NinaFrom Muista pitää huolta itsestäsi!

Pudotetaan 10 % luottamushenkilöiden palkkioista, heti!

Luottamustehtävä on ansaittu. Demokratia on vallinnut ja ihmiset ovat saaneet antaa äänensä sille henkilölle tai puolueen jäsenelle, joka on parhaiten vakuuttanut äänestäjänsä siitä, että ajaa juuri hänen etuaan. Olipa kyseessä presidentin-, EU-, eduskunta- tai kuntavaaleista. Otan tässä kantaa lähinnä kunnan luottamushenkilöiden palkkioihin.

Toiset tekevät ahkerasti työtä sen eteen, mitä on luvannut, toiset hakevat huomiota muutoin, ajatuksella: aina mielissä, aina tunnettu, aina saa ääniä, jotkut osaavat itse tehdä työnsä näkyväksi eli ovat hyviä viestimään asioista, ottamaan kantaa ja näkymään tilaisuuksissa, joihin kutsuja eri tahoilta tulee. Jotkut ovat aktiivisia lautakuntien ja jaostojen kokouksissa ja eri asiaan liittyvissä seminaareissa.

Vuorovaikutuksen osaaminen, viestiminen asioista ja läpinäkyvyys toiminnassa ovat mielestäni asioita, joista hyvän ”asianajajan” tunnistaa.

Miksi kirjoitan tästä aiheesta?

Lähdin itse mukaan politiikkaan joitakin vuosia sitten. Halu vaikuttaa asioihin, jotka koin ja koen epäoikeudenmukaisena, kaipaavat mielestäni muutosta ja asiat, jotka koen oman arvomaailmani kautta tärkeäksi kohdata, olivat impulssini lähtökohtana. Toisaalta koin, että en ikinä olisi kelpoinen vaikkapa sairaanhoitajaksi tai vanhustenhoitajaksi, jotka molemmat ovat erittäin arvostettavia töitä. Ajattelin hyödyntäväni markkinoinnin, viestinnän ja myynnin parista hankittua kokemusta. Jospa niillä pystyisi vaikuttamaan omalta osaltaan hyvinvoinnin edistämiseen.

Sain muutamia luottamustehtäviä, joista olen ollut todella kiinnostunut ja hoitanut aktiivisesti (mm. opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä, Omnian nuorisojaos ym.). En tiennyt lähtiessäni politiikkaan, että joistain luottamustehtävistä saa kokouspalkkioita. Joistain ei ollenkaan, joistain todella paljon, ainakin Espoossa. Palkkiot toki ovat kaikkien nähtävillä, jos tietää ja haluaa netistä etsiä.

Kun joitain aikoja sitten näin listan, jossa oli kerrottu eriasteisten paikkojen palkkioita vuositasolla, hämmästyin suuresti. Jopa kymmeniä tuhansia voi joku saada luottamustehtävistä, toiset 0 euroa, moni siltä väliltä. Ja kun laskee jokaisesta puolueesta, joilla on paikkoja ja kertoo sen henkilömäärällä, saadaan todella suuri euromäärä.

Kyllä kyllä, työstä on hyvä saada palkkaa. Mutta kyse onkin siitä, mikä on riittävä korvaus? Kyllä tulijoita varmasti riittää aina, kuten työelämässäkin usein sanotaan. Onko se oikein vai väärin, en tiedä. Totta kuitenkin!

Onko sinusta 10 %:a liikaa vai liian vähän?

Ehdotin aikanaan, että jos tekisimme ehdotuksen siitä, että alennetaan palkkioita 10 %? Ehdotus meni äänestykseen. Hävisin. Minusta siihen olisi ollut varaa ja pitää olla. Espoossakin valitetaan, että rahat eivät riitä ja lainaa pitää ottaa. Toisaalta sijoitettua pääomaa on, josta myös olen ehdottanut osin realisoitavaksi, jotta lainaa ei tarvitse niin paljon ottaa. Tai investoidaan esim. jonkin uuden koulurakennuskohteen sisäilmaongelman poistoon sitä rahaa, loputtomaan odotusjonoon. Niin ei kuulemma voida myydä, kun on huono aika. No milloin on hyvä aika? Eikä voida ehdottaa palkkioiden alentamista millään tasolla. Koska kuulemma palkkiot ovat muutenkin pienet.

