NinaFrom Muista pitää huolta itsestäsi!

Kriisi ei lopu! Mitta on kyllä täysi!

Tämä hallitus, aiemmat hallitukset ovat päätöksillään aiheuttaneet sen, että Suomen ostovoima on laskenut merkittävästi, velka on kasvanut ennätysmäisesti, työttömyys on huipussaan, yrittäjien mahdollisuuksia työllistää ei ole riittävästi avitettu, sosiaalitoimen asiakkuudet ovat kasvaneet, sijoitustoiminta Suomeen on lähes tyrehtynyt, luottoa ei ole helposti saatavilla esim. investointeihin, vaikka pankkisektorimme voi kohtuullisen hyvin, syrjäytyneiden määrä kasvaa, rakennuksia ei huolleta, kun säästetään, terveydenhoitokulut kasvavat, vanhusten hoito ontuu, palvelut heikkenevät. Poliisivoimia on supistettu säästösyistä niin, ettei ihmisten turvallisuutta voida taata riittävällä tasolla. On mielestäni vaarallista kuulla ja nähdä kansalaisten puhetta siitä, että itse on turvattava omaisuutta ja jopa henkeä, kun apua ei ole saatavilla.

Tämä kaikki ja paljon muuta, on pelkästään Suomen sisällä tehtyä kurjuuden edistämistä. Lyhyesti: säästöt, leikkaukset ja verojen korotukset sekä korkea taso Suomessa kurjistaa.

Entä sitten EU:ssa mukanaolo: olemme olleet nettomaksajia lähes kaikki nämä vuodet, jotka EU:ssa olemme olleet. Pyrimme kaikin keinoin auttamaan kaikkia mahdollisia tahoja sekä rahallisesti kehitysavun ja muiden avustusten puitteissa. Ja tarjoamme vuosittain turvapaikkoja. Maahanmuuttopolitiikkamme ontuu pahasti, ihmiset tulevat maahamme eri keinoin, jonot henkilön asioiden käsittelyyn ovat pitkiä ja se turhauttaa kaikkia. Kotouttaminen on tehotonta.

Maailmassa on valtavasti kohteita, joissa kärsitään. Sairauksista, vedenpuutteesta, sodista, ihmiskaupasta, väkivallasta, uskonnon varjolla tehdyistä ihmisoikeusrikkomuksista. Viimeisimmän tiedon mukaan Irakissa on ISIS-ääri-islamistijoukon levittäytymisen vuoksi lähtenyt 100 000 ihmistä pakoon vuorille, kristittyjä. Osa nääntyy nälkään, janoon ja sairauksiin, osa siihen, että ei pääse murhaajia karkuun. Kuka auttaa?

Pakotteet. Ukraina. Ukrainassa on erittäin ikävä tilanne. Lisäksi kammottava lentokoneen alas ampuminen, ihmishenkien menetys. Olen pahoillani. Mutta EU on antanut Ukrainalle rahaa ja ollut tukena. Ja sitten: ne pakotteet!

Oli nähtävissä jo aikoja sitten, että pakotteet Venäjää vastaan ovat valitettavasti tehottomia. Mikään ei ole Ukrainan osalta muuttunut parempaan. Riittävän kauan Venäjää on pyritty kurittamaan tässä asiassa. Tulos on tämä, joka tänään on kerrottu meille. Myös he tekevät pakotteita meitä vastaan. Tämä koskettaa pahiten Venäjän lähellä olevia maita, joiden osalta Venäjä on tärkeä vientikohde, kauppakumppani.

Mitä vastaa tänään ministeri Toivakka MTV:n kymmenen uutisissa toimittajien kysymyksiin: ”eikö suomalaiset voisi hakea EU:lta tukea, kun taloutemme kärsii…”, johon ministeri siis vastaa kutakuinkin näin: ”meidän on pyrittävä päästä neuvottelupöytään…meidän täytyy selvittää EU:n tarjoamat työkalut, joita olisi käytössä…”. Lisäksi ministeri lausuu näin: ”yritykset, jotka Suomessa ”harrastavat” Venäjän kauppaa”…harrastavat?

Mihin ovat kadonneet huolet AAA-luokituksen laskusta? Paljonko brändi-työryhmä maksoi aikanaan ja paljonko kauppaa tuli? Kuka on laskenut eurot ja listannut tulokset?

