NinaFrom Muista pitää huolta itsestäsi!

Työpaikat katoavat Suomesta -sinä voit vaikuttaa tähänkin, tänäänkin

On asioita, joihin voit vaikuttaa. On asioita, joihin et voi vaikuttaa. Kumpaan kannattaa satsata? Kumpaan panostaminen tuottaa enemmän sinulle, lapsillesi, vanhemmillesi sekä suomalaisille kanssaeläjille

On käsittämätöntä katsoa ihmisten valintoja kaupassa ja kuulla kyllästymiseen saakka ilmastonmuutoksesta. Samat kädet valitsevat espanjalaisia tomaatteja, ruotsalaista perunaa, saksalaista olutta, englantilaista puhdistusainetta, kiinalaista lelua, amerikkalaista makeista, norjalaista lohta…

Samaan hengenvetoon kauhistellaan metsien hakkuita, autoilua, lentämistä, veneilyä, lihansyöntiä ja tänään, rohkean markkinointiteon tehnyttä Suomen Turkiskasvattajien mainosta Hesarin etusivulla.

Ymmärretäänkö täällä, että turkistarhauksessakin on kyseessä monen ihmisen työ, ansainta, leivän teko? Ymmärretäänkö, että työ, jota Suomessa tehdään, on tärkeää, merkityksellistä. On tärkeää pitää Suomessa tuotantoa. Millä muuten luulet, että täällä pystytään hoitamaan vaikkapa Sinua, kun tulet vanhaksi? Tai pitämään ilmaista peruskoulua. Tai antamaan ilmainen ruoka lastentarhassa. Tai antamaan vanhempainvapaita. Tai ylipäätänsä tukemaan ihmisiä siinä, missä he apua tarvitsevat. Raha ei kasva puussa. Verovaroin! Kannattaa huomioida mm. boikotoinnin vaikutukset laajasti ei vain omasta näkökulmasta katsoen.

Sinun ei tarvitse ostaa turkiksia. Mutta ei sinun tarvitse ostaa sitä marsuakaan, joka on ollut odottamassa kaupan hyllyllä, häkissä uutta omistajaansa. Tiesitkö, että myös Suomessa on ihmisiä, jotka häkittävät koiriaan? Että on ihmisiä, jotka tehtailevat koiranpentuja? Että on ihmisiä, jotka jättävät kissat luontoon, kun eivät kesän jälkeen halua ottaa lemmikkiään kotiinsa mökiltä lähtiessään? Että on ihmisiä, jotka eivät leikkauta ja rokotuta lemmikkejään? Ihan turha hurskastella.

Jos haluat parempaa itsellesi ja muille, valitse useammin kotimaista. Kotimaisen tuotannon suosiminen valinnoissa on eettistä. Hiilijalanjälki on aina pienempi kuin muualla tuotettu ja Suomeen lennätetty. Tuotteet ovat turvallisia, testattuja ja hygienisiä. Laatu on huippuluokkaa. Ja samalla valitset osallistumisen hyvinvoinnin ylläpitämisen, kun valitset … kotimaista.

Mielipiteet voivat myös perustua faktoihin.

 

Nina From

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Turkistarhaus voi kadota Suomesta. Se on vain eläinrääkkäystä kukaan ei tarvitse tapetun eläimen turkkia päällensä.

Tarhaajat voivat vaikka siirtyä lääkekannabiksen kasvattajiksi. Siitä on sentään pikeasti hyötyä ihmisille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo kannabiksen ymppääminen joka ainoaan asiaan alkaa varmasti monia lukijoita rasittaa. Sellainen tekee vain hallaa agendallesi. Pitää pystyä puhumaan erilaisista asioista ilman, että aina palaan siihen yhteen ja ainoaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En tee. Eläinten tappaminen turkisten takia oon turhaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Vaihtoehtoisten elinkeinojen lista voisi olla paljon pidempi kuin tuo yksi ainoa, varmaan löytyisi sata vastaavanlaista vaihtoehtoa.

