL 36:6) puhutaan siitä, joka: ".. .käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta...") kohteena, niin silloin ei pidä ostaa vaan ilmoittaa poliisille. Mutta kuinka moni ravintolaillan päätteksi nälkäänsä pizzan ostava humalainen suomalainen nainen kysyy tai muuten selvittää pizzan myyjältä, että onko tämä ihmiskaupan uhri tai kiskonnan alainen? Mahdollisessa oikeudenkännissä olisi näyttöongelmana: mikä on pizzan ostaneen naisen olosuhdetahallisuuden alaraja, oliko nainen riitävästi selvillä pizzan myyjän ihmiskaupan tai kiskonnan alaisesta tilanteesta. Kukaan ei kuitenkaan tämän näyttöongelman ratkaisuksi ehdota koko etnisen ravintolapalvelu alan asiakkuudeen kriminalisointia.

Näytön keräämisen hankaluus ei siis ole vielä ole perustelu nykylain laajentamiselle kattamaan kaikki ostotilanteet. Huonoa symbolista lakia ei paranneta säätämällä vielä huonompi symbolinen laki. Tunteiden ja moraalisen närkästyksen vallassa tehtyjä lakeja on myöhemmin vaikea enää muuttaa, siksi pitäisi miettiä monipuolisemmin asioita jo lakeja säädettäessä.

Kun asiaa mietitään laajemmasta perspektiivista, otetaan huomioon maksullisen seksin monimuotoisuus, se että täyskiellon kokonaishaitat ovat hyötyjä suuremmat, se että täyskielto johtaisi juuri sen ihmiskaupan uhrin aseman huonontumiseen jota lailla muka yritetään suojella, se että täyskielto johtaisi vapaaehtoisen seksikaupan osapuolten toimijoiden ihmis- ja perusoikeuksien kaventumiseen, muuttuneet moraali- ja siveyskäsitykset, uusi tutkimustieto jne., ei voi oikein tulla muuhun lopputulokseen kuin että jos alun alkaenkin keinotekoinen näyttöongelma halutaan poistaa nykylaki pitäisi purkaa ja panna harkintaa koko maksulliseen seksiin liittyvä lainsäädäntö kokonaan uusiksi puhtaalta pohjalta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Typerä kysymys. Jokainen prostituoitu on jonkun lapsi. Jos lapseni työskentelisi prostituoituna, tahtoisin, että lapseni olisi bordelissa, ei kadulla. Bordellissa olisi turvallisempaa työskennellä.

Prostituutio ei lopu tuollaisella taivastelulla. Prostituoituja tulee aina olemaan, joten tuon kaltainen kysely on täysin naurettavaa.

Tuula Saskia

En hetkeäkään usko sanoihisi.

Jos sinulla on lapsi, toivon, että yhteiskunta pikimmiten ottaa hänet huostaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulla ei ole lapsia, älä siis huoli. Kyse onkin siitä, että otti yhteiskunta minkä kannan hyvänsä, prostituoituja tulee aina olemaan. Koitetaan siis taata heille mahdollisimman hyvät ja turvalliset olosuhteet, joissa tehdä duuniaan. Vaatii melkoisen yksinkertaista mieltä, jos kuvittelee, että ikävät asiat häviävät maailmasta kieltämällä ja tekopyhällä hymistelyllä.

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #103

Prostituoitu on tekopyhä märehtijä, joka valehtelee kaikille, itselleenkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #218

Kaisa Jalis. Luehan tuo ja mieti, kuka tässä on tekopyhä ja valehtelee itselleen. Minua on aina ihmetyttänyt vihamielinen asenteesi seksialoilla työskenteleviä naisia kohtaan. Onko joku alalla toiminut vienyt sinulta miehen, vai mistä tuo vihamielisyys johtuu?

http://www.vapaasana.net/huomioita/2008/09/anna-ko...

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #235

Ei ole vienyt miestä. Olen itse lopettanut orastaneen suhteen, kun paljastui, että mies oli huorissakävijä (ennen, omien sanojensa mukaan). Tunnen myös lapsuuden kaverini, joka on ollut puhelinseksin tarjoajana sekä prostituoituna. Olen joutunut liian läheltä katsomaan yh-äidin toilailuita ja tuskaa.

En vain kunnioita ihmisiä, jotka osallistuvat

- naiseuden halventamiseen

- varattujen miesten kanssa vaimon pettämiseen

- sallivat hyväksikäytön (koska tunteeton seksi on sitä lähes aina) ja tuputtavat sitä muille harmittomana

Minulla on nuorena ollut paljonkin miehiä ja erilaisia kokemuksia heistä, ja nämä kokemukset ovat auttaneet minua hahmottamaan melko hyvin erilaisia seksuaalisia kokemuksia ja omia tuntemuksia niistä: miksi jonkun miehen kanssa on vaikkapa tuntunut erityisen pahalta.

Pahalta on tuntunut lähes kaikki sellainen seksi, jota kaupallinen seksiteollisuus tuputtaa. Nyt, jos erehdyn katsomaan pornovideota ja naista, joka voihkii siinä, en näe muuta kuin sen, että naista sattuu se jyystö ja säälin, jos pornovideo kestää yli 5 min. Puhuin jokin aika sitten lievästi maanis-depressiivisen naisystävän kanssa, jolla on paljon miesjuttuja. Joskus on kuulemma istunut baarissa pöydässä, jossa on ollut kaikkien 4 miehen kanssa sängyssä yhden tai useamman kerran, eivätkä miehet tiedä toisistaan kai mitään. Kaverini kertoi, että jokin aika sitten oli kierrossa musta mies, mutta se 2 tunnin jyystösessio oli karmeaa tuskaa.

Parasta seksiä on sellainen pehmeä, jooginen, hengityksen huomioiva, turvallinen seksi, jossa keho laukeaa kokonaisvaltaisesti, ja jonka jälkeen tuntuu, että haluaa vain nauraa sielunsa pohjasta.

Toinen sellainen voimakas seksikokemus liittyi erotilanteeseen. Vaikea suhde loppui, mutta erosta johtuen ehkä kaikki patoutuneetkin tunteet avatui ja meillä oli tajuttoman intohimoista seksiä eron jälkeen. Intohimoa olen kokenut muidenkin kanssa, mutta intohimoa koen melko harvoin ketään kohtaan. Muu seksi, jossa ei ole tunteita pahemmin mukana, on minusta tylsää aerobiccia ja joskus mietin, miksei se voi jo loppua. Nykyisin yleensä lopetankin kesken, jos ei toimi.

Huonoimpiin kokemuksiin kuuluu turhautunut jyystöseksi, yhden illan jutut lähes aina, sekä yksi pahimpia oli, kun mies ei hellinyt ollenkaan, ei suudellut... vaan oli kuin huorien kanssa, tunteettomana, härskinä, itsekkäänä hyväksikäyttäjänä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nuorten naisten on hyvä huomioida, että seksinoston laillistamista puolustelevien kommentien kirjoittelu omalla nimellä internettiin voi myöhemmin lisätä riskiä lasten huostaanottoon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #121

Niinpä. Maailma on täynnä todellisuudesta vieraantuneita Tuula Saskioita, jotka taatusti valittavat, jos jonkun maailmankuva on avarampi.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #123

Kuulehan Sari, pelkään pahoin, että maailmankuvani on jopa valitettavan laaja. Se on johtanut siihen, että tunnistan jokseenkin helposti monet epäterveet ja vahingolliset ilmiöt. Katsos, kaikkea ei tarvitse itse kokeilla, niistä voi oppia muiden yksilöiden avulla esim. kirjallisuuden kautta.

Kokeilepas Sinäkin tätä metodia joskus.

Tapio Neva

Mitä ajattelisit, jos huostaanotettu tyttäresi kasvatettaisiin kansainvälisiin joukkoihin rauhaanpakottajaksi?

http://www.youtube.com/watch?v=1vQ3pvi6JLY

Tapio Neva

Kannattaisitko kuolemantuomiota, jos saisit itse tappaa tuomitut?

Söisitkö jauhelihaa, jos joutuisit itse tappamaan porsaan?
http://www.youtube.com/watch?v=j-CuPDYB9UM

Käyttäjän tonisuonsivu kuva
Toni Suonsivu

"Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee bordellissa?"

Vastaan samoin kuin moni muukin: Ei minun tarvitse siitä tykätä, se on lapseni oma asia.

Tuula Saskia

Ovatko suomalaiset isät tulleet hulluiksi?

Sinä Toni Suonsivu.

Et ole ikinä tajunnut vanhemmuutta. Häpeä sanojasi ja ennen kaikkea ajatuksiasi.

Onko meillä muitakin tämän tason isiä?

Johan Lom

Tuo kysymys sinänsä on epärelevantti tämän kesskustelun kannalta. Jos minun pitäisi vastata, niin sanoisin, että mieluummin tykkäisin siitä, että hän työskentelisi laillisessa bordellissa kuin laittomassa sellaisessa.

On kokonainen leegio muitakin asioita, joita en halua tyttäreni tekevän, mutta, jotka silti ovat joko sallittuja tai mahdollisia. Yhtä hyvin voisin sanoa, että en halua, että tyttäreni menee kieriskelemään lantakasaan, mutta ymmärrän myös, ettei sellaista nyt laillakaaan aleta kieltää. Se on sitten täysi-ikäisen tyttäreni oma asia todellakin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuula Saskia. Hylkäisitkö oman lapsesi, jos hänestä tulisi prostituoitu?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #119

Nykyaikana pitäisi kysyä: Tuula Saskia, hyläkäisitkö oman poikasi, jos kuulisit hänen ostaneen seksiä?

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #119

Onneksi tämä kysymys ei ole tullut esiin perhekeskusteluissa.

Perheeni on ilmeisesti valitettavan tavallinen: poika, miniä ja kaksi mahdottoman suloista lapsenlasta.

Olen täysin tietoinen siitä, että jokaisen isoäidin lapset ovat maailman hurmaavimpia, enkä yhtään näkemystä kiistä.

Prostutuutiokuvio ei tunnu relevantilta, kun lapset ovat juuri täyttäneet 7 ja 5 vuotta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #148

Poikasi liitto on siis niin onnellinen ettei hän koskaan tulevaisuudesskaan käy ammattilaisella.

Jotenkin nyt kuitenkin tulee fiilis, että olet pussissa kasvanut ihminen, etkä ymmärrä mitään ympäröivästä todellisuudesta. Kerro toki, jos sinulla on jotakin ensikäden tietoa seksialoista. Minulla on, koska olen itsekin työskennellyt ns. pornoteollisuuden parissa.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #149

Hyvä Sari,

onko mielestäsi ihminen, joka ei tunne ns. pornoteollisuutta " pussissa kasvanut"?

Oletko sitä mieltä, että me, tavalliset seksibusinekseen perehtymättömät, olemme jotenkin rajoittuneita?

Nyt pyydän sinua kohteliaasti tarkastamaan kantaasi.

Tai edes kertomaan, miksi meidän tulisi tuntea perverssin toimintanne luonnetta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #153

Ensinnäkin määrittele sana perverssi.

Tuo pussissa kasvanut tuli mieleeni siitä ettet tiennyt pornopuhelimista, vaikka niitä on markkinoitu vuosikaudet.