Japani ja Kiina ovat nousevia kauppakumppaneita Venäjän suuntaan. Voimme tulevaisuudessa lukea lisää uutisia, joissa kerrotaan, että EU:n osalta tilanne heikkenee: toisillemme on vaikea myydä, jos kaikilla menee huonosti. Koska USA on myös Venäjän boikottilistoilla, sieltä ei jatkossa ole välttämättä toivottua pelastusta tulossa. Mutta siis vielä se Japani ja Kiina: EU:n ja Yhdysvaltojen sanktioiden kohteeksi joutunut venäläisoligarkki lopetti Visan ja Mastercardin käyttämisen. Timtšenko mukaan Visan käyttää nykyisin kiinalaisen UnionPayn korttia. "Kun pakotteista ilmoitettiin, se [UnionṖay] myönsi kortin heti,", kertoo Timtšenko.

Tilanne on kauttaaltaan niin vakava, ettei toista ole. Tämän maan itsenäisyyden eteen ovat suomalaiset verta vuodattaneet. Tätä maata ovat isovanhemmat ja vanhempamme rakentaneet. Tämä maa rapistuu tällä hetkellä sellaista vauhtia, että hirvittää!

Minulla on lapsia. Toivon lapsenlapsia. Toivon heille turvallista elämää, puhdasta luontoa. Omavaraisempaa tuotantoa, olipa kyseessä elintarvikkeet tai energiatalous. Tällä menolla näitä ei ole näkyvissä. Tällä menolla myös ne ihmiset, jotka puolustavat henkeen ja vereen muun maailman pelastamista, voisivat miettiä myös asiaa niin, että jos Suomella menee huonosti, emme voi auttaa muitakaan! Emme vaan voi! Ensin pitää saada oma pesä kuntoon.

Toivon, että saisimme nyt maailman parhaat neuvottelijat pöydän ääreen, jotta tilanne Ukrainassa rauhoittuu. Jotta kiristynyt maailman tilanne laukeaa ja pääsemme tekemään vapaasti ja turvallisesti kauppaa. Meidän kaikkien etu on saada taloutemme kuntoon. Ihmisille töitä, turvaa ja toimeentuloa. Täten voimme auttaa myös muita ja konfliktien vaara on olematon.

Peace!

Nina From

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomen johtajuuden ollessa hollitupalaisten hallussa jäljet pelottavat.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kova oli valitus ja puhe. Mutta en nähnyt mitään ratkaisukonsteja paitsi "puhutaan ja diplomatiaa" (vinkkinä kyllä monet muutkin tämän älyävät ja jos se noin helppoa on, niin mene pokkaamaan Nobelin rauhanpalkinto tekemällä tarpeeksi jotain, mikäli se noin hoituu tuosta vaan).

Muillakin on tässä lapsia, ja meidänkin isät tai isän isät (monet äiditkin) ovat sitä verta vuodattaneet, joten ei sen jauhaminen auta.

Japani on kaikenlisäksi mukana EU:n, Yhdysvaltojen, Norjan, Kanadan, jne. talouspakotteissa. Ajattelitko että Suomen tulisi sallia puolueettoman/liittoutumattoman maan alueiden kaappaus tuosta vain ilman pakotteita? Ukraina ei ole EU:ssa eikä NATOssa, joten ehkä voisimme tehdä sen ja katsella vierestä. Mitäs ovat ulkopuolella, typerykset. Se kieltämättä olisi yksi vaihtoehto.

ISIS sitten esimerkiksi. Miten haluat auttaa? Lähettää suomalaisia sotilaita sinne vai miten? Onhan se kamalaa, jonka totesitkin (jos/kun et sanonut miten tulee asiat hoitaa ja miten apua koordinoida, niin heittonako laitoit? Kyllä ihmiset tietävät sen olevan kamalaa.). Vai NATO taas apuun väkisin pyytämällä ja katsellaan vierestä? Jos siis aidosti huolehdit ISIS-järjestöstä ja esim. kristittyjen/ateistien/maltillisten muslimien/monien-muiden kuolemasta, niin mitenköhän ajattelit asian hoitaa? Pelkällä diplomatialla et taida tuotakaan asiaa korjata. Ei Suomi voikaan auttaa rajattomasti, mutta voimme päättää ettemme esim. ole ISIS-järjestön puolella... voimme Ukraina/Venäjä -kriisissä päättää ettemme halua olla puolueettoman maan alueita kaappaavan valtion puolella (voimme myös päättää toisin, ei siinä mitään).