Ja mitä niihin turkiseläimiin tulee, niitä ei olisi olemassakaan ilman tarhausta. Eli ei pelkästään tappaminen, vaan myös elättäminen ja hyvänä pito on turhaa. Ihminen hyödyntää eläimiä omaan hyvinvointiinsa, kuten useimmat muutkin eläinlajit hyödyntävät toisia eläimiä omaan hyvinvointiinsa. Turkiseläimet tapetaan Suomessa sähköllä, mikä on salamannopea kuolema ilman kärsimystä. Kiinassa ne sen sijaan usein nyljetään elävältä, koska siellä uskotaan, että turkin laatu on sitten parempi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tepon kanssa kyllä samaa mieltä. Liikoja kieltoja vastaan olen, mutta turkistarhaus yksiselitteisesti on turhaa (ei tarpeeksi hyvä syy kiellolle) ja julmaa (tarpeeksi hyvä syy). Talousvaikutus voi olla negatiivinen lyhyellä aikavälillä, mutta ihan kaikkia asioita ei kannata ajatella siitä näkökulmasta lähtien.

Toki tiedän että nämä ovat vain omia näkemyksiäni, ja monet sitten haluaisivat kieltää sellaisiakin asioita, joiden en haluaisi kieltolistoille menevän. Aina ei yhteisymmärrystä löydy. Jokainen edistää omia näkemyksiään mm. äänestämällä omia näkemyksiä lähinnä olevaa puoluetta. Teppokaan ei pidä siitä että kannabis on kieltolistoilla (monet muut sitten ovat eri mieltä) ja äänestää piraatteja toivoen muutosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos haluat parempaa itsellesi ja muille, valitse useammin kotimaista."

Eivätköhän kuluttajat tee päätöksiään hyvinkin rationaalisesti kaupassa nimenomaan omaa etuaan huomioon ottaen, eli itselleen parempaa elämää aikaan saamaan pyrkien. Siihen liittyy myös oman talouden huomioiminen. Jos joka ostoksessa säästää euron, niin se saattaa tehdä kympin päivässä, kolmesataa kuukaudessa ja 3600 euroa vuodessa. Tuo toteutuu useimmille vain ulkomaisia tuotteita suosien. Kaliimpaa ulkomaista ei kukaan osta pelkästään siksi, että se on ulkomaista.

Tuollainen 3600 euroa vastaa vuodessa 50 prosenttia vaikkapa työmarkkinatuesta. Ei kannata viestittää asioita noin kukkahattumaisesti hurskastellen.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Kukin ostaa kykynsä mukaan. En minä tuomitse. Minä haluan, että asioita voi miettiä laajemminkin kuin hurskastellen ja hämmästellen esimerkiksi muiden työhön liittyen.

Kyse on myös siitä, millaista viestiä itse kukin lähetämme, sellaista, joka kehittää hyvinvointia vai sellaista, joka tuhoaa sitä.

Jokaisen oma valinta on joka päiväistä.

Ps. en kannata kannabiksen laillistamista missään muodossa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannatat siis ammatirikollisuutta? Muista että lapsesi voi sortua hyvin helposti heidän tuomiin houkutuksiin. Huumemaailmassa naisia käytetään surutta hyväksi.

Toki olisi kiva rietää miksi olet tuota mieltä? Eli perustelut?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksilötasolla ei kenenkään kannata alkaa tukea kansantaloutta kotimaista suosien. Sitä voi suosia siinä tapauksessa, että kotimainen on edullisempaa tai kalliimpana ollessaan vastaa paremmin kuluttajan omaa laatuvaatimusta.