Minä en ymmärrä, miksi asiaan perehtymättömät alkavat puuttua seksityöläisten asioihin. Menisitkö sinä täysin amatöörinä neuvomaan siltainsinööriä työssään?

Tuskin, mutta seksityöläisten asioihin olet hyvinkin hanakasti puuttumassa. Mistä sinä teet sen oikeuden itsellesi?

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #154

Sari, en menisi neuvomaan siltainsinööriä enkä edes sinua.

Mutta yritä tajuta, että sinun "ammattisi " on jotain sellaista, jota halveksitaan syvästi.

Voit puolustaa sitä eri argumentein ja saat tukea ilmeisesti palveluja käyttäneiltä miehiltä.

Olen täysin varma,että yksikään suomalainen äiti ei kerro kahvipöydässä, että meidän tyttö on prostituoitu Helsingissä ja ansaitsee hyvin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #160

Niin ja miksi ei kerro? Ehkäpä olisi oikeasti aika ottaa se panta päästä ja myöntää tosiasiat. Prostituutio tai pornografia eivät poistu paheksumalla. Paras siis taata näille ihmisille mahdollisimman hyvät ja turvalliset työskentelyolosuhteet.

Siitä halveksunnasta voisin mainita muutaman sanan. Koskaan en ole halveksinut itseäni. Minä maksoin veroni ja kerrytin työeläkettäni. Tein siis työtä siinä missä muutkin. Miksi ihmeessä minun pitäisi näin keski-ikäisnä naisena piitata muiden mielipiteistä?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Vanhemman tehtävään ei tarvitse sisältyä minkään moraalisaarnojen juurruttaminen jälkeläisen päähän auktoriteettiin perustuvana totuutena. Tärkeintä on antaa jälkeläiselle valmiudet toimia täysipäisenä aikuisena, jotta lapsukainen osaa sitten aikanaan ihan itse valita suuntansa. Se tapahtuu siten, että kerrotaan niistä elämän realiteeteistakin välillä.

Käyttäjän tonisuonsivu kuva
Toni Suonsivu

Minulla ei ole lasta. Vastasin vain kysymykseen sillä, jos olisi, niin mitä mieltä olisin. Eihän se olisi mikään maailman mukavin juttu, jos oma lapsi olisi töissä bordellissa, mutta ei täysi-ikäistä lasta voi määräilläkään. En tykkäisi siitäkään, jos 18-vuotias tyttäreni menisi naimisiin rikkaan 50-vuotiaan äijän kanssa rahan takia. Mutta en minä sitäkään voisi kieltää.

Täysi-ikäinen lapseni saisi tehdä elämässään, mitä haluaa. Jos hän päättäisi valita ammatikseen seksityöntekijän, luottaisin siihen, että hän osaa ajatella asian itse. Jos hän olisi omasta mielestään tyytyväinen ammatissaan, ei minulla olisi siihen mitään sanomista.

Tapio Neva

Naiset ovat tosikkoja, kun eivät huomaa, että heitä alokaskoulutetaan. Tietääkö Tuula, mitä on alokaskoulutus? Siellä muovataan aivan uusia ihmisiä.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #145

Parahin Neva, olen lähes suurella suulla toitottanut olevani ns. tosikko.
Elämä on koulinut sen asenteen omaksumiseen.

Ja Neva, alokaskoulutusta en tunne, johtajakoulutus sen sijaan on tullut tutuksi.

Jarmo Makkonen

Minä nyt en kovasti närkästyisi jos poikani valitsisivat tuon ammatin vaikkakaan en sitä kovin suotavana urakehityksen kannalta pitäisi.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Kun valtaosaa näitä kommetteja lukee, ymmärtää yhä paremmin miksi seksin osto ja -myyntikielto olisi enemmän kuin tarpeellinen viesti tuleville(kin) aikuisille. Moraali hämärtyy huomaamatta,ja hämärässä ei näe hvyin. Eivät ihmiset itse kohta huomaa miksi on paha olla.

Moraalista tulee kirosana ja leväperäisen vapauden puolesta puhujat pitkässä juoksussa järsivät omia nilkkojaan. Tai sellaisten joiden elämä ei itseä oikeastaan kosketa.

Eniten täällä puolesta jauhaa sellaiset jotka itse kiivasti kieltävät moisia palveluita käyttäneensä ikinä koskaan kun saman aikaan suomivat niitä harvoja jotka puhuvat kiellon puolesta, perustellen kosketuspinnattomuudella.

Kausaliteettiin perustuen seuraukset koskettavat kaikkia. Meillä on jo nuoriso joka altistuu valheelliselle pornolle,seksualisuoituu liian varhain, ja etsii syitä seurustelulle,uskollisuudelle ja toisen huomioon ottamiselle yhä kun oppivat vanhemmiltaan ja mediasta että 'maitoa saa vaikkei lehmää ostaisikaan, tai makkaraa ilman sikaa'. Ja oma fyysinen tyytyväisyys on maailman tärkein asia, viis seuraamuksista?

Oppivat tämän surullisen sinkkukultuurin josta havahtuvat kolme-nelikymppisinä kun harhat haihtuu ja on jo liian myöhäiistä elää lapsuus ja nuoruus erilailla.

Niin paljonko meillä Suomessa olikaan eroja, yksinäisyyttä ja parisuhteisiin pettyneitä ja kykenemättömiä pornon ja kevytmielisyyden pilaamia miehiä ja naisia?

Ja ratkaisu tähän laajaan ja syvään tyhjyyteen on jonkun mielestä maksullinen seksi?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Niin, ja media pakottaa vielä naisetkin katsomaan pornoa 20 minuuttia päivässä miehiä miellyttääkseen:

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1288...

Täytyy kyllä tunnustaa, että sinulla on sana hallussa. Uskon, että kommenttisi kuvastaa monien naisten näkemystä ja huolta asiasta.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Luit varmaan kommentitkin kysiseen blogiin? Enemmistön kommentointi oli hieman eri tasoa kuin täällä uudessa suomessa.
Muutama lainaus

"If a man treats a woman right outside of the bedroom, there will be nothing wrong with a woman's libido! Trouble is, these days men treat women like microwave meals. Take it out of the freezer, cook on full for 7 minutes and bobs your uncle."

"
What happened to just being satisfied having a loving and caring partner in your company? Watching a movie together? Having dinner? Straightforward sex? If you find things like that boring and you need things 'spiced up' then its you that has the problem."

"So what she is saying is that pursuing sexual feelings for other people is good for your monogamous relationship? This kind of claim is absurd when we have absolutely no idea know why different people find it difficult/easy to maintain sexual desire for just one person. Once we find out why some people can maintain healthy sexual desire for one person then our theories on the issue might become relevant. Taking the attitude of "do what works" is irresponsible.
- John, PA, United States, 14/11/2012 17:07"

"Sometimes we should just accept what life gives us and grow old gracefully, not expect to keep the desires and indulgences of youth to stay with us into our dotage. - The History Man , Tours ................ I don't think we're being expected to do anything. If you want to let your life become so dull and uninteresting, then go ahead. Personally, I wouldn't boast about it though. I suspect there's quite a few of us enjoying a happy and fulfilling lovelife well into our latter years and we're all the happier for it.
- Kenneth, Elgin, United Kingdom, 14/11/2012 14:40
Click to rate Rating 78
Report abuse"

Ja vielä:
"please note...she said sexy films not porn....they are vastly different"

Kaisa Jalis

Minusta porno on helkutin tylsää, enkä jaksa sitä katsoa. Ennalta-arvattava aerobiccaaminen ei jaksa niinku kiinnostaa.

Miksi tuhlaisin minuuttiakaan siihen kärsimysnäytelmään?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Täysipäisemmältä se nuoriso vaikuttaa kuin vanhempansa.

Jarmo Makkonen

"Eniten täällä puolesta jauhaa sellaiset jotka itse kiivasti kieltävät moisia palveluita käyttäneensä ikinä koskaan kun saman aikaan suomivat niitä harvoja jotka puhuvat kiellon puolesta, perustellen kosketuspinnattomuudella."

Suomalaiset naiset antaa niin helposti ettei prostituutio ole ongelma Suomessa.

Tapio Neva

Yksi saksalainen aatelismies ihmetteli tätä. Suomi-neidoilla on peräti outo maine ulkomailla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Minun moraaliini ei sovi se, että aikuisille täysvaltaisille ihmisille sanellaan, mitä he saavat työkseen tehdä vaikkeivät ketään vahingoittaisikaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Moraalia hämärtävät nimenomaan valtiovallan toimeenpanemat johonkin tiettyyn väestö- tai ammattiryhmään kohdistuvat kiellot ja rajoitukset. Kun saadaan itselle perusteltua, että ollaan muka parempia ihmisiä kuin jonkin toisenlaisen ammatin tai elämäntavan valinneet, ollaan otettu ensimmäinen askel hyvin vaarallisella tiellä. Ollaan saatu jaettua ihmiset kahteen luokkaan: "meihin" ja "heihin". Kun tämä kaikki tehdään vielä mukamas "moraalisesti" oikein ja lakipykälien tuella, niin ei aikaakaan kun "he" muuttuvatkin "niiksi" ja sen jälkeen "ne" ovatkin pulassa.

Toisten itsemääräämisoikeuden ja heidän valitsemiensa elämäntapojen kunnioittaminen on kaiken moraalin perusta.

Kaisa Jalis

Taas Lähdesmäellä niin viisaita ajatuksia. Kiitos!

Elias Määttänen

Ihmisillä tuntuu olevan paljon ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä seksityöstä/maksullisesta seksistä. Seksityö/maksullinen seksi on ilmiö, josta tiedetään loppujen lopuksi hyvin vähän. Koska maksullisesta seksistä on hyvin vaikea saada luotettava tietoa, niin kaikenlaisia "tutkimustuloksia" ja väitteitä esitetään julkisuudessa totuutena. Suurin osa tutkimuksista ja mediapuheesta näyttää keskittyvän vain haittoihin ja niiden tavoite on vain osoittaa, että onnellista seksityöntekijää ei ole ja keskustelussa mediassa ja politiikassa maksullista seksiä tulkitaan siten, että sen keskeisenä julistuksena on moraalinen kannanotto. Kaiken lisäksi näitä mielipiteitä esittävät ihmiset, jotka eivät koskaan ole edes tavanneet seksityöntekijöitä.

Useimmat maksullista seksiä vastustavat argumentit lähtevät oletuksista, joiden todenperäisyyttä ei tarkemmin vaivauduta pohtimaan. Perustelemattomia väitteitä, suoranaista poliittista ja ideologista bluffiretoriikkaa käytetään keskusteluissa ikään kuin ne olisivat objektiivisia tosiasioita.

