NinaFrom Muista pitää huolta itsestäsi!

Reilu kauppa on kannattavaa ihan kaikille!

 • Reilu kauppa järjestää viljelijöille koulutusta. Kaakaonviljelijöiden koulutusta Norsunluurannikolta.
  Reilu kauppa järjestää viljelijöille koulutusta. Kaakaonviljelijöiden koulutusta Norsunluurannikolta.
 • Espoon kaupungin Reilun kaupan kannatusyhdistyksen jäsenet.
  Espoon kaupungin Reilun kaupan kannatusyhdistyksen jäsenet.

"Haluamme ansaita toimeentulon omalla työllämme emmekä olla vain avustuksen kohteina". Näistä sanoista alkoi Reilun kaupan liike, meksikolaisten kahvinviljelijöiden toiveesta tulla toimeen omalla työllään. Viljelijät ovat Reilun kaupan ytimessä. He ovat sekä tuottajia, että mukana Reilun kaupan organisaation päätöksenteossa.  Jokainen ostettu Reilun kaupan tuote auttaa viljelijöitä, heidän perheitään ja yhteisöjään.

Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla.  

Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. 

 • Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta on viljelijälle turvaverkko maailmanmarkkinahintojen heilahteluja vastaan. 
 • Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. 
 • Takuuhinnan ohella maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Lisän käytöstä päätetään demokraattisesti. 
 • Reilu kauppa suojaa lapsia: lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.
 • Ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan. Viljely on ympäristön kannalta kestävää ja luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.

Reilun kaupan sertifiointimerkki on tunnettu ja tuo lisäarvoa tuotteeseen

Merkki tuotteessa viestii vastuullisuudesta sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista. Suomalaisista 92 prosenttia tunnistaa Reilun kaupan merkin ja heistä 79 prosenttia osaa nimetä mitä se tarkoittaa (Taloustutkimus 2013).  Kuluttajat arvostavat läpinäkyvyyttä tuotantoketjussa, eettisyyttä, ympäristön hyvinvoinnin huomiointia sekä Reilun kaupan tuomia sosiaalisia hyötyjä viljelijöille ja koko yhteisölle.

Suomessa on myynnissä 1 760 erilaista Reilun kaupan tuotetta. Tuotteiden myynti kasvaa Suomessa joka vuosi. 2013 myynnin arvo oli 156,8 miljoonaa euroa, kasvua vuoteen 2012 oli 3 prosenttia. 

Reilu kauppa ry:llä on 31 jäsenjärjestöä. Reilun kaupan seurakuntia on 101, jossa on mukana kolme seurakuntayhtymää. Reilun kaupan kaupunkeja ovat: Espoo, Helsinki, Joensuu, Lohja, Pori, Tampere ja Riihimäki. Reilun kaupan kuntia ovat Utajärvi ja Kirkkonummi.

Reilun kaupan kaupunki Espoo

Espoon kaupunki on sitoutunut edistämään Reilua kauppaa ja tekemään omissa hankinnoissaan eettisiä valintoja. Espoo sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen keväällä 2009 ensimmäisten kaupunkien joukossa Suomessa. Arvonimi edellyttää kaupungin lisäksi myös paikallisten oppilaitosten, työpaikkojen, seurakuntien ja yhdistysten yhteistyötä.

Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä

Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä vastaa arvonimen säilyttämisestä, yhteistyön kehittämisestä ja viestii Reilusta kaupasta kuntalaisille. Ryhmässä on edustajia kaupungin eri toimialoilta, Visit Espoosta, seurakunnasta, oppilaitoksista, nuorisovaltuustosta ja kaupunginvaltuuston poliittisista ryhmistä.

Kannatustyöryhmän puheenjohtajana toimii Tiina Elo (vihr.), varapuheenjohtajana Nina From (ps.) ja sihteerinä Helena Kyrki (Espoon kaupunki). Muut jäsenet ovat Tiina Ahlfors (vas.), Tiina Halttunen (kesk.), Eeva Hæggström (r.), Hanna Kiljunen (kok.), Helena Haapsaari (sd.), Riitta Kotilainen (Espoo Catering), Hannele Meller (Espoon kaupunki), Antti Ruuskanen (Tapiolan seurakunta), Perita Siltanen (Nuorisovaltuusto), Sirpa Tuori (Omnia ruokapalvelut) ja Leena Yli-Piipari (Visit Espoo).

Tapahtumia Espoossa:

Olimme jakamassa suklaata, muistipelejä, tietoa Espoo –päivänä (29.8.) Omniassa. Tulevia tapahtumia, joissa olemme mukana, on mm.:

13.9. kello 11 -14.00 Kävele naiselle ammatti –tapahtuma, jossa Espoon naistenpankkilaiset kävelevät hyvän asian puolesta. Meitä kannatusjäseniäkin on paikalla. Jos haluat mukaan kävelemään, muutama paita on vapaana (ilmainen). Ota rohkeasti yhteys: helena.kyrki@espoo.fi  ja ilmoittaudu. Paikkoja rajoitetusti.

19.10. -25.10. Reilun kaupan viikko, jolloin Espoo Catering tarjoaa kouluille ja päiväkodeille lounaan jälkiruokana Reilun kaupan banaanit.

Vuoden aikana olemme tempaisseet jo monesti ja mainittujen lisäksi teemme työtä, jotta tunnettuus kasvaisi ja valintoja Reilun kaupan käytön lisäämiseksi syntyisi.