Olen myös ehdottanut, että luottamushenkilöiden matkustaminen (pienimuotoinenkin) muualle tutustumaan johonkin, hakemaan parempia käytäntöjä siirtymällä paikan päälle, voidaan hoitaa nykyaikaisesti, digitaalisin keinoin. On skypet, webinaarit ja modernit välineet hankittu, miksei niitä hyödynnetä? Aika paljon saa rahaa kulutettua yöpymiskuluihin, ruokailuihin, päivärahoihin ja muuhun, kun halutaan lähteä tutustumiskäynnille. Ennemmin voitaisiin tukea paikallista yrittäjyyttä. Ei aina tarvitse matkustaa. Sitä paitsi on monia, jotka eivät voi lähteä, joten sekin yhteinen hyöty jää puolittaiseksi. Materiaalia jälkikäteen harvemmin saa, vaikka pyytäisikin.

Seminaarit: olen ehdottanut, ettei risteilyjä vaan johonkin Espoon paikalliseen yritykseen voisi senkin rahan (pienempi) käyttää. Messut: jokainen voi itse omalla kustannuksellaan tutustua messuihin, jos ja kun on kiinnostunut alasta.

Tarvitaan osaava laskija!

Joku etevämpi voisi ottaa selvän ja laskea, paljonko laskemalla 10 %:a palkkioista, säästettäisiin, esim. Espoossa. Se raha voitaisiin laittaa työllisyyden edistämiseen, palkattaisiin avustavia käsiä kouluihin, tarhoihin, terveydenhoidon puolelle, vanhusten hoitoon, ennaltaehkäisevään työhön, lastensuojeluun ja muuhun, jotka kipeästi tarvitsevat auttavia käsiä. Investoidaan tekeviin ihmisiin, työllistetään, hyvinvointi paranee ja kauppakin käy paremmin. Kaikkien etu on nyt kyseessä!

Minusta jokaisen on syytä ryhtyä talkoisiin tai on väärässä paikassa!

Hyvää alkavaa syksyä itse kullekin toivottaen,

 

Nina From

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Pitäisi ajatella, mistä alijäämäinen tilanne johtuu.

Palkkioita pudottamalla ei tilanne parane.

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Ajatuksesi sisältää olettamuksen, että palkkioilla on pieni tai olematon vaikutus alijäämään. Kuinka sen voi tietää etukäteen kun talouden vaikutukset ovat joskus lähes käsittämättömän tuntuisia. Mieluummin etsisin tiimiä, jonka kanssa alettaisiin laskea ja selvittää.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

1990-luvun laman johdosta kuntien valtioapua leikattiin roimasti.

Maaliskuussa 1989 nimitettiin valtiosääntökomitea, jonka tehtävä oli pohtia Suomen valtiosääntöä sellaiseksi, että valtion alijäämäiset budjetit voidaan saattaa eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä voimaan pidemmäksiksi ajaksi kuin yhdeksi vuodeksi.

Kysymys Holkerin hallituksen aikaisille kansanedustajille:
Tiesikö tästä Suomen valtiosäännön EY-mukauttamisesta muut kuin ulkopolitiikasta määrännyt presidentti Mauno Koivisto?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Olen päivittämässä yli kolme vuotta sitten tekemääni selvitystä, joka löytyy osoitteesta
http://jormajaakkola.fi/perustuslain%20EY-mukautus

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Nina From, haluan mukaan tiimiin, joka alkaa tehdä laskentaa. Pohditaan aivan lähiympäristö ja tehdään raaka-arvio syvemmästä vaikutuksesta. Lisäksi arvioidaan mitä mahdollisesti syntyy lisää.

Juhani Nurminen

" En tiennyt lähtiessäni politiikkaan, että joistain luottamustehtävistä saa kokouspalkkioita. "

Et siis tietänyt, joten se on sinulle 'ylimääräinen' tulo?

Sinulla on vapaus lahjoittaa tuo tulo vaikka minulle :-)

Itse olen vastakkainasettalija, ja tiedostan sen. Entä sinä?

Jos vanhukselle saa hoitajan tunniksi yhden illan kokouspalkkiolla, niin otatko palkkion vai maksatko hoitajan sitä tarvitsevalle vanhukselle tunniksi?

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Niin, minä tienaan muistaakseni 150e per kokous, kuukaudessa opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnasta. Reilun kaupan kokouksista saan kaffet ja sämpylän. Omnian paikasta saan muistaakseni myös tuon 150e per kvartaali. Tai miten kokoukset ovat. Varajäsenyyksistä saan (Kaupsu), jos pääsen edustamaan eli sijaistamaan, taitaa olla tuo 150e per kokous (en muista), kerran vuodessa olen tainnut päästä kokoukseen.