Kaiken kaikkiaan toit esiin monia epäkohtia. Jätit vain kaikki ratkaisukonstisi kertomatta. Toivot että saadaan maailmankaikkeuden parhaat neuvottelijat pöytään ja siten asiat ratkaistaan... ahas, no se on kiva toive.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Löysin jotain todella hyvää tuosta tekstistäsi: "Omavaraisempaa tuotantoa"... no sitäpä sitä. Maan tulisi olla pääosin omavarainen edes energian tuotannon ja ruuan suhteen (ihan jo pelkästään ajoittaisia kriisitilanteita ajatellen, suuremmasta puhumattakaan). Joitakin asioita ei osaa kaivata ennen kuin ne ovat yhtäkkiä kateissa.

Oman talouden tulee myös olla mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tosin kuka nyt olisi eri mieltä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jotkut näemmä uskovat, että maailmanlaajuinen syvä talouskriisi ei ole Suomen talousongelmien syy, vaan jotkut hallituksen tekemät päätökset.

Ehkä nämä ihmiset uskovat, että tulee joku "vapahtaja", poliitikko, joka taikoo maailman talouskriisin vaikutukset Suomeen olemattomiksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jotkut näemmä uskovat, että maailmanlaajuinen syvä talouskriisi ei ole Suomen talousongelmien syy, vaan jotkut hallituksen tekemät päätökset."

No jos kriisi olisi globaali myös naapurimaa Ruotsi kärvistelisi kriisin kourissa, mutta kun ei kärvistele vaan ylijäämää pukkaa ja vienti vetää. Suomi on tehny typeriä päätöksiä lähtien euroon liittymisestä ja myynyt kaikki tuottavat valtionomistukset pois muitten typerien päätösten lisäksi.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

On hyvä muistaa, että jokainen meistä voi tehdä valintoja myös talouden elvyttämiseksi, mikäli mahdollista: ostaa kotimaista, kotimaassa valmistettua, matkailla Suomessa, ostaa palveluita yrittäjiltä, jotka eivät ole harmaan talouden tekijöitä.

Kyllä lähtökohtani on se, johon muutamaan kertaan viittasinkin, että meillä tehdyillä päätöksillä on ollut ja on merkitystä meidän hyvinvointiin tai huonoon vointiin, ensisijaisesti. Ei sitä vastuuta muille voi vierittää! Täällä tehdään joko hyviä päätöksiä tai huonoja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei kukaan ole sitä vastaan, että kotimaista tuetaan mahdollisuuksien mukaan. En ole yhdenkään puolueen kuullut sanovan että "tukekaapa kansalaiset mieluusti ruotsalaisia tuotteita, tahi indonesialaisia ja jättäkää ne suomalaiset tuotteet hyllyihin". Sehän olisi poliittinen itsemurha. Kaikki väittävät toki samaa kuin esim. sinä, se on helppoa ja itsestään selvää.

Tai noh, joskus taisin nähdä Kokoomus-nuorten kannattavan yritysten siirtämistä Viroon vähän kuin piruuttaan :D No niin, löytyihän sitä joku tapaus sentään.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Valitettavasti esim. kauneudenhoitoalalla on paljon harmaata taloutta, koska ALV on niin korkea. Ja käydään Tallinnassa ostamassa palveluita ja vähän muutakin. Mutta ehkä ei lasketa sitä kokonaiskulutusta, joka kylläkin miellyttävästä reissukokonaisuudesta kertyy.

Itse olen tehnyt valintoja esim. palveluiden osalta juurikin niin, että ostan niitä paikoista, joista saan kuitin ja käyn Suomessa hoitamassa itseäni, kun kukkaro sallii. Vältän matkoja, mutta en toki niitä boikotoi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuossa olet oikeassa. Jonkin verran kun olen vierestä katsellut, niin tietyllä tavalla ymmärränkin harmaan talouden tietyillä aloilla..... eikä tarvitse Tallinnasta puhua kun on kotoisia kampaamoita sun muita. Mitä pienempi on tulotaso, niin usein sen helpommaksi ymmärtäminen muuttuu. Mikäli pankkitili on rahaa täynnä, niin eihän niitä valintoja niin paljon joudu tekemään.