Yksi yleisin oletus on, että vapaaehtoista seksityötä ei ole ja että seksipalveluja myyvillä naisilla on väärä tietoisuus ja että heitä ei pidetä kompetentteina omaa elämäänsä ja ruumistaan koskevassa päätöksenteossa. Vapaaehtoisuuden puutetta ja seksiä myyvän ihmisen uhriutumista yritetään todistella kaikista mahdollisista näkökulmista. Abolitionistisen näkemyksen mukaan prostituutiossa on kyse patriarkaatin vallasta ja rakenteellisesta epätasa-arvosta, joka loukkaa kaikkia naisia. Vaikka jotkut yksilöt sanovat toimivansa prostituoituina vapaaehtoisesti, niin he ovat kuitenkin patriarkaatin sorron uhreja, joten heidän vapaaehtoisuuttaan ei voi pitää pätevänä. Mutta mitä vapaaehtoisuudella oikeastaan tarkoitetaan? Vallitsevan käsityksen mukaan seksiä pidetään vapaaehtoisena vain silloin, kun molemmat osapuolet ryhtyvät siihen omasta halustaan pelkästään nautinnon tai rakkauden vuoksi. Jos mukana on muita motiiveja, kuten pyrkimys saada itselle etuja seksin avulla, tällaista seksiä pidetään moraalittomana ja vääristyneenä. Seksityön vapaaehtoisuuden määritteleminen pelkästään yllämainitusta näkökulmasta johtaa yksipuoliseen kuvaan siitä, minkälaista seksityöntekijöiden kokema vapaaehtoisuus, vapaaehtoisuuden eri asteet tai sen puute on. Todellisuudessa "Itsenäinen vapaa-ehtoinen valinta" ja vapaa-ehtoisuuden aste seksialalla on kuitenkin suhteellinen käsite ja vaihtelee olosuhteista riippuen samalla tavalla kuin muillakin aloilla tai elämässä yleensäkin. Queensland University of Technology tutkijan Charrlotte Seibin prostituutiosta tekemän tutkimuksen keskeisin havainto on että naispuolisilla seksityöntekijöillä on samanlainen työtyytyväisyys sekä fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi seksityössä kuin naisilla väestössä yleensäkin on http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?ne... Tanskalaisista seksityöläisistä suurin osa manitsi seksin pääsyyksi alalle siirtymiseen. Puolet haastatelluista ilmoitti siirtyneensä alalla uteliaisuuden johdosta. 67 % mainitsi seksuaalisen uteliaisuuden syyksi. Raha on tutkimuksen mukaan pääsyy alalla pysymiseen, mutta seksityöläiset yhdistävät työhön oman seksuaalisuutensa ja nauttivat työstään. http://videnskab.dk/kultur-samfund/prostituerede-g... Uusi Seelanti dekriminalisoi seksipalvelujen kaupan vuonna 2003. Lain uudelleen arviointi 2008 osoittaa apulaisoikeusministeri Lianne Dalzielin mukaan monet yleiset käsitykset seksialasta virheellisiksi kuten esim., että pakkoprostituutio on yleinen ilmiö seksialalla - 96 % seksityöntekijöistä on alalla vapaaehtoisesti, seksialan ja rikollisuuden yhteys ei ole niin ilmiselvää kuin yleisesti luullaan, syyt seksityöhön ovat moninaiset, ei pelkästään raha http://www.scoop.co.nz/stories/PA0805/S00449.htm Pye Jakobsson, Rose Alliance, Seksi- ja erotiikkatyöntekijöiden järjestö, Ruotsi, sanoo että onnellisia seksityöntekijöitä on. Ongelma on siinä että ruotsi antaa väärän signaalin että kaikki seksinnyyjät ovat uhreja ja että seksialalla ei muita kuin uhreja olisikaan http://svenska.yle.fi/artikel/2012/05/16/den-lyckl... http://arenan.yle.fi/radio/1551264

Yksi yleinen oletus/väitämä on että maksulliseen seksiin ajaudutaan taloudellisen pakon takia. So what? Hyvin harvalla on mahdollisuus tehdä työtä pelkästään rakkaudesta työhön. Useimmilla tärkeimpänä motiivina on taloudellinen toimeentulo. Monilla on myös rajalliset mahdollisuudet valita oma työpaikkansa. Silti työntekijöitä ei pidetä pakotettuina. Eikö raha aja meitä kaikkia työhön? Kuinka monelle meistä työ, jota tällä hetkellä teemme on ollut ensisijainen ja vapaa-ehtoinen valinta? Kuinka moni ryhtyisi nykyiseen työhön, jos oikeasti parempia vaihtoehtoja olisi olemassa. Suurin osa ihmisistä "huoraa" ja "myy itseään" työssä, jota he eivät tekisi, jos parempia vaihtoehtoja olisi olemassa. Pitäisikö kaikki työt, jotka eivät ole ensisijaisia valintoja ja joihin on jouduttu olosuhteiden pakosta kieltää sillä perusteella, että ne eivät ole ensisijaisia valintoja ja joihin on jouduttu olosuhteiden pakosta? Työelämässä pidetään yleensä riittävänä, että työntekijöillä on kohtuulliset mahdollisuudet vaikuttaa työskentelyolosuhteisiin ja että työantaja ei voi esittää mitä tahansa vaatimuksia. Työ- ja talouselämän perusta on että kaikkea mitä saa tehdä, saa tehdä myös rahasta, jos haluaa. Ihminen on vapaa esineellistämään minkä tahansa osan itsestään ja käyttämään sitä kauppatavarana.

Maksullista seksiä vastustetaan myös siksi, että väitetään huumeiden käytön johtavan suoraan seksin myyntiin ja väitetään seksityöntekijöiden/seksiä myyvien altistuvan narkomanialle ja alkoholismille. En ole nähnyt vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, että keskiverto seksityössä/maksullisessa seksissä esiintyisi päihteiden ja huumeiden käyttöä enemmän kuin valtaväestöllä keskimäärin, kuten vaikkapa taiteilijoiden ja viihde-bisneksen ja rock- musiikin piirissä . Voidaan myös kysyä missä määrin usein maksulliseen seksiin liitetyt narkomania ja alkoholismi johtuvat yksinomaan siitä syrjinnästä ja huorastigmasta, jota seksityntekijä ammattinsa vuoksi "kunnon ihmisen" taholta kohtaa. Aivan varmasti seksialalla on päihteiden käyttäjiä, mutta aivan varmasti myös ei-päihteiden käyttäjiä. Suurin osa on näiden ääripäiden välillä.

Samoin on väitteiden ja tutkimusten kohdalla, joiden mukaan suurimman osan seksiä myyvien ihmisten taustalta löytyy seksuaalista hyväksikäyttöä, insestiä tai traumaattisia lapsuuden kokemuksia. Väitteet, että maksulliseen seksiin liittyy aina automaattisesti erottamattomasti traumaattisen lapsuus tai seksuaalisen hyväksikäyttö, ovat lähinnä yksittäistapausten dramatisoimista ja yleistämistä. Tällaisten tutkimustietojen ja väitteiden taustalta löytyy usein rajattuun, valikoituneeseen ongelma/erityisryhmään kohdistunut selvitys, jolle ei ole osoitettu vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta ja jonka tulokset on kritiikittömästi yleistetty väitteiksi koko maksullisen seksin kentästä. Aivan varmasti seksialalla on ihmisiä, joilla on ollut tramattinen lapsuus, mutta aivan varmasti siellä on myös ihmisiä, joilla ei ole ollut lapsuudessa seksuaalista hyväksikäyttöä jne. Suurin osa seksialalla olevista on näiden kahden ääripään väliltä, niin kuin elämässä ja muillakin aloilla yleensäkin. Myös uskomus siitä, että seksityö sinänsä traumatisoisi seksin myyjiä, on myytti. Ei ole olemassa vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, jossa tämä olisi osoitettu. Traumaattista ja vahingollista seksityöntekijöille on pikemminkin ympäristön suhtautuminen. Ihmisarvon vastaista on se, että seksityön tuomitsijat eivät suostu kohtaamaan seksityöntekijöitä vertaisinaan, vaan selittävät heidät aivopestyiksi uhreiksi. Seksityöntekijää ei sorreta niinkään hänen työssään, vaan sen ulkopuolella.

Ei ole pitkä aika kun vielä myös uskottiin, etä homoseksin harjoittaminen on vaara ihmisten mielenterveydelle, ja mm. tästä syystä perusteltiin homoseksuaalisuuden pitämistä sairausluokituksessa. Homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista vuonna 1971, evankelis-luterilaisen kirkon edustajien painostuksesta lakiin lisättiin kuitenkin ns. kehotuskielto (se kielsi julkisen kehottamisen kahden samaa sukupuolta olevan henkilön väliseen haureuteen, ja on sisällytettiin lakiin lähinnä suojaamaan "sovinnaisia siveellisyyskäsityksiä"), jotta "ilmiön poikkeavuus ja sairaalloisuus" olisi kaikille selvä. Sairausluokituksesta homoseksuaalisuus poistettiin vasta vuonna 1981. Homoseksuaalisuuden medikalisaatiota pidetään nykyisin lääketieteen yhtenä suurimpana virheenä. Lääketiedettä ja sen termejä on käytetty siis väärin perusteltaessa moraalisesti vääränlaiseksi koettua seksuaalisuutta. Lait muuttuvat sekä Suomessa että muualla maailmassa yhteiskunnallisten olojen, ihmisoikeuskäsitysten, moraali- ja siveyskäsitysten ja asenteiden muuttumisen myötä. Osa suomalaisista pitää edelleen Vanhan Testamentin kuudennen käskyn rikkomista, salavuoteutta ja homoseksuaalisuuta moraalittomina, mutta siitä huolimatta syrjähypyistä, tilapäissuhteista ja homoseksuaalisuudesta ei ole enää nykypäivänä Suomessa katsottu tarpeelliseksi ja järkeväksi säätää rikoslaissa. Osa suomalaisista pitää edelleenkin myös seksin myyntiä ja ostoa moraalisesti paheksuttavana, mutta sitä huolimatta meidän pitäisi siirtyä 2000-luvulle tässäkin asiassa ja seksin myyntiä ja ostoa ei pitäisi enää nykypäiväna Suomessa olla tarpeellista ja järkevää kieltää rikoslaissa.

Jos mediassa kerrotaan vain lähinnä paritusrikollisuuden yhteydessä laskettuihin valikoiviin, yksipuolisiin viranomaistietihin perustuvista väitteistä, että 80-90 % maksullisesta seksistä liittyy rikollisuuteen ja tutkimuksista, jotka koskevat vain kaikkein kurjimmissa olosuhteissa olevia seksinmyyjiä (narkomaani/katuprostituutiota ja muutamaa ihmiskauppatapaustaja) ja näistä maalatut kauhutarinat yleistetään koko maksullista seksiä koskevaksi, niin syntyy harhaanjohtavia käsityksiä että esim. lähes kaikki seksinmyyjät ovat huumeidenkäyttäjiä ja lapsuuden seksuaalisen hyväkikäytön uhreja jne. Tästä johtuu, että rikollisuuden, parituksen, huumeriippuvaisten ja mielenterveysongelmaisten jne. osuus ylikorostuu ja kokonaiskuva maksullisesta seksistä vääristyy.