Puhuin tuhansien ja jopa kymmenien tuhansien ansioista, en muutaman satasen. Minulla on ilo ollut toki yllättyä ns. positiivisesti, että 1-5 tunnin kokouksesta tuon palkkion saa. Ja km-korvauksen. Ja pullakahvit.

Minulla ei ole ollut halua eikä mahdollisuuttakaan ottaa vastaan tai saada muita paikkoja. Olen vain varavaltuutettu, sillä ei tienata. Mutta pääsee vaikuttamaan siten, kun kokee oman arvomaailmansa mukaiseksi.

Olen, kuten kirjoitinkin, pääsääntöisesti ollut menemättä ja ilmoittanut syynkin, tutustumismatkoille juuri siitä syystä, että säästän sen rahan omalta osaltani sitten kunnalle, muuhun.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Nina From:
"...muistaakseni 150e per kokous."

Etkö ole varma?

Tarkistin alkuvuoden palkkioerittelystä kokoukseni.
Sain bruttona 53 euroa/lautakuntakokous.
Puolueveroon meni 20 % ja verottaja vei 60 %.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Nämä kilometrikorvaukset ovat suurelta osaltaan näpertelyä.
Jos oikein ymmärrän niin kansanedustajatkin isopalkkaisina saattavat askarrella moisten paperien kirjoittelussa virkamiesten käsiteltäväksi.
Palkan ja korvausten tulee olla tässä suhteessa kattava.

Yllyttää vain ylöspäin pyöristämiseen.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Pienistäkin puroista syntyy suurempaa.

Toivoisin myös, että kuntalaiset aidosti kiinnostuisivat lähistöllä tapahtuvista asioista ja pyrkisivät itsekin aktiivisemmin vaikuttamaan eri keinoin ja kanavin. Jokainen maksaa kuitenkin veroja, myös kuntaveroa niistä palveluista, joita "saa".

Juhani Nurminen

Oi - kunpa kaikki olisivat kuten minä. Tarkoitan sananmukaisesti, mutta vähemmän humalassa pitäisi olla?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eiköhän maksetut palkkiot selviä puhelinsoitolla kaupungintalolle. Virkamiehet laskevat summan ja ilmoittavat sen sinulle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.K:"Eiköhän maksetut palkkiot selviä.."

Jä tämähän se oli tämän bloggauksen aiheena?
__________

Omasta mielestäni kannatettavaa ja soisin että nämä "vartiaisetkin", jotka kilvan koittavat pienipalkkaisten etuja poistaa keskittyisivät omiin hankkeisiinsa. Mielestäni niissä olisi sitä pudottamisen varaa. (ymmärtääkseni hekin luottamushenkilöitä jne.)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

From ehdotti, että joku etevämpi laskisi säästöt tällä 10 % palkkioalennukselle. Ehdotin, että hän soittaa kaupungintalolle ja pyytää virkamiehiä selvittämään asian. Oliko tämä nyt ohi blogin aiheen?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #14

M.K:" Ehdotin, että hän soittaa kaupungintalolle .."

Arvelin että kommenttisi koski sitä, kun blogisti oli hieman epävarma saamistaan palkkioista ja "ohjeistit" niiden perään soittelemaan. Nyt kun kerroit mitä tarkoitit, niin ymmärrän olleeni väärässä ja siitä pahoittelut.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #15

Tarkoitukseni ei ollut loukata Nina Fromia eikä sinunkaan. Kiitokset selventävästä vastauksestasi.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Blogistin ehdotus on hyvä.
Kaikkia kuluja karsitaan eikä luottamushenkilö yleensä joudu hätää kärsimään jos hänen ansiotonta tai ansiokasta ansiotansa leikataan :) Eläkeläisiltä ei enää voi ottaa.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Eikö ole hyvä, että ehdotin 10 %:n alennusta palkkioihin. Sehän on oikeudenmukaista: joka saa paljon, siltä otetaan enemmän, joka saa vähän, sekin osallistuu. On oma valinta lähteä ehdolle ja pyrkiä tekemään töitä saadun luottamuksen eteen. Sehän on oleellisinta.

Pointti oli se, että tästäkin (konkreettisesta palkkiosta) voidaan säästää. Pointti oli myös se, että turhia matkoja voi karsia ja tehdä valintoja, jotka tukevat yrittäjyyttä Suomessa, omassa kunnassa, lähellä. Ja digitaalisia kanavia hyödyntäen.