Yrittäjillä on vielä mahdollisuus Suomessa joutua täys-k####n mikäli sairastuvat tahi käy muutoin huonosti... perusturva koskee nykyään juoppoja tahi narkkareitakin enemmän kuin esim. pienyrittäjiä (enkä todellakaan tarkoita etteikö sen ihmisen perusturvan tulisi koskea myös juoppoja/narkkareita).

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hyvää fundeerausta ja pohdintaa mutta toivoisin myös konkreettisia parannusehdotuksia.

Käsittääkseni tuossa vastuttettin sinänsä ikäviä pakotteita mutta enemmän kaipaisin esityksiä siitä miten sellaisessa vaihtoehdossa estettäisiin Venäjää kiertämässtä saamiaan pakotteita Suomen kautta. Arvostan kritiikkiä mutta en sellaista jossa ei toimivaa vaihtoehtoa esitetä.

Omavaraisuuden parantamisesta aitoa plussaa mutta konkretiaa siinäkin. Käsittäkseni energiaomavaraisuuden kasvatamiselle löytyy iso konsensus jo nyt.
Meillä on direktiivien lisäksi lyöty järjetön määrä omia hallinnolisia kieltoja, rajoituksia ja säädöksiä, niin valtio- kuin kuntatasolla ja varsinkin tuolla jälkimmäisellä. Osa toki tarpeellisisa. Mitä tekee/on tehnyt (omien sanojensa mukaan) suurin kunnallisvaalivoittaja?

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Hyvähän on huudella ilman ratkaisuehdotuksia. Vai onko PS:n ratkaisu Venäjän toimintaan vanha kunnon suomettuminen? Aika säälittävää, jos näin on.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Kirjoitukseni perimmäinen tarkoitus oli herättää osa ihmisistä, ajattelemaan avun antamista siten, että sitä ei voi loputtomasi antaa muualle, jos ei sitä omille kansalaisillekaan ole.

Minusta ei ole oikea ratkaisu laittaa ihmisiä kilometritehtaalle, kortistoon, jolloin kulut vaan kasvavat ja maksajien määrä vähenee.

Ratkaisuina ei ole nykyinen ja tätä edeltävä linja: lisää veroja ja törkeän korkea ALV. Minusta tulee investoida mm. rakennuksiin, joissa on sisäilmaongelma (esim. isossa osassa kouluja), jolloin työllistetään, rakennuksista tulee terveydelle kelvollisia ja sairauksiin liittyvät kulut vähenevät, opetus on laadukkaampaa (ei sairaslomia, sijaisuuksia, sisäilmaongelman vaikutusta jaksamiseen ja muutenkin terveyteen) ja oppiminen on normaalia, eli tasokasta (ei väsymysoireita lapsilla, sairaspoissaoloja, lääkityksiä, lääkärikuluja). Jokaisella tulisi olla oikeus terveelliseen sisäilmaan ja siten terveelliseen eli normaaliin elämään.

Kehitysapu seurantaan ja sinne myös järkevämpää toimintaa ja yhteistyötä eri järjestöjen kesken. Varmasti löytyisi säästökohteita ja parempaa avunantoa.

Puoluetukia voidaan vähentää.

Pienyrittäjien ALV -rajaa tulee nostaa.

On aika paljon asioita, joista voi säästää ja laittaa raha sinne, jossa sen vaikutus on tärkeintä, pitkäikäistä ja ihmiselle hyvä: esim. ennaltaehkäisevään työhön mm. sosiaalipuolella (perheiden tukeminen).

Omaishoitajien aseman parantaminen ja edes inhimillistäminen olisi säästöä ja samalla kaikille parasta. Vanhusten hoitoon järkeä: laitoshoito/kotihoito. Huostaanotoissa järkevämmät toimintamallit: perhetukea, perhesijoituksia, lähimmäisten osalta parempi mahdollisuus saada sukulaisen sijoittuminen lähelle. Laitokset ovat epäinhimillisempi ja kalliimpi vaihtoehto.

Toimituksen poiminnat