Jokaisella seksialalla olevalla/joka ottaa/antaa rahaa seksistä on kuitenkin oma tarinansa ja totuutensa. Suurin osa näistä tarinoista ja totuuksista ei vain koskaan päädy HS:n sivuille tai YLE:n pääuutisiin tai Kymmenen uutiisiin, koska valtamedia ei halua näitä näkökulmia julkaista tai yksinkertaisesti siksi, että osa seksialalla/maksullisen seksin kanssa tekemisissä olevista ihmisistä ei tee mitään laitonta, eikä siten joudu poliisin tai muiden viranomaisten rekistereihin, tai yksinkertaisesti siksi ettei suurimmalla osalla maksullisen seksin kanssa tekemisissä olevilla ihmisillä ei ole mitään ongelmia tai tarvetta olla julkisuudessa tai edes osallistua mihinkään tutkimuksiin. Näin huomattava osa maksullisen seksin kentästä ja maksulliseen seksiin kuuluvista ilmiöistä, johon kuuluu ammattimaisesti seksiä myyvien ja erotiika-alalla olevien, erikoispalvelujen tarjoajien lisäksi siis myös kaikki muu maksullinen seksi; satunnaiset harrastelijat, kaikki yksittäistapaukset ja variaatiot, joissa seksiä vaihdetaan johonkin vastikeeseen jne., jää valtamedian uutisoinnin, virallisten tilastojen ja tutkimusten tavoittamattomiin/ulkopuolelle.

Asta Tuominen

Seksityö on työtä, siinä missä muukin työ. Jos terveydenhuolto on kohdillaan, käytetään raskauden estäviä suojia ja työympäristö on turvallinen, mikä ettei.

Jos jonkun moraali ei salli seksityötä muille, se ei sitten vaan salli. Joidenkin moraalihan ei sallisi edes alkoholin juontia, meikkaamista tai avoliitossa asumista.

Kannatan seksityön laillistamista. Arvonlisävero voisi olla se palveluista normaalisti perittävä 23 prosenttia.

Tämä voisi olla muuten hyvä kansanäänestyksen paikka, sillä poliitikoilta tuskin löytyy tarvittavia palleja seksityön laillistamiseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Otsasi hiessä pitää sinun leipäsi syömän, kunnes tulet maaksi jälleen."

Parhaimmillaan Raamatun sana toteutuu seksityön arjessa, kahvitauolla.

Tuula Saskia

Hyvä Asta, mistä kumpuaa tämä yliseksuaalisuus järki-ihmisissäkin?

Asta Tuominen

Kyse on omasta mielestäni yksilön vapaudesta ja oikeuksista. Oma rajani menee siinä, että kun ihminen ei toiminnallaan vahingoita muita, toiminnan tulisi olla sallittua.

Se, etten itse voisi moraalisista syistä toimia seksityöntekijänä, ei merkitse sitä, että haluaisin kieltää sen muilta. =)

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #164

saako tyhmyyttään vahingoittaa itseään?

Exit-palvelut on juuri heitä varten, koska harva oikeasti haluaa alalle.

Asta Tuominen Vastaus kommenttiin #265

Minä en voi vastata muiden kuin itseni valinnoista. Aikuisilla ihmisillä on oikeus tehdä myös tyhmiä valintoja.

Jukka Korhonen

"Tämä voisi olla muuten hyvä kansanäänestyksen paikka, sillä poliitikoilta tuskin löytyy tarvittavia palleja seksityön laillistamiseen."

Kansanäänestystä asiasta ei tarvita, sillä seksin osto ja myynti sekä muu seksityö on Suomessa täysin laillista.

Elias Määttänen

"Moikka maailma!

Vaadin Ilotalot laillisiksi Suomessa.

Melkein kaikkialla euroopassa on laillistettuja bordelleja, olemme siis jälleen jälkijunassa. Onko meidän odotettava , että taas tulee EU määräys ko palvelun tuottamiseksi.

Kaikkihan tiedämme, että seksi on terveyttä ylläpitävä asia........"

Lue lisää

http://tuulakuusinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3433...

""Bordellit vähentäisivät salarakkaita"

Perussuomalaisten naisjärjestön toinen varapuheenjohtaja Tuula Kuusinen haluaisi Suomeen lain, joka sallisi bordellit. Hän seisoo vankasti mielipiteensä takana ja perustelee sitä sillä, että Euroopassa on joka puolella ilotaloja, mutta Suomi on jälkijunassa...."

Lue lisää

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/bordellit...

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Mielummin maksullinen kuin naistutkija.

Jos omasta lapsesta puhutaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Minä en tykkäisi jos (mahdollinen) lapseni työskentelisi Perussuomalaisten laskuun. Vähän luulen, että suurin osa suomalaisista ei haluaisi. Voisimmeko tällä perusteella kieltää Perussuomalaiset?

Elias Määttänen

Pitäiskö jalkapallo tai jalkapallo otteluiden katsominen kieltää lailla siihen liittyvien pelaajien kauppaamisen ja jopa ihmiskaupan takia?

Afrikkalaispelaajien virta Eurooppaan tuo mukanaan ikäviä lieveilmiöitä
Afrikkalaisten jalkapalloilijoiden virta Eurooppaan on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä. Suomessakin on nähty viitteitä jopa ihmiskaupasta ja laittomasta maahanmuutosta, kertoo Urheiluruudun raportti Nigeriasta.

http://yle.fi/urheilu/afrikkalaispelaajien_virta_e...

panutaneli kuusi

Tämä asia on hyvin vaikea jamonipiippuinen.Meidän tulisi yrittää ymmärtää ja kunnioittaa eri mieltä olevia. Monilla on asiasta vääriä käsityksiä puoin ja toisin.Usein sellaisilla ihmisillä joilla on naisia/miehiä ollut aina helppo saada on vaikeaa ymmärtää jaasettua sellaisen ihmisen asemaan jostakukaan ei koskaan ole kiinnostunut.aloittajalla tuntuu olevan ihmeellinen harhakäsitys että jokainen voisi löytää itselleen kumppanin kun vähän näkee vaivaa.Kovin vahvoja mielipiteitä ei minula prostituutiosta ole muttasen sanon että on ihmisiä jotka eivät kumppania koskaan löydä.
Mutta asiaan.tässäkin tulisi ensin miettiä mitä seuraa jos prostituutiokielletään.Sen voin kuitenkin sanoa että jos prostituutio kielletään niin tämä kielto ei saa koskea ulkomailla olevia suomalaisia.

Johan Lom

Niin, ostokiellon ulottaminen ulkomailla oleskeleviin suomalaisiin olisi verrattavissa siihen, että Saksan autobaanoilla määrättäisiin suomalaiset autoilijat ajamaan korkeintaan 120 km tunnissa.

Jokaisessa maassa tulee noudattaa kyseisen maan lakeja eikä mikään muu ole loogista.

ulf fallenius

Nina From laittaa lait kuntoon ja valvonnan ja sen jälkeen kaikki voivat elää onnellisina elämänsä loppuun asti kun prostituutio ja harmaa talous loppuu Suomesta.Tai miten se meni.Tosin prostituutioon maailman vanhin ammatti ja talourikkollisuus on myös erittäin vanha laji missä molemmissa on tekijät tulleet aina vaan taitavamaksi ja taitavamaksi.Epäillen että molemmat lajit menee vaan maan alle ja jatkuvat entistä vahvempana.Veronkiertäjillä käyttössä parhaimmat alan juristit ja lainsäädänössä aina aukkoja.Tosin Suomen ongelmat molemissa rikoslajissa erittäin pientä luokkaa ja summatkin on heitetty aina lonkalta koska suurin syy harmaaseen talouteen on huono hinta ja huonolla hinnalla tulee kirjanpidossa ainoastaan pitkä miinus ja konkurssi ja kaikki jää silti maksamatta.

Petri Virtanen

Bordellitoiminta olisi toteutuessaan ainoita kasvualustoja tuloveroille tässä maassa. Muita kasvualoja ei juuri tule mieleen nyt, kun kaivosteollisuudellakin on vaikeaa. Pornoteollisuus on pääosin täyttä luomua ja mitä ekologisinta teollisuutta - toiminnan keskiössähän on aito uusiutuva luonnonvara.

Sakari Pulkkinen

"Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee bordellissa?"

- Olisko syytä kyseenalaistaa ja uudistaa moraalikäsityksiä?
muutama kymmenen vuotta sitten aviottoman lapsen saaminen oli samanmoisten kukkahattutätiarvojen mukaan syntiä eikä kukaan sellaista kohtaloa toivonut jälkeläisilleen tai kenellekään.
Jokin aika sitten homous oli vielä rikos. Kuka nyt erityiseti toi esille, että ihanaa jos lapsesta tulee homo?

Kysymyshän on siitä että Nina Fromin kaltaiset ihmiset ovat aina halunneet kertoa mikä on moraalisesti oikein. Nyt halutaan jatkaa seksityön tekijöiden stigmatisointia vaikka se verhotaankin johonkin yleishumanistiseen selittelyyn ja rikollisuudella pelotteluun.

Kaisa Jalis

Eli moraalilla tai sellaisilla kysymyksillä ei ole merkitystä?

Ihmisen koko sosiaalinen elämä ja yhteiskunnat kaikkina aikoina ovat käsitelleet moraalia ja eettisiä kysymyksiä.

Mikä sun ongelma on? Et osaa pohtia oikeaa ja väärää?

Tapio Neva

"Eli moraalilla tai sellaisilla kysymyksillä ei ole merkitystä? Ihmisen koko sosiaalinen elämä ja yhteiskunnat kaikkina aikoina ovat käsitelleet moraalia ja eettisiä kysymyksiä."

On vapausmoraalia ja vastuumoraalia. Haureelliset Euroopan unionin kannattajat haluavat uudistaa Euroopan unionin sisämarkkinoilla ja ihmisoikeuksilla 27 jäsenvaltion vastuumoraaleita.

Vastuumoraalia voi tarkastella talibanien näkökulmasta. Talibaneilla ei ole moraalittomuuteen johtavia ihmisoikeuksia. Vapausmoraali voidaan tarkastella Euroopan unionin sisämarkkinan näkökulmasta. Kun maailma on tullut valmiiksi ja Kiina sekä automaatio vievät tuottavat työt, on pakko keksiä yhä sairaampaa elämystaloutta.

Joissain maissa prostituutiota käytetään matkailun terästämisenä, erityisesti hotelli- ja ravintola-alan. Turistitulo vastaa vaihtotaseen tasolla vaikeasti tavoitettavaa suurin pääomasijoituksin hankittavaa vientituloa tekniikalla.

Jos asia tiivistetään niin vientiteollisuus on miten tapa ansaita valuuttaa, prostituutio naisten.

Ne kaikki muut, eivät tee maailmanmarkkinataloudessa muuta kuin puhuvat hyvinvoinnista ja syövät verotulot palkkoinaan ja eläkkeinään.

Moraali on kilpailunrajoitus eikä sovi kaupan teknisenä esteenä sen vuoksi markkinatalouteen. Euroopan unioni pyrkii toteuttamaan hyvinvoinnin nimenomaan Euroopan unionin sisämarkkinoiden avulla.

Moraaliton ihminen ei usko olevansa moraaliton itse, vaan edustavansa vapausmoraalia.

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #229

Thaimaassa koko kulttuuri ja perheet uhraavat tyttärensä seksiterrorismin alttarille. Ei muita kiinnosta, raiskataanko nainen tai saako tyttö hiv:in. Naisten kärsimys ei kiinnosta ketään, etenkää hyväksikäyttöturisteja (seksituristi on liian kunnioittava sana näistä tyypeistä).