Eri asia on sitten, jos lainsäädännöllisesti manipuloidaan ulkomainen kalliimmaksi tyyliin Donald Trump tullimuureineen. Silloin ohjataan kuluttajien valinnat kotimaiseen. Mutta se ei puolestaan loppujen lopuksi koidu hyväksi kansantaloudelle, koska ulkomaankaupasta riippuvat valtiot menestyvät vain oman vientinsä kautta ja se ei onnistu, jos tuontia rajoitetaan. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia tai yksinkertaisia. Suomalaisten tuottajien tulee parantaa kilpailukykyään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juha on oikeassa.

Kaikenlainen protektionismi on pahasta, myös sellainen jossa kuluttaja on malipuloitiu kaupan hyllyllä valitsemaan jonkun merkin perusteella, jonka pitäisi osoittaa jonkin asteista kotimaisuutta, sen sijaan että kuluttaja valitsisi sekä hinnan että laadun perusteella itselleen sopivimman tuotteen.

Joskus kannattaa ostaa kalliimpi suomalainen tuote halvemman ulkomaisen sijasta, joskus on päinvastoin.

Joskus ulkomaalainen tuote on sekä parempi että halvempi kuin suomalainen, joskus voi olla myös päinvastoin.

Jos ostaa kotimaista, se voi hyödyttää jotain suomalaista yritystä ja auttaa sitä työllistämään suomalaisia, mutta yhtä hyvin suomalaisen yrityksen työllistetyt voivat olla myös ulkomaalaisia työntekijöitä tuotantolaitoksissa jotka voivat sijaita suomessa tai ulkomailla.

Ulkomaalaiset työntekijät ovat ihmisiä kuten suomalaisetkin, eikä ulkomaalaisen työllistämisessä ole mitään moraalisesti hävettävää, vaan se on yhtä hyvä teko kuin suomalaisenkin työllistäminen.

-------------------

Kuluttajan ei kannata ajatella kuluttamista kansallismielisesti vaan omien tarpeidensa mukaan. Kun kuluttaja näin tekee, hän palvelee parhaiten sitä että tuotanto kehittyy oikeaan suuntaan, sellaiseen suuntaan mihin kuluttajat haluavat tuotannon kehittyvän, palvelemaan kuluttajien tarpeita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Lisäksi on muistettava, että ulkomaisen tuotteen päätyminen kaupan hyllylle ja sieltä kuluttajan kotiin on edellyttänyt myös hyvin paljon suomalaista työtä. He tekevät toisenlaista työtä kuin valmistajat, mutta pelkästään kotimaisten tuotteiden ostaminen nakertaisi sitten näiden suomalaisten leipää. Tuossa porukassa on mukana rahdinkuljettajia, huolitsijoita tuontiagentuureja, tukkuportaita y.m. y.m.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olipahan pläjäys, mistähän aloittaisi... No, aloitetaan lopusta eli kerrot lukijoille seuraavaa: "Mielipiteet voivat myös perustua faktoihin."

Kun nyt näin kerrot, niin voidaan arvioida faktojesi pitävyyttä yhtenä kriteerinä.

Turkistarhaus tässä ehkä eniten pistää silmään ja innoittajana lienee ollut mainos Hesarissa, jossa rinnastetaan ketut vaikkapa marsuihin, joita pidetään kotonana osin häkissä.

Nyt kiinnittäisin sitten huomiota siihen osin häkissä. Niitä hellitään ja pidetään tarkkaa huolta eikä niitä kasvateta siksi, että joku venäläinen tai kiinalainen uusrikas saisi käyttää sen turkkia päällään.

Domestikoituna kettu on hyvin lähellä koiraa ja samankaltaisen älykkään eläimen pitäminen häkissä koko ikänsä pelkän turkin takia on täysin turhaa.

Toteat perusteluna: "Tiesitkö, että myös Suomessa on ihmisiä, jotka häkittävät koiriaan? Että on ihmisiä, jotka tehtailevat koiranpentuja? Että on ihmisiä, jotka jättävät kissat luontoon, kun eivät kesän jälkeen halua ottaa lemmikkiään kotiinsa mökiltä lähtiessään? Että on ihmisiä, jotka eivät leikkauta ja rokotuta lemmikkejään? Ihan turha hurskastella."