Lillukanvartta oli se, onko ansioni 150 euroa/kokous vai 152 euroa/kokous tai 148 euroa/kokous. Jottei syytetä valehtelusta, en antanut tarkkaa summaa. Toisaalta viittaan siihen, ettei se ole oleellista tässä kokonaisuudessa. Noin suuruusluokka oli tarkoitus kertoa. Ja kyseessä on Espoon palkkiot.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Blogisti puuttui ihmisten yhteen kuolemansyntiin, eli ahneuteen.

Melkoinen osa demokraattisesti valituista edustajistamme pärjäisi varsin hyvin ilman näitä kokouspalkkioita. Ne eivät ole suurimmalle osalle heistä kuin pahaista sivutuloa, jolla ostellaan lapsille osakkeita.

Silti niistä ei olla valmiita luopumaan, eikä edes keskustelemaan niiden kohtuullistamisesta.

On paljon helpompaa keskustella veronmaksajien kustantamien pullakahvien tai viinilekkereiden äärellä siitä, mistä muiden tulisi luopua.

Silmää räpäyttämättä nämä samat edustajat ovat kyllä valmiita laskemaan Sari Sairaanhoitajan palkkaa samat kymmenen prosenttia, jotta yhteiskunta pelastuu tai tekemään päätöksen miljoonan hintaisen taideinstallaation hankkimisesta kaupungintalolle.

Yhteiskuntaan on pesiytynyt merkillinen ajatustapa siitä, ettei pienillä puroilla ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Konkreettisesti siis, ettei esim. 15000 euron säästöllä ole mitään vaikutusta miljardibudjettiin. Siksi tätä 15000 euroa ei haluta/viitsitä höylätä.

Sehän saattaisi olla juuri minulta pois.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Kuulun siihen ilmeiseen vähemmistöön, jonka mielestä luottamustehtävistä, varsinkin kansanedustajien työstä, kannattaisi maksaa enemmän.

Sillä tavalla tehtäviin saadaan hakemaan enemmän parhaita osaajia.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"Sillä tavalla tehtäviin saadaan hakemaan enemmän parhaita osaajia."

Ja parhaat kyvyt sitten hakeutuvat näihin "tavistöihin", kun heidän palkkojaan ollaan innokkaasti kokoajan pudottamassa, koska..?

Ei, ihan oikeasti. Kansanedustajaksi(esim.) löydetään taatusti aivan yhtä päteviä ja sinne oikeasti tekemään haluavia henkilöitä, jos ei tuo raha olisi siinä vetonaulana.
Olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että harrastuspohjalta ja korkeintaan menetetty aika korvataan ja sekin jonkun ktan mukaan.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Kyllä sinä tai Nina From voitte niin ajatella ja olette ainakin joidenkin ihmisten osalta oikeassa. Minusta alempana oleva Timo Kilpiäisen ehdottama palkkaluokka kansanedustajille olisi silti parempi. Tai, markkinointi-ihmisenä ajatellen, heidän palkkatasonsa tuplaaminen, joka veisi viestin perille: haluamme terävimpiä päitä perehtymään asioihin kunnolla ja tekemään parhaita päätöksiä.

Kuntatasolla kokouspalkkio voi riittääkin. Tosin itse olen sitä mieltä, että kunnat nykymuodossaan kannattaisi lopettaa ja luoda tilalle parempaa lähidemokratiaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #23

J.K:".. heidän palkkatasonsa tuplaaminen, joka veisi viestin perille: haluamme terävimpiä päitä.."

Haluta voitte ihan mitä hyvänsä, mutta vaikka lupaisitte miljoonan viikossa, niin äänestyksen kautta nämä kuitenkin valitaan. Se voi ihan oikeasti olla, että "tavisihminen" ei halua Sixten Korkmania, tahi Sami Kuuselaa(koskaankuullutkaan) asioitaan ajamaan.
Ihan oikeasti..miksi ihmisestä tulisi pätevä sen vuoksi että sillä on iso tili, tahi miten se ryhtyisi itselleen vastenmieliseen hommaan vaan sen vuoksi että siitä saa hitosti fyffee..ja vaikka ryhtyisikin, niin mikä takaa sen että "nyt tuli paras" ja hän tekisi myöskin parhaansa ko. työssä.

Kansanedustajien lukumäärä puoliksi, ministerien samoin. Palkkiot ainakin puoliksi..uskoisin näin saatavan asialle omistautunutta väkeä joka ei pyri edustajaksi vaan rahan vuoksi, tahi sen "vallan".