Sakari Pulkkinen

Nimenomaan moraalikysymyksilla on merkitystä.
Moraalikäsitykset ovat muuttuneet aikalailla kun vertaa elämää vaikkapa 50-lukulaiseen Suomeen. Silloin au-äiti oli huora ja lapsi äpärä, homoseksuaali saastainen rikollinen. Tätä meininkiä ilmeisesti kukkahattutätien toimesta halutaan ylläpitää edelleen suhtautumisessa seksityöhön; hyväksikäytettävä huora. Jo pelkästään sana "prostituoitu" sisältää arvolatauksen. Kyseessä on joku, jolle on tehty jotakin. Kuka on prostituoinut?
Eettisistä kysymyksistä on kyse. Mikä sinä, Kaisa Jalis, olet arvoimaan ja säätämään toisten ihmisten etiikasta?
Kymmenen vuoden kuluttua kysytään; haluaisitko, että lapsesi olisi turkistarhaaja,
joidenkin mielestä täysin moraalittoman ammatin harjoittaja?
Intiassa jätekuski on kastiton ali-ihminen, eikä sitä hommaa kukaan halua lastensa tekevän.

Kaisa Jalis Vastaus kommenttiin #244

Otapa itse ensin muutama penis sisuskaluihisi (kuten minä olen ottanut elämäni varrella) ja tule sitten kertomaan, miltä tuntuu.

Ihminen on kokonaisvaltainen olento (ruumi, mieli, kehon muisti, joka muistaa joka kosketuksen: rakastavan ja vihaavan). Seksityö ei ole terveellistä kenenkäään pollalle. Ihan maalaisjärki riittää tämän päätelmän tekemiseen.

Exit-palvelut. Miksi niitä on, jos kukaan ei halua alalta pois? Naiset yleensä haluavat newbieitä ja todella narsistisia kovanaamoja lukuunottamatta, jolla on tunteet kuoletettu johonkin.

Prostituoituja raiskataan ja kohdellaan muutenkin huonostikin, mikä kertoo siitä, että heidän asiakkainaan saattaa olla suuriakin naisten vihaajia. Kenenkään ei tarvitse eikä tulisi ottaa itsekästä narsistia, hyväksikäyttäjän mentaliteetin omaavaa, tai naisten vihaajaa kehoonsa sisään. Keho muistaa ja se vaikuttaa alitajuisesti mieleen.

Myös se, että valehtelee työssään ja kantaa salaisuuksia (ukkomiesten kanssa panot) vaikuttavat tietoisuuteen ja alitajuisesti mieleen, vaikka ei haluaisikaan. Kieltää voi jonkun aikaa, mutta kyllä ne jutut sieltä ajan kanssa pintaan nousee. Veikkaan, että tietty erotiikka-alan tyyppi täältäkin on selittämässä myöhemmin (täällä tai muualla), kuinka homma ei kannattanutkaan.

Elias Määttänen

Tätä kulunutta ”kuka toivoisi tyttärelleen prostituoidun uraa" hokemaa jaksetaan aina yhä käyttää seksinoston kiellon perusteena. Tosiasia kuitenkin on, että osa ihmisistä tulee tulevaisuudessakin syystä tai toisesta valinneeksi seksinmyyjän työn tai myymään seksiä tavalla tai toisella ei-ammattimaisesti. Parempi kysymys siis on, millaisen maksulliseen seksiin liittyvän lainsäädännön vanhemmat haluavat lapsilleen, jotka joka tapauksessa aikuisina ihmisinä tekevät itsenäisesti omat valintansa oman seksuaalisuutensa ja itsemääräämisoikeutensa suhteen. Lainsäätäjien velvollisuus olisi turvata Suomessa sellaiset olosuhteet ja sellainen lainsäädäntö, joka on mahdollisimman turvallinen itsenäisiä ammatinharjoittajia kohtaan ja epäedullinen rikollisille ihmiskauppa- ja paritusjärjestöille.

Käyttäjän EilaJunnola kuva
Eila Junnola

Moniko mies hyväksyisi sen, että hänen vaimonsa/tyttöystävänsä/lastensa äiti toimisi/olisi toiminut prostituoituna?

Kysyn noin päin, koska useimmiten prostituoituna lienee nimenomaan nainen.

Sakari Pulkkinen

Junnola: "Moniko mies hyväksyisi sen, että hänen vaimonsa/tyttöystävänsä/lastensa äiti toimisi/olisi toiminut prostituoituna?

Kysyn noin päin, koska useimmiten prostituoituna lienee nimenomaan nainen."

- en tiedä kuinka moni. Siitäkö tässä on kysmys? Että mikä on paheksuttavaa keski-ikäisten ihmisten yleisten moraalikäsitysten valossa on tuomittavaa ja kauheaa?

50-60-luvuilla suurin osa ihmisistä piti mahdottomana hyväksyä tuttavakseen/puolisokseen vaikkapa naista, joka oli saanut lapsen avioliiton ulkopuolella.
Sehän oli huora ja lapsi äpärä.
Toivottavasti ajat muuttuvat edelleen ja perinnöksi saatu ahdistus/moraalinen tuohtumus laimenee myös teikäläisten piirissä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mitä merkitystä noilla kysymyksillä on? Onko se, jos ei haluaisi oman perheenjäsenensä harjoittavan jotain tiettyä ammattia, peruste kieltää kyseinen ammatti?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Enpä tiedä. Tiedätkö sinä? Ja mitä merkitystä kysymyksellä ja sen vastauksella on tämän keskustelun kannalta?

Käyttäjän EilaJunnola kuva
Eila Junnola

Jos ei halua perheenjäsenensä harjoittavan jotakin tiettyä ammattia, niin miksi ei? No juu, kysymyksen voi halutessaan jättää retoriseksi.

En ottanut kantaa siihen, pitäisikö prostituutio kieltää vai ei. Kysyin asiaa, koska halusin tietää, pidetäänkö prostituoidun ammattia yleisesti kunniallisena vai ei.

Minusta on vaikea uskoa, että puolisot mahdollisen lainmuutoksenkaan jälkeen noin vain hyväksyisivät puolisonsa/lapsensa ammatiksi juuri prostituoitua. Kyllä hänet helposti leimattaisiin vähemmän kunnialliseksi myös ihmisenä.

Jos siitä on tutkimustuloksia, ettei noin tapahdu käytännön tasolla, niin voin miettiä asiaa uudestaan.

Minä en vain lähdekään yleiseltä vaan ihmisen ja käytännön tasolta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #291

Niin, nähdäkseni blogiemäntä nimenomaan on sitä mieltä, että se pitäisi kieltää, ja minä olen osallistunut tähän keskusteluun nimenomaan tuodakseni ilmi omaa näkökantaani, että sitä ei pitäisi kieltää.

Kunniakysymykset ovat luku sinänsä, ne saa itse kukin määritellä omalta kohdaltaan kuten parhaaksi katsoo. Mutta juridiset kysymykset pitäisi ratkaista yksikäsitteisesti.

Koska ilmeisesti keskustelemme eri asioista, voitaneen keskustelun tämä säie jättää tähän.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee pankissa tai mainostoimistossa?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Jos Nina Fromin tytär kaikesta huolimatta aloittaisi työn ihan omasta halustaan erotiikka-alalla, niin mitä tekisit?

Pakottaisit täysi-ikäisen ihmisen lopettamaan laillisen elinkeinon? Laittaisit välit poikki? Veisit hoitoon?

Kaisa Jalis

Jos mun tytär aloittaisi, niin veisin lopulta pakkohoitoon aivan kuten jonkun anoreksiasta kärsivän. Tietenkin ensiksi keskustelisin asiasta kanssaan. Itsetuholla on rajansa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Onko tyttäresi täysi-ikäinen? Jos ei, niin onko vastauksesi sama siinäkin vaiheessa kun hän joku päivä on täysi-ikäinen? Jos kyllä, niin millä ja kenen antamalla oikeudella sinä veisit häntä yhtään mihinkään hoitoon?

Oletko sinä valmis hyväksymään oman jälkeläisesi, jos hän tekee valintoja, jotka eivät sinua miellytä?

Elias Määttänen

Tykkäätkö, jos lapsesi työskentelee laillistetussa ravintolassa?

Olipa ikä ja paikka mikä tahansa, asian miettiminenkin nostattaa niskavillat pystyyn. Mitä sinä ajattelet?

Ruuanlaittopalveluiden osto- ja myynti keskustelu saa mieleni joka kerta kuohumaan. En ymmärrä sitä, että jos ihminen nauttii ruuanlaitosta, miksi sitä pitäisi sitten myydä? Jos ihminen haluaa ruokaa ja ravintoa, miksi sitä pitäisi yrittää ostaa, kun ruokaa kasvaa metsässä ja puissa ja pelloilla? Miksi kaikki pitäisi hyväksyä? Miksi pitäisi ruuanlaiton olla kauppatavara? Kuka on kuollut ruuanlaiton puutteeseen? Seksin puutteen aiheuttamiin itsemurhiin on moni on kuollut, koko ihmislaji kuolisi sukupuuttoon ilman seksiä.

Palaan otsikkoon ja aiheeseen ravintolapalveluiden laillistaminen Suomessa. Miksi? Mitä hyvää se tuo? Minusta jo pelkkä hyväksyminen, laillisten ravintoloiden salliminen ja toiminnan laillistaminen vaikuttaa asenteisiin: hyväksymme ihmiskaupan. Jos emme hyväksy Suomessa ruuanlaiton myyntiä, vaikutamme monen nuoren asenteeseen: ihmisen jollakin ruumiinosalla tehdyn palvelun ostaminen ei ole hyväksyttävää. Kuka haluaisi kuulla omalta lapseltaan, että hän työskentelee laillistetussa ravintolassa? En ainakaan minä!

LEHDEN pääkirjoituksessa kerrottiin, että ravintolapalveluiden oston kokonaan kieltäminen tarkoittaisi sitä, että ihmiskaupan, orjuuden kaltaisissa olosuhteissa työskentelyn ja kiskonnan uhrit tulisivat paremmin suojelluksi. Nykyinen laki on käytännössä osoittanut, että kompromissilla ei ole saavutettu lain keskeistä tavoitetta, eli kaikkien heikompien suojelua. Usein syynä ovat näyttövaikeudet. Esim. etnisen ravintolan asiakas saa kulkea vapaana, kun ihmiskaupan uhri paiskii 24-tuntisia työpäiviä ravintolan keittiössä. Kriminalisoinnista huolimatta tarvitaan edelleen sosiaali- ja terveyspalveluita sekä etsivää sosiaalityötä.

En oleta, että ehkä maailman vanhimman ”ammatin” harjoittajat eli ruuanlaittajat poistuvat muuttamalla lakia kokonaan kaupanteon kieltäväksi. Kyse on, kuten aiemmin mainitsin, mm. asenne – ja käytösnäkökulmista. Tavara on tavara, jota voi ostaa, ken haluaa, ihmisen jollakin ruumiin osalla tekemä palvelu ei ole tavara, sitä ei voi ostaa.

Ruuanlaittopalvelun kauppaan liittyy usein myös muita negatiivisia asioita, kuten järjestäytynyttä rikollisuutta. Lisäksi ruuanlaittotyöläisten taustalla on usein köyhyyttä ja päihteiden käyttöä. Eikö muita elannon ansaitsemiskeinoja tosiaankaan ole?