Kyllä jokainen eläintensuojelija tietää nämä asiat ja tiedätkö mitä: he tekevät jatkuvasti työtä myös näiden epäkohtien poistamiseksi eivätkä niitä kannata.

Toinen ikävä asia ei poista toista. Aivan perusasioita. Voit mennä samojen eläinsuojelujärjestöjen sivuille katsomaan vaikka kesäkissojen kohdalla tehtävään valistukseen ja katsomaan kyuinka paljon hylättyjä pelastetaan. Se ei ole mitään hurskastelua.

Toteat myös: "Kotimaisen tuotannon suosiminen valinnoissa on eettistä. Hiilijalanjälki on aina pienempi kuin muualla tuotettu ja Suomeen lennätetty."

Tästäkin on faktat kaukana. Vaikka voidaan todeta kotimaisen tuotannon olevan pääosin eettistä, niin esimerkiksi eläintuotannossa Ruotsissa ollaan meitä reippaasti edellä. On aivan totta, että suurelta osin tuottajat toimivat Suomessa hyvin, mutta silti mikään automaatio se ei valitettavasti ole.

Hiilijalanjäljestäkin voidaan olla montaa mieltä. Vaikkapa sähköllä kasvatettu suomalainen kasvihuonetomaatti talvella ei välttämättä ole mikään ekologinen valinta.

Palatakseni vielä turkisten kasvattamiseen ja toimeentuloon, niin maailmassa on vaikka kuinka paljon ammatteja ja myös toimeentulon lähteitä, jotka ovat aikaa myöten kadonneita. Jossain vaiheessa katsotaan etteivät ne ole kestäviä eikä eettisiä. Heitetään nyt radikaalina esimerkkinä orjakauppias ja parittaja. Älkääkä vetäkö tästä johtopäätöstä, että kyseessä on suora rinnastus. Kyseessä on karrikoitu esimerkki siitä, että joitain kauan sitten hyväksyttävänä pidettyjä asioita ei enää pidetä hyväksyttävinä.

Mitä enemmän olemme oppineet siitä, mitä eläimet tuntevat ja kuinka ne käyttäytyvät, niis sitä älyttömämmäksi on käynyt koko ajatus miljoonien eläinten kasvattamisesta ja tappamisesta vuosittain Suomessa. Suuri osa Euroopan maista on jo luopunut turkiksisista ja osa suunnittelee turkisten maahantuonnin kieltämistä sekä jenkeissä mm Los Angeles on jo kieltänyt myynnin.

Turkistarhaajia voidaan tukea elinkeinosta luopumisessa ja näin pitää tehdäkin. Kuitenkin tästä täysin turhasta eläimille kärsimystä tuottavasta liiketoiminnasta on luovuttava mahdollisimman pian.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pidän loogisesta argumentoinnistasi ja analysointikyvystäsi. Hyvin rakennettu kommentti!

En suositellut sitä kuitenkaan, koska näkemykseni turkistarhauksen totaalikieltoon on vastakkainen. En ryhdy juuri nyt omia perusteitani samalla tavalla argumentoimaan, vaikka sen voisinkin tehdä. Tämän blogin sanoma kun ei ole enimmältään tuossa turkistarhauksessa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Se on vähän kummaa, kun meillä esim. rankasti tuetut maataloustuotteet maksavat huomattavasti enemmän kuin tuolta etelämpää tuotetut vastaavat, tai ainakin näin talvisaikaan, myös laadukkaammat tuotteet.
Mitenköhän kirjoittaja luulee, että muutaman satasen eläkkeellä voisi enää suosia kotimaista, kun jo siitäkin vähästä pitää maksaa verona osa niistä maataloustuistakin. Ihan yhtä lailla me vähävaraiset maksamme myös kaikki arvonlisäverot sun muut, joten....siitä voi repiä huumoria.
Kuten joku tuolla aiemmin sanoi, "kukin tyylillään" ja minä jatkan, että kukin resurssiensa mukaan.
Syyllistäminen ja turha paatos vain loukkaa meitä köyhiä, enkä usko, että sillä saadaan ketään muuttamaa ostotottumuksiaan. Piittaamattomia ja vastuuttomia ihmisiä taas on turha patistella. Faktat ja asillinen, oikein ohjattu valistus voisivat olla keinot vaikuttaa, mutta usein nekin kolahtavat niihin, jo ennestään valistuneisiin ostajiin.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Millä muuten luulet, että täällä pystytään hoitamaan vaikkapa Sinua, kun tulet vanhaksi?"