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #24

Ei liene sattumaa, että älykkäimmät ihmiset kouluttautuvat pidemmälle ja myös tienaavat enemmän. Juuri sellaisille on tarjolla yksityisellä puolella isoimmat palkat. Siksi olisi kansantaloudenkin kannalta eduksi, että myös julkisen puolen töissä, varsinkin kansanedustajilla, olisi kilpailukykyiset palkat tarjolla oleviin muihin hyväpalkkaisiin töihin verrattuna.

Sinänsä kiinnostava ajatus luvata esim. miljoona viikossa. Josko edes se saisi kateellisemman kansanosan miettimään oikein kunnolla, ketä kannattaa äänestää.

Kansanedustajien lukumäärän puolittaminen ja palkan tuplaaminen olisi sinänsä kiinnostava kustannusneutraali vaihtoehto.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tästä ihan vähän tulee sellainen olo, että alkoi juuri kuntavaalikampanjointi. "Kyllä minä ehdotin, että pudotetaan kokouspalkkioita, kyllä minä olen pienen ihmisen puolella".

Kunnallispolitiikassa kukin kunta päättäköön itse.

Kansanedustajille pitäisi maksaa hitosti enemmän. Kansanedustajan palkkioiden pitäisi olla niin korkeat, että vertautuisivat kilpailukykyisesti minkä tahansa valtiojohtoisen yritysjohtajan peruspalkkaan. Ehkä sillä saataisiin tulevaisuuden Sixten Korkmaneja ja Sami Kuuseloita hakemaan politiikkaan.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Kiitos kommenteista. Saa tulla mieleen vaikka mitä ajatuksia, sana on vapaa, kunhan se on kohtuullisella tyylillä ilmaistu. Mielipiteitä mahtuu maailmaan.

Läpinäkyvyys toiminnassa ja palkkioissa on kuitenkin mielestäni ehdoton. Sitä ei riittävästi ole.

Voisin laajentaa tätä ehdotusta muuallekin: saavutetuista eduista kun ei haluta tinkiä, niin minäpä olen sitä mieltä että pitää voida tinkiä. Esim. lomat. Yrittäjillä ei tietääkseni, ole lomia. Kaikilla aloilla ei tietääkseni ole ns. pekkaspäiviä. Harvalla yrityksellä on niin pitkät lomat, kuin valtiolla pidempään työskentelevillä.

Voitaisiinko sopia, että kaikilla työssäkäyvillä (pl. yrittäjät), jotka tekevät "normaalia" työpäivää/työtä, olisi 4+1 viikkoa lomaa. Ei yhtään enempää. Ymmärrätte varmasti saivartelematta, että mitä "normaalilla" tarkoitan. Ja vakinaisella työntekijällä.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Uteliaisuudesta kysyn: oletko itse jättänyt jo nostamatta 10 prosenttia palkkiostasi? Tai palauttanut sen, jos palkkiota ei voi itse vähentää?

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Saa kysyä ja vastaan: en ole. Kyse on nyt talkoista ja ehdotuksesta, että kaikki osallistuu.

Maksan toki veroa, kuten muutkin sekä puolueelle heille kuuluvan osuuden.

Ps. kuten aiemmin mainitsin, en ole aiheuttanut omasta mielestäni turhilla matkoilla kuluja.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Espoo on näköjään vauras kaupunki. 150 euron kokouspalkkio tuntuu näin maalaiselta aika huimalta. Ilmeisesti tuolla korvauksella luottamushenkilöiksi on saatu todella osaavia ja ennen kaikkea motivoituneita henkilöitä. Kyllä palkkioissa on varmasti alennukselle varaa.
Kotikunnassani Laukaassa kokouspalkkiot ensi kevään vaaleihin asti ovat varsin kohtuulliset, valtuusto ja sen valiokunnat, kunnanhallitus ja sen jaostot ja tarkastuslautakunta 70 euroa ja lautakunnat ja niiden jaostot 55 euroa kokoukselta. Mikäli kokous kestää yli 3 tuntia, maksetaan palkkio 50 prosentilla korotettuna. Puheenjohtajille tietenkin lisäpalkkiot.
Kun itse kukin maksaa palkkiostaan veron ja ns. puolueveron, niin eihän siitä paljon käteen jää. Itse olen ollut kuitenkin varsin tyytyväinen palkkioihin ja vastustin valtuuston keväällä tekemää päätöstä siitä, että kunta alkaa maksamaan ns. puoluetukea valtuustossa oleville ryhmille ensi keväästä lähtien. Näin luottamushenkilöltä poistuu puolueveron maksaminen.

Toimituksen poiminnat