Onko koskaan tutkittu ja julkistettu tuloksia siitä, kuinka kauan ruokaa omilla käsillään toisille laittavan ihmisen psyyke ”kestää”? Mitä vaikutuksia sillä on loppuelämään. Perhesuhteisiin, ystäviin, sukulaisiin. Entä tosiaan, omaan itseensä?

Moniko entinen käsillään itse toisille tekemää ruokaa myynyt, vanhaksi aikanaan tullut ihminen miettii: ”olipa ihanaa aikaa, kun myi itseään”?

Mitä, jos laillinen ravintola sitten sijoitettaisiin naapuriisi? Lähelle asuinaluettasi? No, jos niitä sijoiteltaisiin metsiin, alueille, joissa olisivat pois silmistä? Onko se sitten pois mielistä, kun niihin ei törmäisi mitenkään, eivät olisi työmatkan varrella, työpaikan lähellä? Miten valvonta sitten onnistuisikaan? Kuka saisi oikeudet perustaa laillinen ravintola, millä perusteella?

Pimeä työ näkyväksi –ajatus

Anteeksi kuinka? Voitaisiinko ennemminkin miettiä sitä, miten ylipäätänsä saadaan harmaa talous kuriin? Harmaa talous Suomessa on niin moninaista ja laajaa, että voisimme siirtyä puheesta jo tekoihin. On todettu aikaa sitten, että rakennus- ja seksisala ovat yleisimpiä harmaan talouden aloja. Ohi kassan ja kirjanpidon tehdään pimeää työtä myös mm. hius- ja kauneudenhoitoalalla. Rakennekynsiä tehdään paljon ilman kuittia. Monet alat, joilla ostajina ovat yksityiset henkilöt, ovat taipuvaisempia käymään kauppaa ilman kassaan lyöntiä (kuittia ei tarvita). Iso osa tekee töitä kotonaan, asiakkaita tulee tuttavapiirin kautta.

Jokainen meistä voi tehdä palvelujen ostamiseen liittyen, oikeita valintoja, joka kerta.

Yksi keino on lisätä heti resursseja harmaan talouden torjuntaan. Ihmisten työllistäminen tätä kautta ja siten pimeän kaupan kitkeminen merkitsee Suomelle huomattavien verotulojen kasvua. Resurssien lisääminen maksaa siis hyvin pian itsensä moninkertaisesti takaisin. Toinen ajatus, jota on ehdotettu, on kuitinantovelvollisuus. Kolmas: kassakoneet, jotka ovat tyyppihyväksyttyjä, sopivat moneen kauppaan. Konettahan on mahdoton ohjelmoida hyväksymään ohimyyntiä. Toimiva malli on esim. pakollinen henkilöstöpäiväkirja, jonka avulla saadaan luettelot liikkeessä työskentelevistä henkilöistä sekä heidän työvuoroistaan. Hyvä muutos on rakennusala, jolle on tullut pakollinen henkilökohtainen veronumero, jota ilman työtä tekevät voidaan poistaa työpaikalta.

Harmaan talouden määräksi on arvioitu 10-14 mrd euroa. Suomessa tämän on arvioitu vievän verottajalta 4-6 mrd euroa .

Kuka vastaa siitä, jos ”pimeä” työntekijä on tehnyt virheen? Ei ole olemassa takuuta tehdylle työlle. Ajatteleeko pimeän työn tekijä tulevaisuutta? Miten eläkettä kertyykään? Työsuojelun merkitys? Pimeän työn teettäjä voi myös maksaa työehtosopimuksia pienempää palkkaa. Onko se hyvä asia?

Meidän tulee tukea yrittäjyyttä. Suojella yrittäjiä, jotka toimivat, kuten yhteiskunnassamme pitääkin. Säilyttää heidän kilpailukykynsä.

Niin, lähdin liikkeelle ruuanlaitosta, ruuan ostosta ja myynnistä. Sehän on myös toki pimeää työtä. Lailistettu ravintola tekisi toiminnasta laillisen. Suhteutettuna edellä mainittuihin, isompiin ”kauppohin”, ei voida puhua siitä, että ravintolatoiminnan laillistaminen nostaisi Suomen taloutta merkittävästi. Kannattaisi nyt keskittyä työn tekemisen osalta niihin pimeän työn tekemisiin, joilla on todellista vaikutusta maamme talouden kehittämiseen. Kannattaisi keskittyä siihen, mitä hyvää seuraa ruuan oston ja myynnin täyskiellon lakimuutoksella. Kannattaisi ajatella hieman monipuolisemmin asioita, kuin kapeasta näkökulmasta.

Kantani taisikin tulla selväksi, mutta täsmennän sen vielä, jotta ei jäisi epäselväksi: kannatan ehdottomasti ruuanlaiton oston ja myynnin täyskieltoa Suomessa.

Ihmisellä on väliä!

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Eli osa niistä, jotka tässä keskustelussa kannattavat ihmisen ostamista, myymistä ja Bordellia Suomeen ja Suomessa, ovat sitä mieltä, että verolle vain koko toiminta, valtiolle tuloja. Kun toiminta lisääntyy ja kasvaa, eikö siitä tule sosiaali- ja terveyskulujen kasvua? Jos tänne tuodaan millä vain ns. Laillisella keinolla naisia muista maista, lapsilisät Suomi maksaa sitten siihen maahan, josta ovat... Paljonko maksamme taas ulkomaille?

Tuli vain muutama rahaan liittyvä ajatus mieleen. Täällä keskustelussa kun ei valitettavasti puhuta kovin paljoa ihmisestä itsestään, ko, "ammatin" vaikutusta nuortemme tuleviin elämän valintoihin, voisimmeko kannustaa nuoriamme koulutuksen kautta muihin töihin, henkisesti ja fyysisesti kevyempiin, vai miten tämän ilmaisisi...

Enemmän on olemassa töitä, joita voi tehdä eläkeikään saakka. Eikö vain. Ja jopa pidentää työuraa?

Montako vuotta siis ihmisen, joka tekee ko työtä vapaaehtoisesti?, psyyke tai kroppa kestää? Mikä on työuran ka pituus? Paljonko kertyy verotuloja? Mitä he tekevät sitten, kun pää tai kroppa ei enää jaksa? + ne soter -kulut?

Hyvää on se, että meillä on mahdollisuus matkustaa maihin, joissa ostaminen on laillista. Voihan sitä vaikka kokonaankin muuttaa ko. Maahan tai sitten, kun kokee, että haluaa tehdä ko. Työtä, voi vapaasti hakea työpaikkaa vaikka laillisesta bordellista, ko. Maasta.

Aina löytyy ratkaisuja, kun vain valitsee itselleen sopivimman. Unohtamatta kuitenkaan muita ihmisiä. Ja kadottamatta yhteisen hyvän kokonaiskuvaa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

En ole nähnyt kenenkään tässä keskustelussa kannattavan ihmisen ostamista tai myymistä.

Puheenalaiset palveluntarjoajat myyvät palvelua. Omistusoikeus heihin itseensä säilyy koko ajan heillä itsellään. Samoin kuin missä tahansa muussakin palveluammatissa.

Mitä matkustamiseen tulee, niin tietysti myös sinulla on oikeus muuttaa sellaiseen maihin, joissa ko. palvelut ovat kiellettyjä. Tämä on kuitenkin aika hölmö argumentti suuntaan kuin toiseenkin, koska nähdäkseni tämä koko keskustelu käsittelee nimenomaan Suomen tilannetta.

Mitä esittämiisi kysymyksiin palveluntarjoajan psyyken/ kropan ym. kestämisestä tulee, niin nämä ovat niitä kysymyksiä, joita hänen itsensä täytyy miettiä. Sitä vastausta ei pidä hänelle ulkopuolelta sanella, kun ei sitä kerran kukaan ulkopuolinen tiedäkään.

Lapsilisiä ei pitäisi maksaa ulkomaille. Tästä asiasta voisi avata oman keskustelunsa, jos kiinnostaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuka täällä on kannattanut ihmisten myymistä ja ostamista? Pikemminkin on ollut yritystä pyrkiä siihen, että ihmiset voisivat vapaasti itse päättää tekemisistään eli saada prostituutio pois rikollisten käsistä. Silloin ihmiset voivat itse paremmin ratkaista haluavatko toimia alalla vai ja jos haluavat niin miten kauan.

Niin kauan kuin alan annetaan olla rikollisten käsissä, ihmisten vapaa tahto ei toteudu. Nämä seksikaupan kieltäjät tuntuvat haluavan juuri sitä. Heidän vaihtoehtonsa tuntuu olevan, että prostituoidut olkoon rikollisten parittajien kynsissä heidän halveksimanaan paarialuokkana ja olkoon vapaaehtoinen toiminta kiellettyä.

Jos vaikka kaikkien alan ihmisten kroppa ja psyyke ei kestäisi niin kertyisi ainakin eläkettä ansioista toisin kuin nyt. Samalla he osallistuisivat oman sosiaaliturvansa kustannuksiin ihan siinä missä muutkin palkolliset. Sitä paitsi osaako From arvioida miten paljon kestämättömyys johtuu siitä, että ala on nyt pitkälti rikollisten hallussa ja, että monet alaan hyljeksivästi suhtautuvat heitä avoimesti halveksivat?

Nyt From tarjoaa jo mahdollisuutta muuttaa toisiin maihin. Nouseeko jälleen muiluttajaisäin henki kumpujen yöstä erilaisia ja erimielisiä vastaan? Eikö Fromin käsitys "yhteisestä hyvästä" ulotukaan ulkomaalaisiin?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kirjoittaja niputtaa asioita yhden termin alle aika tiuhaan. Rakkaus ja seksi toki kuuluvat yhteen, muttei eksklusiivisesti. Kirjoittaja lienee rakastaa myös lapsiaan, seksi taas on varattu puolisolle. Sitten on liuta ihmisiä jotka eivät halua luopua itsenäisyydestään rakkauden myötä, mutta seksi vuorostaan kuuluu jokaisen henkisiin perustarpeisiin. Vai pitäisikö aina sanoa "ei" yhden yön juttua etsivälle itsenäiselle nuorelle naiselle?

Loppujen lopuksi nälkään ja janoon kuoleminen on mahdollista myös seksityöntekijälle, jos asiakkaat karkaavat lainsäädäntöjen vuoksi.

Kapeakatseinen mustamaalaus jatkuu, köyhyys ja päihteet toki kuuluu aina yhteen, mutta että se koskisi pelkästään seksityöntekijöitä, on naurettava väite. Pikemminkin päinvastoin, saahan seksityöntekijä huimaa 100-300€ tuntipalkkaa ohi verojen, vaikka itse joudun muutaman kympin työttömyyskorvauksestanikin maksamaan veroja.

Sitten ne bordellit, missä kaikki pahuus kondensoituu hikisesti sykkiväksi talouden suoneksi. Tällä hetkellä suurin osa verottomasta pahuudesta hoidetaan hotellihuoneissa tai hiljaisesti varustetuissa huoneistoissa. Bordelleja ei suomessa ole, vain katuja joiden useissa liikkeissä maksetaan kassan kautta. Jos bordelleja olisi, niissäkin voisi olla kassakoneet, ne olisivat turvallisia, ja aina riittävän isoja jotta viranomaiset voivat ne tunnistaa ja sopivissa määrin niitä valvoa.

Ja sitten tarinan toinen puoli.