Minusta tämä on äärimmäisen oikea tapa auttaa kehitysmaiden sekä köyhimpien oloja, lisätä koulutusta ja hyvinvointia, luoda kestävää kehitystä sekä lisätä kaupankäyntiä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Kaikki voittavat ja maailmaa muutetaan parempaan pala palalta.

 

Nina From

 

Linkkejä, joista lisätietoa:

www.reilukauppa.fi

http://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Tietoa_Espoosta/Reilu_Espoo

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miksi reilun kaupan kahvipaketista tuottaja, saa edelleen murto-osan?

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Tuohon en minä valitettavasti osaa vastata. Kannattaa toki olla yhteydessä organisaatioon ja kysyä sieltä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Koska pitää maksaa myös kahvin paahtajalle, tukkurille, rahtaajalle, myyjälle ja joskus vielä keittäjälle.

Tuottaja saa vaikka kaiken jos menet itse sen kahvin ostamaan ja paahdat itse.

Pekka Pylkkönen

Reilua kauppaa ei voi olla niin kauan kuin lännessä maksetaan maataloustukiaisia. Maailmalla kilpailee maatalousmaat ja teollisuusmaat. Teollisten tuotteiden kauppa on (hyvä niin!) Lähes täysin vapaata ja maataloustuotteiden taas ei millään tavalla vapaata rajoitusten ja tukiaisten vuoksi. Maatalousmaat eivät pääse käytännössä osallistumaan markkinoille. Tuhon täydentää teollisuusmaiden maataloustuotteiden VIENNIN tukeminen ja kehitysapu joka estää tehokkaasti jopa paikallista taloutta kehittymästä.

Minusta tässä on kyllä vaikea nähdä mitään hyvää.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Niin, ei tuokaan asia ole kovin yksinkertainen...mutta paljon paikallista hyvää sillä on saatu aikaan. Jos sitä listaa katsoo. Kaikessa on toki puolensa.

Itse pidän tuota kuitenkin hyvänä asiana. Kokonaisuus huomioiden.

Pekka Pylkkönen

Se on kuin leikattaisiin kaikki sormet ja varpaat pois ja sitten 90 tunnin operaatiossa ommeltaisiin yksi varvas takaisin ja yritettäisiin olla onnellisia siitä yhdestä varpaasta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Valitettavasti ihmisiä on johdettu ihan tarkoituksellisesti halpaan reilulla kaupalla. Parhaimmillaan reilukauppa on huonompi vahtoehto työntekijöille ja varsinkin pientilallisille(esim. fair trade vs chiquita).

http://www.theguardian.com/global-development/2014...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomalaiset maa-, mito-, lihatilat kärvistelevät liianpienillä osuuksilla samalla kun tukku ja marketit nauttii kunnon katteista. Eikö olisi siis reilua että suomikin saataisiin reilunkaupanpiiriin?

Pekka Pylkkönen

Tilastokeskuksen mukaan maanviljelijöiden tulot ovat suuremmat kuin toimihenkilöiden tai muiden yrittäjien keskimäärin. Ainoastaan ylemmät toimihenkilöt tienaavat Suomessa keskimäärin enemmän kuin maanviljelijät.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eli suomen köyhät maanviljelijät on median luoma kohu harha. Monesti kuitenkin nämä maajussit vetoavat että saavat maitolitrasta vain seitsemän senttiä eikä sillä tule toimeen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kuinkahan moni suomalainen haluaisi reilun kaupan piiriin, vuosittainen maksu sertifikaatista kuitenkin on käsittääkseni toista tonnia.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Olin mukana viime lauantaina jakamassa Espoossa suklaata, muistipeliä ja tietoa Reilusta kaupasta ja Espoon näkökulmasta erityisesti yhdessä Espoon kaupungin henkilön kanssa, joka ko. kaupungissa asiaa koordinoi. Asiakkaat kysyivät suklaan tuotantomaata.

Tällä hetkellä valitettavasti ei ole kotimaista tuottajaa, joka kaakaosta voisi RK:n suklaata tuottaa. Varmaa menekkiä olisi kyllä.

Jos tulee mieleen taho, joka olisi kiinnostunut, Suomessa siis, laittakaa viestiä. Vien asiaa eteenpäin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ainakin Fazerin osalta on käsittääkseni kysymys siitä, ettei Reilu Kauppa vaadi jäljitettävyyttä mm. kaakaolta, eikä siten ole osoitettavissa että reiluna kaakaona myyty sellaista olisi.

Pirkalla on Reilun kaupan luomusuklaata, en tosin tiedä onko se kotimaassa valmistettu.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Valitettavasti ei luomusuklaa ole Suomessa tuotettua. Mutta katsotaan, miten jatkossa. Virityksiä on ainakin synnytetty.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #15

Suomessa tuotettu, teettety ja kasvatettu ruoka tuppaa ousemaan yli ostovoiman, eikä iskulauseella "suomaaisesta ollaan valmiita maksamaan kymmenen euroa" esim jos valion maitopurkki maksaisi kympin niin hyllyyn jäisi.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From Vastaus kommenttiin #16

Niin, jokainen ostokyvyn mukaan. Valitettavasti ruuan hinnassa on liikaa alv:ta.

Minusta on olemassa kysyntää luxus-tuotteille, jotka ovat Suomessa tehty ja valmistettu. Niihin se kymppi, ei tunnu missään, mutta turvataan omavaraisuutta.

Radikaali idea?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #17

Eli suomalainen maito voisi olla kympin litralla koska se on suomalaista eli siis luksusta, samaten kaikki muukin suomessa valmistettu ruoka, tavara, palvelu tai elämys?

Toimituksen poiminnat