Toivottavasti ei ainakaan turkiksilla, mutta entä jos myydään ne turkistarhat Esperi carelle? Löytyisi sopiva kolo sieltä monelle sitten kun Suomi ei enää pysty vanhuksiaan hoitamaan.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Tyypillisesti suomalainen keskustelu hiipuu yksittäiseen juupas eipäs -linjaan. Objektiivisuus on kateissa ja subjektiivisuus valtaa sisällön. Näin se varmaan menee, kun tartutaan yhteen asiaan, josta on oma mielipide. Vaikka ei tiedettäisi totuuttakaan.

Yhtenä esimerkkinä kohua nostattanut turkistarhaajien mainos. Mitään hyvää siinäKÄÄN ei nähty, että tuodaan rohkeasti keskusteluun eläimet, joita suomalaiset itse pääsääntöisesti pitävät häkeissään. Jotka ovat jo kaupan hyllyllä häkeissään.

Tai siitä keskustelusta, jossa kehotetaan käymään ja katsomaan, miten nykyään asioita ko. toimialalla hoidetaan SUOMESSA. Sinä tai minä emme pysty estämään maapallolla olevan ihmismäärän syömistä, tottumuksia tai tapoja. Siten meidän on oltava mukana tuomassa kaupallistettavaa tuotetta markkinaan.

Verorahoilla katetaan palvelut. Siksi tarvitaan monipuolista tuotantoa, kaupallistettavia tuotteita ja palveluita, jotta meillä täällä tasa-arvoisuus paranee vaikkapa sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"... jotta meillä täällä tasa-arvoisuus paranee vaikkapa sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta."
Juurihan meiltä oltiin viemässä se vähäinenkin tasa-arvoisuus pois ja jos ei hallitus olisi kaatunut omaan ahneuteensa, niin sehän olisi kohta ollut enää muisto vain.
Tasa-arvoisuudesta ei voida puhua monessa muussakaan asiassa, sillä niin kauan, kuin on politikkoja on myös kaiken maailman kähmintää ja niin kauan kuin on piittaamattomia ihmisiä, eivät myöskään nämä ihanteisiin ja idealismiin perustuvat velvollisuudet tule koskaan toteutumaan.
Kaikkea voidaan ohjailla, mutta mikään ei koskaa tule olemaan täydellistä, eikä ainkaan niin kauan, kuin on kysessä nk. demokraattinen päätöksenteko, joka yhden vaalikauden aikana voi purkaa ja tuhota kaiken sen "hyvän", mitä edellisillä vaalikausilla on saatu aikaan ja kohta tulevat taas uudet päättäjät ja pannaan kaikki entinen matalaksi ja tehdään uusia, mukamas parempia päätöksiä. Vanha sanaonta "vierivä kivi ei karvoitu" pätee siis myös tällaisessa päätöksenteossa. Edes perustuslaki ei meitä aina suojaa, vaan sitäkin voidaan muokata palvelemaan kulloisenkin päätäntäelimen tarpeita.
Eli summa summarum, me saamme juurikin sitä, mitä olemme tilanneet ja kohta on taas aika panna tilaus vetämään ja katsoa sitten neljä vuotta, mitä tulikaan tilattua.

Toimituksen poiminnat