Pimeää työtä tekee ulkomaalainen mutta EU-jäsenvaltion nuori neiti. Työpaikka on K-kauppa, tehtävät iltasiivousta. Työtunteja ei kerry kuin noin kymmenen per viikko, ja vaikka palkka onkin kohtalainen kympin tunti, vuokraan uppoaa 300€ kuukaudessa. Työsopimusta ei heru ilman henkilötunnusta, henkilötunnusta ei heru ilman työpaikkaa, opiskelijastatusta, tai valtavaa summaa tilillä. Monta kertaa hän on kysynyt minulta, kannattaisiko hänen mieluummin myydä itseään. Realistisesti olen joutunut vastaamaan "taloudellisesti kyllä, henkisesti ei välttämättä".

Ne ihmiset, joilla on henkistä kestokykyä, halua tai muuten vain persoonansa puolesta haluavat seksiä myydä, niin heille tulee se sallia, mahdollisimman avoimesti (josko nyt ei ihan a'damin malliin). Ketään siihen ei tule pakottaa, ei valtion eikä parittajan toimesta.

Jos oikeasti olisit huolissasi myös muiden lapsista, pyrkisit rakentamaan elinmahdollisuudet tarjoavaa Suomea, et karsimaan toiminnan mahdollisuuksia ajamalla moraalilakeja jotka oikeasti kuuluvat sinne keskiajalle.

Elias Määttänen

Kapea, rajoittunut, yksipuolinen tulkintakehys maksullisesta seksistä vain sukupuolittuneena väkivaltana, hyväksikäyttönä ja abolitionistisen näkemyksen mukaisena tasa-arvo-ongelmana, aliarvoi ja sivuuttaa monien keskeisten tekijöiden merkityksen, eikä pelkästään riitä perusteeksi lainsäädännölle. Suuri osa prostituution konkreettisesta todellisuudesta ja käytännön ongelmista (esim. seksin myyjien itsensä kokemat erilaiset tasa-arvon puutteet ja vapaaehtoisuuden erilaiset asteet) jäävät keskustelun ulkopuolelle ja huomioon ottamatta lainsäädännössä.

Niin kuin kaikki tietävät maksullinen seksi on monimuotoinen ilmiö, se on paljon muutakin kuin vain ammattimaiseti yhdynnän myyntiä. Voidaan sanoa, että maksullista seksiä on yhtä laajalla kirjolla kuin seksiä ja seksuaalisuutta ja erotiikkaa yleensäkin. Ammattimaisesta yhdynnästä vaihtosuhdeseksiin, jossa korvaus on muuta kuin raha, välille mahtuu erilaisia erotiikkapalveluita, opiskelija, joka tarjoaa satunnaisesti päiväkahviseuraa jne. Samoin vapaaehtoisuuden asteet vaihtelee seksialalla samalla tavalla kuin muillakin aloilla ja elämän eri ilmiöissä yleensäkin, toisessa päässä on ammattidomina tai myyjä, jolle koko asia on huvia ja saa vielä rahaakin ja toisessa päässä törkeän parituksen kohteena oleva kadulla seksiä myyvä narkomaani, mutta suurin osa maksullisesta seksistä on näiden kahden ääripään väliltä. Kaikki yleistykset johtavat huonoon laibnsäädäntöön. Juuri tämän takia täyskielto on ongelmallinen. Jos koko alan asiakkuus kriminalisoidaan ihmiskauppaan vetoamalla siinä menee mukana kaikkien vapaehtoisesti alalla olevien ihmisoikeudet, lain laillisuusperiaate jne

Maksullista seksiä pitäisi tarkastella muistakin näkökulmista, myös muut ilmiötä selittävät teoriat ja näkökulmat kuin abolitionistinen teoria ja laajempi tasa-arvoperspektiivi kuin abolitionistinen tasa-arvo näkemys pitää huomioda lainsäädännössä:

1) Naisten seksusuaalinen valta -teoria, jonka mukaan naisten seksuaalinen valta on eräs yhteiskunnan keskeisistä vallan muodoista, joka siirtää varallisuutta ja muita resursseja miehiltä naisille. Naiset ja miehet ovat heteroseksuuaalisilla pariutumismarkkinoilla eri positioissa. Naisilla ja miehillä on erilaiset parinvalintakriteerit, sukupuolet kohtaavat eri parinvalintakysynnän, naisiin kohdistuu enemmän kysyntää. Naisten ja miesten kysynnän ja tarjonnan erosta/epäsuhdasta johtuu, että seksi on naisten hallitsema resurssi ja että naisilla on enemmän seksuaalista valtaa pariutumismarkkinoilla ja miehelle aiheutuu siitä kustannuksia tavalla tai toisella. Tämän teorian mukaan maksullinen seksi on siis seurausta tarjonnan ja kysynnän epäsuhdasta johtuvasta naisten seksuaalisesta vallasta, ei patriarkaatin sorrosta/vallasta. Tässä kontekstissa nainen myyjänä on aktiivinen tekijä ja vallan käyttäjä eikä uhri. Maksullinen seksi voi merkitä naiselle myös laajentuneita mahdollisuuksia toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan ja emansipaatiota.

2) sosiaalisen vaihdon teoria; kaikkea sosiaalista toimintaa voidaan tarkastella myös vaihtosuhteena, jossa ihmiset tavoittelevat hyötyjä ja välttelevät kustannuksia ja vastikkeista voidaan sopia myös muodollisesti.

3) Laaja tasa-arvoperspektiivi. Nykyinen tasa-arvolainsäädäntö kohtelee sukupuolia tasapuolisesti vain niiden ominaisuuksien suhteen, jotka liitetään naiseen ja pitää miesten erityistarpeita http://ihmisluonto.blogspot.com/2008/10/kulttuuris... poikkeuksena. Yhtäläisiin mahdollisuuksiin perustuvan tasa-arvopolitiikan pitäisi ottaa huomioon myös sukupuolten seksuaalisesta erilaisuudesta johtuvat miesten erityistarpeet ja kompensoida ja tasapainottaa niitä positiivisilla erityistoimilla aivan samalla tavalla kuin esim. työelämässä kompensoidaan erityistoimilla naisten synnyttämiseen ja äitiyteen liittyviä erityistarpeita. Tasoittamalla ja tasapainottamalla sukupuolten biologisista eroista johtuvaa eriarvoisuutta, maksullisten seksipalvelujen, kun niille luodaan mahdollisimman hyvät ja lailliset toimintamahdollisuudet, voidaan länsimaisessa oikeus-, sivistys- ja hyvinvointivaltiossa katsoa edistävän tasa-arvoa, mahdollisuutta tehdä elämässään sukupuolen rajoittamatta itseään koskevia valintoja ja lisäävän seksuaalista hyvinvointia. Lisäämällä naisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja emansipaatiota ja seksuaalista vapautumista, maksulliset seksipalvelut ja seksityö lisäävät myös tässäkin mielessä laaja-alaista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja seksuaalista hyvinvointia. Seksiä ei pitäisi naamioida pelkästään parisuhdenormatiiviseksi kynttiläillalliseksi timanttikorvakoruineen. Pidättyväisyyden ja kieltopolitiikan sijasta lainsäädännöllä pitäisi luoda hyvä kasvualusta erilaiselle seksuaalisuudelle ja erilaisille tavoille harrastaa ja totettaa seksuaalisuutta ja luoda sellaisia käytäntöjä ja mahdollisuuksia ja palveluita, joilla helpotetaan aikuisten ihmisten välistä seksuaalista kanssakäymistä ja lisätään ja edistetään seksuuaalista hyvinvointia.

4) Miehet seksin myyjinä.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan maan nuorista miehistä yli kaksinkertainen määrä myy seksiä naisiin verrattuna. Ruotsin 16-25 -vuotiaista miehistä 2,1 prosenttia on myynyt seksiä, kun taas naisilla vastaava luku on 0,8 prosenttia. Ero on hämmästyttävän suuri. Ruotsin naiset myyvät seksiä lähes yksinomaan miehille, mutta miehille kelpaa raha molemmilta sukupuolilta. http://yle.fi/uutiset/tutkimus_nuoret_miehet_myyva...

Iltasanomat 22.2.2007/Esko on seksin kaupparatsu
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833579306...

Niklas Eriksson, Hans Knutagård/sexmänsäljer.se/x - nöje blir funktion
http://www.rfsl.se/halsa/public/sexmansaljer.pdf

Suomessa prostituutiota on säädelty kirkko-, rikos-, sukupuolitauti- ja irtolaislailla 272 vuoden ajan ja sen sääntely on liittynyt raamatun synti- ja siveellisyyskäsitykseen perustuvaan lainsäädännön sääntelyyn. 1734 Ruotsin valtakunnan laki määritteli prostituution rangaistavaksi, mikäli se tapahtuu "huoneissa tai kokouksissa, joissa riettautta tai irstaisuutta harjoitetaan". Laki kielsi myös salavuoteuden eli eli yhdynnän harjoittamisen avioliittoa solmimatta sekä huoruuden eli yhdynnän harjoittamisen muun kuin aviopuolison kanssa. 1875 Keisarillinen julistus kehotti kaupunkeja luomaan ohjesäännön ja tarkastuskomitean prostituutiota varten. Nainen , jolla ei ollut tauteja sai harjoittaa prostitutiota lääkärin luvalla. 1883 Irtolaisasetuksilla haluttiin panna kuriin työttömät, kuljeskelevat ja "paha-tapaista elämää" viettävät kansalaiset, jotka voidaan toimittaa työlaitokseen tai vankilan kaltaiseen pakkotyölaitokseen. 1884 Uuden määräyksen mukaan prostituoidut saivat asua enintään kaksittain. Ilotalot eivät silti kadonneet, ne alkoivat toimia salaisesti. 1889 rikoslailla määriteltiin "yleinen prostituutio" rikokseksi. 1908 ohjesääntöinen prostituutio lakkautettiin, mutta käytännössä prostituoitujen valvonta siirtyi poliisilta terveysviranomaisille. 1926 salavuoteus kumottiin rikoksena 1926. 1936 prostituutio poistui rikoslaista, mutta irtolaisten rankaiseminen koveni. 1942 epävirallisena jatkunut ohjesääntöinen prostituutio loppui. 1948 huoruus kumottiin rikoksena. 1986 irtolaislaislaki kumottiin ja sitä valvovasta huoltopoliisista luovuttiin ja prostituutio vapautui seuraamuksista. 1998 rikoslaissa kiellettiin paritus. 2003 järjestyslaki kielsi seksuaalipalveluiden oston ja myynnin julkisella paikalla. 2004 ihmiskauppa kriminalisoitiin. 2004 rikoslakiin lisättiin törkeä paritus ja parituslakia laajennettin. 2004 ulkomaalaislaki: ulkomaalainen voidaan käännyttää, jos hänen epäillään myyvän seksipalveluita. 2006 rikoslaissa kielletiin seksuaalipalveluiden ostaminen ihmiskaupan tai parituksen uhrilta. Myös seksuaalipalveluiden ostaminen alle 18-vuotiaalta kiellettiin.

Kuten aikaisemmin jo useaan otteeseen on todettu sukupuolimoraali- ja siveyskäsitykset muuttuvat aikojen myötä. Osa suomalaisista pitää edelleen Vanhan Testamentin kuudennen käskyn rikkomista, salavuoteutta ja homoseksuaalisuuta, aborttia, maksullisia hedelmöityshoitoja moraalittomina, mutta siitä huolimatta syrjähypyistä, tilapäissuhteista ja homoseksuaalisuudesta ei ole enää nykypäivänä Suomessa katsottu tarpeelliseksi ja järkeväksi säätää rikoslaissa, abortti on sallittu ja liberaalissa Suomessa maksullisia hedelmöityshoitoja voi ostaa yksityisiltä klinikoilta avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa elävien lisäksi myös ei-avioliitossa elävä naispari tai nainen - tämä suomalainen babybisnes on kasvanut myös kansainväliseksi hedelmöityshoitoturismiksi. Osa suomalaisista pitää edelleenkin myös seksin myyntiä ja ostoa moraalisesti paheksuttavana, mutta sitä huolimatta, eikö meidän pitäisi siirtyä 2000-luvulle tässäkin asiassa. Saksassa laillistamisella haluttiin antaa signaali muuttuneista siveyskäsityksistä.

Jos uuden elämän ostaminen luvan varaisesti toimivalta yksityiseltä hedelmöityshoitoklinikalta on laillista kaikille siviilisäädyille ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen katsomatta, miksei myös seksipalvelun ostaminen kaikille siviilisäädyille ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen katsomatta luvan varaisesti toimivalta yrittäjältä tai seksipalveluyritykseltä voisi olla laillista, samoin perustein perustuslain perus- ja ihmisoikeuksien, yksilönvapauden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lain edessä perusteella.

Eikö yksityiseltä klinikalta ostetussa hedelmöityshoidossa ole myös kyse ihmisen ostamisesta, jopauuden elämän alun ostamisesta, siis tämän "ihminen ei saa olla kauppatavaraa" -logiikan mukaan. Seksin ostokieltolain fanaattisimpien kannattajien mukaan jos seksiä ei saa ostamatta, olkoon sellainen ilman. Jos lasta ei saa ostamatta, olkoon ilman?

Blogissasi oli oikeastaan kaikki muut kliseet ja hokemat, mitä seksintäyskiellon kannattajat esittävät.

Tavara on tavara, jota voi ostaa, ken haluaa, ihminen ei ole tavara. Ei ole ihminen tavara, eihän kukaan ole tääläistä väitänytkään. Palvelu on palvelu, jota voi ostaa, ken haluaa, ihminen ei ole palvelu. Ei ole ihminen palvelu, vai onko?

Jos minä pidän puheen tai laulan, josta joku maksaa minulle, mitä minä silloin myyn? Itseäni, ajatuksiani, tavaraa, palvelua? Jos minä teen käsilläni jotain esim. tuohivirsut, jotka joku ostaa, myynkö tavaran vai itseäni? Jos Mercedes maksaa kolmivuotisella sopimuksella 100 miljoonaa dollaria Lewis Hamiltoninille, siitä että Hamilton ajaa 2013-16 kilpaa Mercedes-tallissa, onko tässä kyse tavaran myynnistä, ihmisen ostamisesta, itsensä myynnistä vai mistä? Jos vanhustenhoitaja tekee käsillään jotain esim. laittaa ruokaa vanhuksen ruumiinaukkoon, suuhun, mitä hän silloin tekee?, myy itseään, tekee hoito- palvelutyötä vai mitä? Jos yksityisyrittäjänä toimiva domina työntää dildon maksavan asiakkan johonkin ruumiinaukkoon, mitä tässä tapahtuu?, ostetetaanko tässä ihminen, myydäänkö itseään, myydäänkö tavaraa, käsillä tekemistä vai palvelua? Jos joku ottaa rahaa siitä, että joku haluaa katsella häntä ilman vaatteita tai kun hän riisuuntuu, ostetaanko tässä ihminen, myydään itseään, myydään tavaraa, myydään palvelua? Jos minä otan rahaa siitä, että hieron tai kosketan kädelläni tai jollain muulla ruumiinosalla jonkun toisen ihmisen jotain ruumiin osaa, mistä tässä on kyse?

Mitään perustetta sille, että seksin myyminen ei voisi olla työtä tai itsellinen ammatti ei ole. Seksin myynti ei kuitenkaan ole samanlaista työtä kuin muut työt, vaan oman luonteistaan työtä, joka ei varmasti sovi kaikille, kuten ei sovi hiihtäjän, papin, kirjailijan, laulajantyökään kaikille. Luontevin vaihtoehto, varsinkin Suomen tilanteessa olisi toimiminen yrittäjänä. Miksei tälläista vaihtoehtoa voisi olla olemassa tai miksi se pitäisi kieltää, niille jotka sitä haluvat. Onko se jotenkin pois espoolaiselta varavaltuutetulta?

Jos Prostituutio on enemmän tai vähemmän laillista suuressa osassa EU-maita, esimerkiksi Hollannissa ja Saksassa, Itävallassa. Luxenburgissa, Belgiassa, Sveitsissä jne. Suuntaus EU:ssa on kohti aikuisten vapaaehtoisen seksityön laillistamista sekä seksipalvelujen kaupan ja ihmiskaupan luokittelemista jo lähtökohtaisesti eri asioiksi. Perusidea on nimenomaan se, että oikeustoimikelpoisilla kansalaisilla on oikeus tehdä keskenään mitä he haluavat, kunhan he eivät vahingoita muita ihmisiä. Näin saadaan rikosten tutkinta keskittymään oikeisiin asioihin eikä poliisien rajalisia resursseja tuhlata turhaan kansalaisten makuukammarivalvontaan.

Uusi Seelanti dekriminalisoi seksipalvelujen kaupan vuonna 2003; lain uudelleenarvionti 2008 osoittaa että laiki toimii ja on saavuttanut sille asetetut tavoitteet, Ontariossa kumottiin 2010 lait, jotka kieltävät bordellit, parittajat ja asiakkaiden hankinnan, koska ne ovat perustuslain vastaisia jne.

YK:n aids-komissio vaati aikuisten vapaaehtoisen seksikaupan laillistamista koko maailmassa tämän vuoden elokuussa, YK:n työjärjestö ILO lausui jo vuonna 1998: "seksityö olisi tunnustettava verotuskelpoiseksi elinkeinoksi" (viite; The Sex Sector: The economic and social bases of prostitution in Southeast Asia, International Labour Office, Geneva) Eurooppa Neuvosto suositelee aikuisten vapaaehtoisen seksityön erottamista ihmiskaupasta ja hyväksymistä mahdollisuutena määrätä itse elämästään ja työstään, Euroopan unionin tuomioistuimen tuomion Asia C-268/99 perusteluista voidaan todeta, että itsenäisesti harjoitettua prostituutiota voidaan pitää EY:n perustamissopimuksen 52 artiklassa (josta on muutettuna tullut EY 43 artikla) määriteltynä itsenäisenä ammattina ja maksua vastaan suoritettuna palveluna ja että että itsenäisesti harjoitettu prostituutio kuuluu itsenäisesti harjoitetun taloudellisen toiminnan alaan jne.

Mitään perustetta ettei maksullinen voisi olla laillista myös Suomessa ei ole.

Jyri Terttu

Seksin osto- (ja myyntikiellon) kannattajilla ei varmaan ole mielessä se, että kielto lopettaisi kyseisen toiminnan. Vaan lähinnä se, että toimintaa pidettäisiin edelleen paheksuttavana. Onhan se väkivaltakin laissa kielletty, mutta ihmisiä hakataan jatkuvasti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Me kukin voimme paheksua moniakin asioita vaikka ne ovat laissa sallittuja. Mitä enemmän me yritämme lailla kieltää sellaista mitä kuitenkin tapahtuu, sitä enemmän lain oikeat kiellot menettävät merkitystään. Tässäkin tapauksessa on tunnistettavissa lakiin kirjoitetun paheksuvan moraalisäännöksen inflatoorinen kehitys. Eli kun nykyisten kieltävien lakien aikanakin ihmiset kuitenkin sopivat rahaa vastaan seksuaalisen mielihyvän tuottamisesta vastoin lain kirjainta niin sääntöjä on mukamas kiristettävä jotta moraaliviesti menisi yhäkin perille. Maailma ei kuitenkaan toimi niin.

Sen sijaan voisimme toimia niin, että poistamme toiminnasta sen kielteisiä piirteitä kuten rikollisten mahdollisuuksia rikoksiinsa ja lisätä alalla toimivien ihmisten mahdollisuuksia omaan päätäntävaltaan ja asiakaskontaktien turvallisuuteen. Mitä vähemmän ala on rikollisten käsissä, sitä turvallisempaa työntekijöillä on sitä paremmin he voivat "äänestää jaloillaan" pois alalta, jos itse niin haluavat. Miksi ihmiksten ei voida sallia itse päättää ammatinvalinnastaan?

Eero Tillanen

Kuka katsoi dokumentin "5D: Elän itseni myynnillä"? Sen lopussa itseään vapaaehtoisesti myyneet naiset kertovat, millaisia ongelmia tämä "ammatti" heille aiheutti ja aiheuttaa edelleen. Sen perusteella nämä väitteet "ammatti siinä missä hierojakin" vaikuttavat ontolta puheelta.

Onneksi tallensin tuon digiboksini levylle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käsittääkseni kukaan ei ole väittänyt, että prostituoituna työskentely olisi tällä hetkellä ammatti siinä missä hierojakin. Sen sijaan on pohdiskeltu sitä kuinka alan oleminen rikollisten käsissä ja muiden ihmisten suhtautuminen prostituoituihin asettaa heidän syrjittyyn ja onnettomaan asemaan. Lisäksi on pohdiskeltu sitä mikä itse tuossa työssä on samanlaista ja erilaista kuin muissa töissä. Yleensä tuollainen asiankäsittely törmää kammottaviin ennakkoasenteisiin jotka puetaan m.m. muotoon "haluaisitko, että lapsesi, äitisi, siskonkumminkaimasi ..." j.n.e.

Lisäksi kannattaa suhtautua lähdekriittisesti dokumentteiksikin nimettyihin ohjelmiin sillä tekijällä on aina sanoma ja hän muokkaa viestinsä sen mukaisesti. Siihen kuuluu myös haastateltavien ja heidän tarinoidensa valikointi. Edellinen on yleisellä tasolla ja ottamatta tarkemmin kantaa juuri k.o. ohjelmaan koska en ole sitä nähnyt.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Miksi ihmeessä Nina sinulla tulisi olla oikeus päättää siitä, saavatko sinulle täysin tuntemattomat henkilöt harjoittaa prostituoidun ammattia omasta vapaasta tahdostaan? Mitkä muut ammatit haluaisit kieltää ja miksi?

Lapseni eivät ole omaisuuttani, joten en katso olevani oikeutettu "suojelemaan" heitä omilta, aikuisiässä tekemiltään valinnoilta rajoittamalla kaikkien suomalaisten vapauksia. Jos tyttäreni tulevaisuudessa päättää työskennellä prostituoituna, niin se on hänen valintansa. En minä hänestä halua prostituoitua, mutta en monen muunkaan ammatin harjoittajaa. Silti, hänen on tehtävä elämässään omat valinnat, ei minun eikä varsinkaan sinun.

Toimituksen poiminnat